7 tipov ako prekonať hanblivosť a konečne vyraziť do fitka | Blog Mall.sk

7 tipov ako prekonať hanblivosť a konečne vyraziť do fitka

Hanbíte sa ísť do posilňovne, pretože máte nadváhu, chýba vám kondícia alebo neviete, ako si so všetkými tými strojmi poradiť? Nenechajte si svoje snahy o dodržanie tohtoročného predsavzatia zmariť. Máme pre vás 7 tipov, vďaka ktorým prekonáte hanblivosť a hladko zapadnete aj medzi ostrieľaných fitnesákov.

1. Zaplaťte si niekoľko lekcií s trénerom

Aby ste sa vo fitku nepotácali ako slony v porceláne, zájdite najprv aspoň na pár lekcií s trénerom. Síce si trošku priplatíte, ale pod vedením kouča sa naučíte, ako s jednotlivými posilňovacími strojmi zaobchádzať a ako správne cvičiť. Vďaka tomu si napríklad neublížite nesprávnym držaním tela pri dvíhaní činiek.

Navyše získate potrebné sebavedomie, aby ste po niekoľkých tréningoch vyrazili do fitka bez obáv aj sami.

2. Choďte cvičiť s priateľmi

Hanbiť sa aspoň vo dvojici je vždy znesiteľnejšie, než keď ste v tom bez parťáka. Buď si so sebou vezmite kamarátov, ktorí sú takí istí začiatočníci ako vy, alebo naopak niekoho skúsenejšieho, kto vás fitkom prevedie a ukáže vám, čo a ako. Môžete si tiež zaplatiť trénera spolu, cena bude výhodnejšia.

Ak s vami kamarát alebo kamarátka nechce za pretiahnutím svalov vyraziť, spýtajte sa svojej drahej polovičky. • 

3. Cvičte v tom, v čom sa cítite dobre

Do fitka vážne nemusíte v obtiahnutom obleku, ktorý žiari neónovými farbami. Oblečte si, čo je vám pohodlné. Držte sa však niekoľkých rád:

  • Zabudnite na bavlnu. Prepotené tričko by sa na vás lepilo a každá kvapka potu by bola vidieť.
  • Ideálny materiál je polyester, ktorý rýchlo odvádza pot a vy sa tak vyhnete škvrnám v podpazuší a na chrbte.

Aby ste sa mali do čoho utrieť, nezabudnite si vziať malý uterák alebo potítka.

Náš tip: Do fitka je ideálne vziať si fitness tričko s prestrihmi na chrbte. Výborne vetrá, takže si nebudete pripadať tak prepotení, a hlavne na ňom pot nebude vidieť.

Nové padnúce oblečenie a obuv vám nielen zvýšia sebavedomie, ale čiastočne budú pôsobiť aj ako poistka, že s cvičením naozaj vydržíte. Nemusíte hneď kupovať špičkové fitness vybavenie, ale aj tak vás bude niečo stáť.

Vo fitku sa určite zapotíte. Vyhnite sa preto bavlneným tričkám, aby ste sa necítili trápne, že je na nich vidieť váš pot. • 

4. Nájdite si väčšie fitko

Čím väčšie fitnescentrum, tým anonymnejšie prostredie. V takej telocvični sa ľahko „stratíte”, aby ste si pokojne zacvičili v zapadnutom kútiku, bez toho, aby vás niekto rušil.

5. Najprv si zlepšite kondíciu

Ak kvôli svojim červenejúcim líčkam a funeniu pri treťom brušáku nechcete cvičiť ani pred trénerom, skúste najskôr skupinové hodiny. Vyberte si kardio lekcie (napríklad cvičenie na trampolínach), kde získate kondíciu a vo fitku sa už potom toľko nezadýchate.

6. Začnite cvičiť doma

Keď sú na vás aj skupinové lekcie príliš, začnite s cvičením doma. Na Youtube nájdete množstvo videí domácich i zahraničných trénerov a tréneriek, ktorí radia, ako na spevnenie brucha či zadku. Stačí vám na to:

Do fitnescentra sa vyberte, až sa na to budete cítiť. Ale možno vás cvičenie doma chytí natoľko, že žiadne fitko už ani nebude potrebné.

Náš tip: Ak potrebujete sledovať pokrok, aby vás cvičenie bavilo, kúpte si monitorovací náramok, ktorý vám povie, koľko kalórií ste za deň spálili aj ako sa zlepšujete.

V menších fitcentrách dávajú tréneri aj súkromné lekcie. Sú však dosť drahé. • 

7. Skúste súkromné lekcie

Ak vás chytá panická hrôza z toho, že by ste mali ísť do fitka (či už sami, s kamarátmi alebo trénerom), počiatočnú hanblivosť prekonáte na súkromných lekciách.

Ak vám žiadna z rád na odbúranie nervozity z fitka nepomohla, aj tak sa nevzdávajte myšlienky na pohyb. Vyskúšajte napríklad príjemný jogging, ktorý rozbehne aj začiatočníkov.

 

Top 5