Ako sa v lete dobre vyspať? | Blog Mall.sk

Ako sa dobre vyspať aj počas tropických nocí

Pomôžu vám zatemnené okná, vlažná sprcha či obliečky z mrazničky

Tropické noci nášmu spánku na kvalite príliš nepridávajú a najmä v prípade ak bývate v podkrovnom byte. Pripravili sme pre vás niekoľko vychytávok, vďaka ktorým sa vám v letných teplách bude spať o niečo lepšie.

Udržujte teplotu počas celého dňa

V lete sa odporúča vetrať predovšetkým v neskorý večer alebo v noci a zároveň by ste počas dňa mali mať miestnosť zetemnenú žalúziami alebo závesmi, ideálna je kombinácia oboch. Skvelú službu vám urobia aj zatemňovacie rolety. Do bytu sa tak nedostate toľko slnečných lúčov a teplého vzduchu. Večer, keď už teploty klesnú, poriadne vyvetrajte.

Ochlaďte a zvlhčite vzduch

Leto bez klimatizácie je síce náročnejšie, ale s pár trikmi si doma dokážete vytvoriť príjemnú teplotu. Ak máte klasický ventilátor, postavte pred neho misku s ľadom a zapnite ho cez noc. Odparenú vodu ventilátor rozptýli po miestnosti, a tak ochladí a zvlhčí vzduch. Podobne bude fungovať aj otvorené okno a záclony namočené do studenej vody, vďaka ktorým sa vzduch prúdiaci dovnútra ochladí.

Ak si chcete zjednodušiť život, pomôže vám ochladzovač vzduchu. Ten okrem ochladenia miestnosti dokáže vyčistiť a zvlhčiť vzduch.

Vyberte si klimatizáciu alebo ventilátor >>

Vymeňte perinu za prikrývku z dutého vlákna

Odložte perinu na letný spánok a vymeňte ju za ľahkú prikrývku – ideálna je chladivá z dutého vlákna. Posteľnú bielizeň zvoľte z materiálov, ktoré príliš nehrejú, napríklad hodvábne, ľanové, saténové či bavlnené obliečky s nízkou gramážou, ktoré dobre sajú pot.

Bavlnené obliečky sú tou správnou voľbou pre spokojný spánok v akomkoľvek ročnom období. • 

Pyžamo neodkladajte

Asi vás už v lete napadlo, že počas tropických nocí môže byť spanie bez pyžama omnoho príjemnejšie. V praxi je to však presne naopak. Vyberte si ľahké pyžamo s bavlny, ktoré saje pot – bude sa vám spať oveľa pohodlnejšie než s mokrým chrbtom. Pot sa navyše nedostane na plachtu, takže vaša noc bude oveľa príjemnejšia a prepotené pyžamo iba prezlečiete.

Aké potraviny vás v lete dokážu schladiť? >>

Náš tip: Dajte pred spaním pyžamo na chvíľu do mrazničky. Síce postupne steplie, ale pri zaspávaní vás príjemne schladí. To isté môžete urobiť aj s obliečkami.

Skúste mokrý uterák

Namočte uterák do studenej vody, vyžmýkajte ho a na noc priložte na zápästie, krk, hlavu alebo členky. Na týchto miestach sú cievy blízko kože, vďaka čomu sa váš krvný obeh a celé telo rýchlo ochladí. Pred spaním vám urobí dobrú službu aj vlažná sprcha. Ľadovú radšej vynechajte – telo by sa potom snažilo zohriať, takže by ste s viac uškodili než pomohli.

Odpojte zdroje tepla

Elektronické prístroje zo seba vydávajú veľké množstvo tepla. Preto sa ich pokúste na noc vypínať a to platí aj pre wi-fi router. V lete obmedzte aj umelé svetlo, žiarovky váš byt zbytočne otepľujú.

 

Top 5