Ak sa chcete cítiť dobre a fit, nemusíte práve meniť jedálniček od základov. Stačí doň pridať ingrediencie, ktoré sa postarajú o spokojný žalúdok i zdravie – mandle. Zvlášť, ak sa chystáte na jarný detox tela, lepšieho pomocníka nenájdete.
Nenápadné jedlé semienka z mandľovníka nie sú len obľúbenou pochúťkou, ale aj hotovou vitamínovou bombou. Obsahujú vitamíny E, B a celý rad minerálov, ako je železo, vápnik, horčík alebo zinok.
Vďaka obsahu vitamínov a ďalších prospešných látok sú mandle ideálnou pochúťkou aj pre deti alebo tehotné ženy. • MALL.sk
Dajte si mandľovú desiatu každý den
Medzi orechmi hrajú mandle prím aj čo sa týka obsahu vlákniny. Maškrtenie si preto doprajte pokojne každý deň. Miska mandlí každý večer urobí s vaším telom divy:
- posilní nervy,
- pomôže prekonať stres a únavu,
- zníži cholesterol,
- nabudí vás energiou,
- posilní svaly, kosti i zuby.
Podlhovasté oriešky sú navyše najlepšou prevenciou aj proti srdcovým ochoreniam alebo cukrovke. Ale pozor – nič sa nemá preháňať. Hŕstka 20 kúskov denne bohato stačí. Chrumkavé maškrty sú totiž dosť kalorické. Vo väčšom množstve by vášmu telu neprospeli.
Ak ich ale budete jesť striedmo, o svoju líniu sa strachovať nemusíte. Mandle sú totiž bohaté hlavne na mononenasýtené mastné kyseliny, ktoré prezývajú zdravé tuky. A tie sú pre telo prospešné.
Mandle sú obľúbené aj u športovcov. Obsahujú totiž veľa bielkovín, vlákniny aj proteínu. • MALL.sk
Lúpané, či nelúpané?
Na pultoch obchodov nájdete mandle v najrôznejších podobách. Pražené, solené, karamelové, ale tiež lúpané a nelúpané. Práve okolo šupiek koluje mýtus, že sú jedovaté a telu škodia. V skutočnosti sa ich báť nemusíte.
V bežnom množstve vám neublížia. Podľa mnohých sa dokonca práve v šupkách ukrýva pravá orechová chuť. Sú však horšie stráviteľné a môžu byť horkasté. Ak si chcete chuť oválnych orieškov skutočne užiť a potešiť svoje zažívanie, mandle olúpte. Nie je to žiadna veda – postačí vám k tomu horúca voda.
Šupky z mandlí nechávajú škvrny a mohli by vám zafarbiť pracovnú dosku. Hubku aj utierky tak majte pri lúpaní v pohotovosti. • MALL.sk
Pred maškrtením namočiť!
Naše babičky mandle pred podávaním ešte namáčali. A vedeli prečo – keď ich zjete len tak, môžete mať potom pocit ťažkosti a nafúknutého brucha. Po namočení sa však uvoľní kyselina fytová, ktorá podporuje ľahké trávenie.
Nechajte mandle vo vlažnej vode ideálne cez noc. Aktivujú v sebe zdravé látky, zvýraznia chuť a navyše budú stráviteľnejšie.
Kúzlite s mandľami v kuchyni
Keď vás zobanie chrumkavých laskomín pri televízii omrzí, dajte im šancu aj v kuchyni, napríklad pri príprave nedeľného obeda – hanbu vám určite neurobia. Za pár minút z nich vykúzlite jednoduché a zdravé špeciality.
1. Mandľová polievka
V zime vás zahreje a v lete nabudí energiou. Hotovú ju máte za pol hodiny. Na mandľovú polievku si nachystajte:
- cibuľu,
- 600 ml zeleninového vývaru,
- 2 lyžice mletých mandlí,
- 2 buľvy feniklu,
- 100 ml smotany na varenie,
- 2 strúčiky cesnaku,
- olivový olej,
- soľ a korenie.
- Najemno nakrájanú cibuľu zľahka opražte na panvici. Pridajte nakrájaný fenikel, cesnak a zalejte vývarom.
- Polievku varte asi 20 minút, kým fenikel nezmäkne. Potom do hrnca prisypte namleté mandle, ochuťte soľou a korením.
- Nakoniec všetko rozmixujte a zahustite smotanou na varenie. Pri servírovaní posypte tanier plátkami mandlí a podávajte s opečenou bagetkou.
Mandľová polievka s feniklom vás zahreje. • MALL.sk
2. Pstruh na mandliach
Ak si chcete dopriať chutnú a zdravú lahôdku, skombinujte rybu a orechy. Postačí vám na to len pár ingrediencií:
- pstruh,
- citrón,
- 3 lyžice mandľových plátkov,
- 1 lyžica masla,
- čerstvé bylinky,
- soľ, korenie a korenie podľa chuti.
- Pstruha opláchnite a osušte. Potom ho osoľte a okoreňte – nezabudnite ani na vnútornú stranu. Dovnútra vložte plátky citróna a čerstvé bylinky podľa vlastnej chuti. Hodí sa tymian, petržlen alebo rozmarín.
- Na vrch položte plátok masla a dajte do vyhriatej rúry na 200 °C.
- Asi po 15 minútach pstruha vyberte, znova potrite maslom a posypte plátkami mandlí. Nechajte ďalších asi 10–15 minút dopiecť. Rybu pravidelne kontrolujte, nech sa mandle nespália.
Na mandliach môžete pripraviť aj kapra alebo lososa – záleží na vašej chuti. • MALL.sk
Mandľových dobrôt je ale oveľa viac. Ak sa vám nechce nič pripravovať, kúpte si napríklad mandľové mlieko. Alternatíva klasického kravského mlieka je chutná aj zdravá. Stačí jeden poháre na raňajky a pokryjete dennú potrebu vitamínu B12.
Nezabudnite však mandle občas striedať aj s inými orechy. Vlašské orechy, kešu alebo para orechy – výber je veľký. Upečte si z nich zdravé orechové tyčinky alebo iné lahôdky.