Pôst: prospieva, alebo škodí vášmu zdraviu? | Blog Mall.sk

Pôst: prospieva, alebo škodí vášmu zdraviu?

Pôst. Štyri písmená, v ktorých sa ukrýva nádej na rýchle zhodenie vianočných kíl aj zbytočné zdravotné problémy spôsobené prehnaným hladovaním. Má vôbec zmysel držať pôsty?

S pôstmi je problém už v tom, že ich každý chápe trochu inak. Pre niekoho pôst znamená striktnú niekoľkodňovú hladovku o čistej vode, pre iného obmedzenie vybraných potravín či nápojov – napríklad mäsa alebo alkoholu.

Naši predkovia zvyčajne držali pôsty pred alebo po období hojnosti. Chceli týmto spôsobom očistiť telo i myseľ a zároveň sa pripraviť na obdobie, kedy budú trpieť nedostatkom potravy. V dnešnej dobe plných supermarketov však nič také nehrozí – a preto sa núka otázka, či má vôbec zmysel drastické pôsty držať.

Dnes sa dá jedlo kúpiť na každom rohu. Nikto sa tak nemusí pôstom pripravovať na obdobie nedostatku. • 

Nebezpečné extrémy

Predstavte si človeka, ktorý celý rok obeduje prevažne vo fast foodoch, na večeru si kupuje polotovary do mikrovlnky a všetko zapíja pivom alebo tvrdým alkoholom. Taký človek pravdepodobne nebude mať zdravé telo – a niekoľkodňová hladovka o čistej vode na tom príliš nezmení.

Podobne ako drastické diéty, ani pôst v podobe hladovania nie je spásonosným riešením všetkých problémov. Iste, môže pomôcť prejsť na iné myšlienky a prečistiť vaše telo. Ak sa však hneď po jeho skončení vrátite k nezdravému životnému štýlu, jeho účinky sa rýchlo vytratia. Vlastne tak iba skáčete z jedného výživového extrému do druhého – nehľadiac na to, že pôst je v takom prípade extrémne nepríjemný a ubíjajúci.

Ak sa človek po celý rok stravuje nezdravo, niekoľkodňový pôst ho nespasí. • 

Riešením je postupná cesta

Omnoho bezpečnejšie a dlhodobo zdravšie je postupná zmena jedálnička i životného štýlu. Skúste napríklad:

  • obmedziť konzumáciu alkoholu, mäsa a tučných potravín,
  • pridať do jedálnička viac zeleniny
  • a do práce jazdiť na bicykli alebo chodiť pešo.

>> Základ zdravej výživy nájdete na MALL.sk. <<

Dôležitá je pri tom vytrvalosť. Keď budete malé krôčiky opakovať každý deň, po čase sa dostavia výsledky. Je to úplne také isté ako s cvičením – stráviť celý deň v posilňovni a cvičiť 10 hodín vášmu telu nepomôže, ale ak pôjdete 20 dní po sebe na pol hodiny, na vašom tele to bude vidno.

Až pri dlhodobo striedmom jedálničku a zdravšom životnom štýle má zmysel začínať s pôstmi. Pridajte sa napríklad k akcii suchý február a nepite mesiac alkohol alebo odíďte na pár dní na chatu a pite len vodu a zeleninové šťavy. Nikdy ale pôst neberte ako redukčnú diétu – vnímajte ho skôr ako liek a očistnú kúru, ktorá vám pripomenie, ako dobre si počas dodržiavania zdravého životného štýlu vlastne žijete.

Počas pôstu dávajte pozor na ovocné šťavy. Obsahujú cukor (fruktózu), ktorý pri nadmernej konzumácii spôsobuje tlstnutie. • 

 

Top 5