4 dobré dôvody, prečo piť vodu s citrónom | Blog Mall.sk

4 dobré dôvody, prečo piť vodu s citrónom

Ranná káva vás síce preberie, prázdny žalúdok však ešte viac okyslí. Vyskúšajte to zdravšie a začnite deň s pohárom vlažnej vody s citrónom. Prečítajte si, ako vášmu telu prospeje.

Vlažnú vodu s citrónom vypite nalačno ako prvý nápoj po prebudení. Robte to tak každé ráno a po pár dňoch sa budete cítiť lepšie.

Prečo teplá voda?

Teplota vody je dôležitá preto, aby ste ráno žalúdok nerozhodili veľkým teplotným šokom. Aj vlažná alebo mierne teplá voda je preň omnoho príjemnejšia než chlad. Navyše stimuluje tráviaci proces.

Náš tip: Nikdy však nepripravujte nápoj s horúcou vodou, zničila by vitamíny v citrónovej šťave.

Pripite si citrónom

Do veľkého pohára vytlačte polovicu čerstvého citróna a dolejte vodou. Ak do seba ráno nič nedostanete, začnite malým pohárom a postupne zvýšte objem na 300 mililitrov.

A ak vám samotná voda s citrónom veľmi nechutí, pridajte do nej lyžičku medu alebo pár lístkov mäty.

Urobte si z pitia citrónovej vody ranný rituál. Naštartuje váš organizmus na celý deň. • 

S čím vám tento citrónový zázrak pomôže?

1. Vyrovnáva tlak a pH

Citrón priaznivo ovplyvňuje srdcovú činnosť a zmierňuje výkyvy tlaku. Pite vodu s citrónom pravidelne každé ráno a stres vás natoľko nerozhodí.

Aj keď sa to môže zdať ako paradox, citrón organizmus neokysľuje, ale naopak, pôsobí ako zásada. To sa hodí, ak konzumujete napríklad veľa červeného mäsa, kávy alebo alkoholu. Práve tieto kyslé potraviny totiž trápia žalúdok aj zažívacie ústrojenstvo a spôsobujú pálenie záhy, zápchu alebo žalúdočné nevoľnosti.

Ak si chcete dopriať svoje obľúbené dobroty bez následkov, dajte si pohár vody s citrónom – narušenú rovnováhu pH vyrovnáva a váš organizmus upokojí.

2. Posilňuje imunitný systém

Citrón obsahuje veľké množstvo zdraviu prospešných antioxidantov, napríklad vitamín C.

Ten zaisťuje správnu funkciu imunitného systému. V každom pohári vody s citrónovou šťavou tak máte dennú dávku prevencie proti kašľu aj nádche.

Vitamín C plní aj ďalšiu zásadnú úlohu v boji proti chorobám – riedi krv. Vďaka tomu je prevenciou vzniku krvných zrazenín a následných trombóz.

Teplá voda s citrónom zatočí s únavou, ale aj stresom alebo žalúdočnou nevoľnosťou. • 

>> Pripravte si dennú dávku vitamínu C do džbána alebo karafy. <<

3. Očisťuje organizmus a uľahčuje chudnutie

Prírodná citrónová voda je omnoho zdravšia než sladké limonády a džúsy. Ak chcete zhodiť nadbytočné kilogramy a znížiť denný príjem kalórií, je citrónový nápoj ideálny.

Citrónová šťava navyše obsahuje pektínovú vlákninu, vďaka ktorej podľa niektorých odborníkov detoxikuje organizmus, a tým ešte viac napomáha chudnutiu.

4. Zlepšuje hojenie a omladzuje pleť

Snáď každý by chcel vyzerať mladší. A pritom na to stačí iba pravidelný prísun citrónovej vody – tá pleť zhydratuje a dodá jej vitamín C, takže budete vyzerať sviežo. Vodou s citrónom môžete ošetriť aj malé jazvičky alebo starecké škvrny.

Čerstvo vytlačená šťava z citrónov navyše:

  • zastavuje krvácanie ďasien,
  • zmierňuje bolesť zubov,
  • odstraňuje zápach z úst
  • a uvoľňuje dýchacie cesty.

Obsahuje tiež kyselinu askorbovú, ktorá pozitívne ovplyvňuje všetky spojivové tkanivá, kosti a chrupavky. To všetko dohromady chráni a omladzuje organizmus.

Pite vodu s citrónom pri rekonvalescencii po úraze či chorobe. • 

Keď si zvyknete na rannú porciu citrónového elixíru, zaraďte ho do svojho jedálneho lístka častejšie a pokojne citrónovú šťavu popíjajte aj večer pred spaním – zlepšíte tak trávenie.

Už ste vyskúšali ozdravnú kúru s citrónom? Napíšte nám, aké účinky na sebe pozorujete.

 

Top 5