8 overených tipov, ako vám citrón pomôže v domácnosti | Blog Mall.sk

8 overených tipov, ako vám citrón pomôže v domácnosti

Citrón vám spríjemní nielen chuť čaju alebo koláča, ale aj život v domácnosti. Obsahuje totiž látky, ktoré ničia špinu alebo dezinfikujú a neutralizujú pachy. Máme pre vás 8 tipov, ako si s týmto kyslým sympaťákom vyšperkujete domov bez toho, aby ste museli siahnuť po chemikáliách.

Vybieli bielizeň

Ak máte pocit, že je vaša bielizeň zašlá, pred kúpou bielidla siahnite po citróne. Stačí, keď do nádrže práčky okrem pracieho prášku pridáte aj pol hrnčeka citrónovej šťavy. Môžete tiež namočiť bielizeň do vlažnej vody a citrón do nej vytlačiť. Získate tak účinné ekologické bielidlo bez agresívnych chemikálií.

Odstráni škvrny od kávy a čaju

Ak si často robíte čaj alebo kávu, potom dobre poznáte škaredé škvrny, ktoré sa na dne šálky objavujú. A keď ich neumyjete hneď, len ťažko ich dostanete dole – teda ak nemáte po ruke citrón. Odrežte plátok citróna a škvrny ním potrite. Potom napustite hrnček vodou s trochou citrónovej šťavy a po pár minútach ho dajte do umývačky na dlhší program. Potom sa už iba rozlúčte so škvrnami, pretože po vytiahnutí budú preč.

Citrón z hrnčekov dokáže odstrániť i veľmi staré škvrny. • 

Vyčistí mikrovlnnú rúru

Ak mikrovlnku používate pravidelne, pravdepodobne z nej čoskoro začne prúdiť nevábny zápach. Našťastie je zápach niečo, s čím citrón zatočí raz dva. Naplňte misku horúcou vodou a vložte do nej niekoľko plátkov citróna. Dajte ich do mikrovlnky a nechajte minútu ohrievať na najvyššom výkone. Kyselina citrónová zneškodní všetky baktérie a teplo uvoľní mastnotu z jedla. Potom nezabudnite rúru umyť a vysušiť.

Vyleští okná a zrkadlá

Citrón je expert na mnoho povrchov, jedným z nich je aj sklo. Výborne poslúži ako prírodný čistič okien a zrkadiel. Stačí, keď zmiešate štyri lyžice citrónovej šťavy a pol litra vody a namočenou handrou povrch utriete. Kyselina rozpustí zaschnuté kvapky, mastnotu a všetku špinu.

Zatočí s vodným kameňom

Čo dokáže zaručene pokaziť ráno? Keď si zalejete kávu a plávajú vám v nej kusy vodného kameňa. Preto odrežte tri plátky citróna a vložte ich do kanvice. Kanvicu naplňte destilovanou vodou až po horný okraj, dajte ju variť a potom nechajte vodu vychladnúť. Nakoniec vodu vylejte a nezabudnite kanvicu poriadne vymyť.

Na rozdiel od octu citrón z kanvice nielen odstráni vodný kameň, ale aj príjemne prevonia miestnosť. • 

Odstráni pachy

Citrón je známy tým, že neutralizuje pachy, čo ocenia napríklad majitelia domácich maznáčikov. Do miestnosti, ktorú chcete zbaviť pachov, položte misku s napoly prekrojeným citrónom. Dajte si však pozor, aby sa váš domáci maznáčik k miske nedostal, citrón by mu uškodil. Môžete tiež nakvapkať citrónovú šťavu do vody a povariť ju alebo položiť pár plátkov citróna na horúci radiátor.

Skrášli ovocie

Chcete hosťom pripraviť tácku s nakrájaným ovocím, ale bojíte sa, že vám jablká, hrušky či banány rýchlo zhnednú? Stačí, keď ich po rozkrojení zľahka potriete citrónovou šťavou. Tá totiž spomaľuje proces oxidácie.

Umyje riad

Došiel vám čistiaci prípravok a obchod je zavretý? Stačí, keď vezmete plátok citróna a posypete ho jedlou sódou. Ak s ním riad potriete, špina sa vám začne rozpúšťať pred očami. Navyše budete mať krásne voňavé ruky.

 

Top 5