Zaraďte do svojho jedálnička mandle – kráľa medzi orechmi

Popoluška kúzlo orieškov odhalila už dávno. Ešte ale netušila, že zďaleka najúčinnejšie sú mandle. Chrumkavé dobroty sú vitamínovou bombou, ktorá na naše telo pôsobí ako elixír zdravia. Čítajte prečo.

Ak sa chcete cítiť dobre a fit, nemusíte práve meniť jedálniček od základov. Stačí doň pridať ingrediencie, ktoré sa postarajú o spokojný žalúdok i zdravie – mandle. Zvlášť, ak sa chystáte na jarný detox tela, lepšieho pomocníka nenájdete.

Nenápadné jedlé semienka z mandľovníka nie sú len obľúbenou pochúťkou, ale aj hotovou vitamínovou bombou. Obsahujú vitamíny E, B a celý rad minerálov, ako je železo, vápnik, horčík alebo zinok.

Vďaka obsahu vitamínov a ďalších prospešných látok sú mandle ideálnou pochúťkou aj pre deti alebo tehotné ženy.Vďaka obsahu vitamínov a ďalších prospešných látok sú mandle ideálnou pochúťkou aj pre deti alebo tehotné ženy.

Dajte si mandľovú desiatu každý den

Medzi orechmi hrajú mandle prím aj čo sa týka obsahu vlákniny. Maškrtenie si preto doprajte pokojne každý deň. Miska mandlí každý večer urobí s vaším telom divy:

  • posilní nervy,
  • pomôže prekonať stres a únavu,
  • zníži cholesterol,
  • nabudí vás energiou,
  • posilní svaly, kosti i zuby.

Podlhovasté oriešky sú navyše najlepšou prevenciou aj proti srdcovým ochoreniam alebo cukrovke. Ale pozor – nič sa nemá preháňať. Hŕstka 20 kúskov denne bohato stačí. Chrumkavé maškrty sú totiž dosť kalorické. Vo väčšom množstve by vášmu telu neprospeli.

Ak ich ale budete jesť striedmo, o svoju líniu sa strachovať nemusíte. Mandle sú totiž bohaté hlavne na mononenasýtené mastné kyseliny, ktoré prezývajú zdravé tuky. A tie sú pre telo prospešné.

Mandle sú obľúbené aj u športovcov. Obsahujú totiž veľa bielkovín, vlákniny aj proteínu.Mandle sú obľúbené aj u športovcov. Obsahujú totiž veľa bielkovín, vlákniny aj proteínu.

Lúpané, či nelúpané?

Na pultoch obchodov nájdete mandle v najrôznejších podobách. Pražené, solené, karamelové, ale tiež lúpané a nelúpané. Práve okolo šupiek koluje mýtus, že sú jedovaté a telu škodia. V skutočnosti sa ich báť nemusíte.

V bežnom množstve vám neublížia. Podľa mnohých sa dokonca práve v šupkách ukrýva pravá orechová chuť. Sú však horšie stráviteľné a môžu byť horkasté. Ak si chcete chuť oválnych orieškov skutočne užiť a potešiť svoje zažívanie, mandle olúpte. Nie je to žiadna veda – postačí vám k tomu horúca voda.

Šupky z mandlí nechávajú škvrny a mohli by vám zafarbiť pracovnú dosku. Hubku aj utierky tak majte pri lúpaní v pohotovosti.Šupky z mandlí nechávajú škvrny a mohli by vám zafarbiť pracovnú dosku. Hubku aj utierky tak majte pri lúpaní v pohotovosti.

Pred maškrtením namočiť!

Naše babičky mandle pred podávaním ešte namáčali. A vedeli prečo – keď ich zjete len tak, môžete mať potom pocit ťažkosti a nafúknutého brucha. Po namočení sa však uvoľní kyselina fytová, ktorá podporuje ľahké trávenie.

Nechajte mandle vo vlažnej vode ideálne cez noc. Aktivujú v sebe zdravé látky, zvýraznia chuť a navyše budú stráviteľnejšie.

Kúzlite s mandľami v kuchyni

Keď vás zobanie chrumkavých laskomín pri televízii omrzí, dajte im šancu aj v kuchyni, napríklad pri príprave nedeľného obeda – hanbu vám určite neurobia. Za pár minút z nich vykúzlite jednoduché a zdravé špeciality.

1. Mandľová polievka

V zime vás zahreje a v lete nabudí energiou. Hotovú ju máte za pol hodiny. Na mandľovú polievku si nachystajte:

  • cibuľu,
  • 600 ml zeleninového vývaru,
  • 2 lyžice mletých mandlí,
  • 2 buľvy feniklu,
  • 100 ml smotany na varenie,
  • 2 strúčiky cesnaku,
  • olivový olej,
  • soľ a korenie.
  1. Najemno nakrájanú cibuľu zľahka opražte na panvici. Pridajte nakrájaný fenikel, cesnak a zalejte vývarom.
  2. Polievku varte asi 20 minút, kým fenikel nezmäkne. Potom do hrnca prisypte namleté mandle, ochuťte soľou a korením.
  3. Nakoniec všetko rozmixujte a zahustite smotanou na varenie. Pri servírovaní posypte tanier plátkami mandlí a podávajte s opečenou bagetkou.

Mandľová polievka s feniklom vás zahreje.Mandľová polievka s feniklom vás zahreje.

2. Pstruh na mandliach

Ak si chcete dopriať chutnú a zdravú lahôdku, skombinujte rybu a orechy. Postačí vám na to len pár ingrediencií:

  • pstruh,
  • citrón,
  • 3 lyžice mandľových plátkov,
  • 1 lyžica masla,
  • čerstvé bylinky,
  • soľ, korenie a korenie podľa chuti.
  1. Pstruha opláchnite a osušte. Potom ho osoľte a okoreňte – nezabudnite ani na vnútornú stranu. Dovnútra vložte plátky citróna a čerstvé bylinky podľa vlastnej chuti. Hodí sa tymian, petržlen alebo rozmarín.
  2. Na vrch položte plátok masla a dajte do vyhriatej rúry na 200 °C.
  3. Asi po 15 minútach pstruha vyberte, znova potrite maslom a posypte plátkami mandlí. Nechajte ďalších asi 10–15 minút dopiecť. Rybu pravidelne kontrolujte, nech sa mandle nespália.

Na mandliach môžete pripraviť aj kapra alebo lososa – záleží na vašej chuti.Na mandliach môžete pripraviť aj kapra alebo lososa – záleží na vašej chuti.

Mandľových dobrôt je ale oveľa viac. Ak sa vám nechce nič pripravovať, kúpte si napríklad mandľové mlieko. Alternatíva klasického kravského mlieka je chutná aj zdravá. Stačí jeden poháre na raňajky a pokryjete dennú potrebu vitamínu B12.

Nezabudnite však mandle občas striedať aj s inými orechy. Vlašské orechy, kešu alebo para orechy – výber je veľký. Upečte si z nich zdravé orechové tyčinky alebo iné lahôdky.

 

Odporúčame