Vyhnite sa na dovolenke tráviacim ťažkostiam | Blog Mall.sk

Vyhnite sa na dovolenke tráviacim ťažkostiam

Dôkladná hygiena, probiotiká a mätový čaj sa postarajú o vašu pohodu.

Cesty do exotických krajín sprevádza jeden veľký strašiak – zažívacie ťažkosti. Netradičné jedlá a kombinácie, veľké porcie, zhoršená hygiena v reštauráciách a baktérie, na ktoré ni je európsky organizmus zvyknutý, vedia narobiť poriadnu šarapatu. Jednoducho sa potom môže stať, že vašu dovolenku strávite zatvorený na hotelovej izbe. Ako sa problémom s trávením vyhnúť?

Trávenie pripravte dopredu

Týždeň alebo aj dva pred odchodom na dovolenku začnite užívať probiotiká. Obsahujú probiotické kmene a živé organizmy, vďaka ktorým bude váš tráviaci trakt posilnený a s exotickými potravinami si jednoduchšie poradí.

Probiotiká si pribaľte aj na cestu a užívajte ich aj po prílete. V cestovnej lekárničke by vám nemalo chýbať ani čierne uhlie.

Dovolenka za rohom? Vyberte si poriadny kufor na MALL.SK >>

Pite mätový čaj

Mäta pomáha upokojiť trávenie a okrem toho pôsobí priaznivo aj na vašu psychiku. Doprajte si mätový čaj pravidelne a pred odchodom na dovolenku budú v pohode vaše črevá aj nervy.

S pobytom na slniečku to nepreháňajte

Už v lietadle sa tešíte na to, ako sa uvelebíte na pláži a budete sa celý deň opaľovať? S pobytom na slnku by ste mali byť ale opatrný a to predovšetkým po vašom príchode. Teplotný šok je pre organizmus veľkou záťažou a taktiež spôsobuje tráviace ťažkosti. V prvých dňoch sa preto zdržiavajte viac v tieni, aby mal organizmus čas zvyknúť si na vyššie teploty.

Aké potraviny vás schladia v horúcich dňoch? >>

Jedzte striedmejšie

V hotelových jedálňach sa stoly často prehýbajú pod náporom najrôznejších exotických lahôdok a tomu sa veľmi ťažko odoláva. Človek má pocit, že musí hneď všetko ochutnať. Vaše trávenie ale z all inclusive stravy nadšené nebude. Nové druhy potravín a nezvyčajné kombinácie môžu byť zdrojom nepríjemných zažívacích problémov.

Prvé dni sa pokúste vyhnúť street foodu. Zájdite radšej do klasickej reštaurácie a pri stánkoch sa zastavte, až keď si váš organizmus na miestne jedlo trochu zvykne.

Vodu len balenú

Zažívacie problémy sú na dovolenke často spôsobené práve konzumáciou vody. Nemusí byť hneď zdraviu škodlivá, ale v niektorých krajinách obsahuje napríklad väčšie množstvo minerálov. Práve to môže byť pre stredoeurópsky organizmus šok, ktorý sa prejaví podráždeným žalúdkom.

Na dovolenke pite radšej balenú vodu a používajte ju aj na čistenie zubov. Pozor aj na ľad – pár letných drinkov by vás mohlo stáť niekoľko dní strávených na izbe.

Dodržiavajte prísnejšiu hygienu

Dôkladná hygiena je základom úspechu. Ruky si umývajte častejšie a na výlety si vždy pribaľte vlhčené obrúsky alebo antibakteriálny gél.

Pozor na hygienu dávajte aj na miestnych trhoviskách. • 

Na hygienu myslite aj pri stravovaní v stánkoch alebo na trhoch. Kúpené ovocie vždy poriadne umyte balenou vodou.

 

Top 5