Úpal alebo úžeh? | Blog Mall.sk

Úpal a úžeh: v čom sa líšia a ako sa s nimi vysporiadať?

Z celodenného slnenia si môžete priniesť úpal alebo úžeh, prečítajte si ako chorobám zo slnka predchádzať a ako proti nim bojovať.

Teplé letné počasia nás priam láka na opaľovanie a celodenné pobyty na kúpalisku. Slnečné lúče však dokážu náš organizmus aj poriadne potrápiť. Dlhodobý pobyt na slniečku spojený s vysokými teplotami a dehydratáciou môže veľmi rýchlo skončiť úpalom alebo úžehom. Prečítajte si, ako sa od seba tieto choroby z tepla líšia a ako zmierniť ich príznaky.

Úpal a úžeh sa môžu vzhľadom k svojim názvom a príznakom zdať totožné. Nejde však o synonymá, rozličnosť nájdeme v ich pôvode – úpal môžete napríklad dostať aj bez toho, aby ste sa pohybovali na slniečku.

Ako vzniká úpal?

Úpal je reakcia organizmu na vysoké teploty, ku ktorému môže dôjsť aj v prípade ak sa dlhšiu dobu pohybujete vo vyhriatych a nevetraných priestoroch so zvýšenou vlhkosťou vzduchu.

Prispieva k nemu aj dehydratácia, nedostatok čerstvého vzduchu alebo príliš teplé oblečenie. Telo nie je schopné produkovať také množstvo potu, aké by potrebovalo a prehrieva sa. Úpal tak môžete dostať napríklad aj počas dlhšej cesty autobusom.

Príznaky úpalu

Medzi najčastejšie patrí:

  • bolesť hlavy
  • nevoľnosť
  • zvracanie
  • horúčka
  • malátnosť
  • suchá koža
  • vo vážnejších prípadoch strata vedomia.

Ako zmierniť úpal?

Ak ste dostali úpal, tak je najdôležitejšie čo najskôr znížiť teplotu tela. Presuňte sa do chladnejšieho dobre vetraného priestoru. V žiadnom prípade si ale nepúšťajte ventilátor ani klimatizáciu, to by vám mohlo spôsobiť teplotný šok. Vyzlečte si nepriedušné oblečenie, ľahnite si a položte si nohy tak, aby boli vyššie než zbytok vášho tela.

Uľaví vám aj vlažná sprcha. Ak sa vám ale točí hlava alebo ste malátny, radšej sprchovanie neriskujte a pripravte si mokrý uterák prípadne gélový obklad.

Nezabudnite doplniť tekutiny, ideálne s vyšším obsahom minerálov. Skvelú službu vám urobí iontový nápoj či minerálka Uistite sa, že tekutina nie je príliš studená a pre istotu ju popíjajte len po malých dúškoch.

Aké potraviny vás dokážu ochladiť? >>

Ako vzniká úžeh?

Úžeh je následok dlhodobého pobytu na priamom slnku, pri ktorom dochádza k prehriatiu mozgu. Ak strávite celý deň pri vode a na priamom slnku, večer môžete prežiť v spoločnosti nepríjemných príznakov. Z výletu ste si priniesli úžeh.

Úžeh je najväčším rizikom pre malé deti a seniorov, ktorí často podcenia silu slnečných lúčov a odmietajú nosiť pokrývku hlavy prípadne pobudnúť v tieni. Deti navyše nemajú dobre rozvinutú termoreguláciu, takže choroba z tepla ich môže zastihnúť skôr ako dospelých.

Príznaky úžehu

Prehriatie mozgu, teda úžeh sa najčastejšie prejavuje:

  • nevoľnosťou
  • bolesťou hlavy
  • horúčkou
  • zimnicou
  • horúcou a spálenou kožou.

Ako zmierniť úžeh?

Rovnako ako v prípade úpalu by ste mali postupne ochladzovať organizmus. Presuňte sa na chladné miesto, vyzbrojte sa dostatkom tekutín a odpočívajte. Aj v tomto prípade vám pomôže studený obklad v podobe mokrého uteráka.

Ak máte navyše aj spálenú pokožku, použite špeciálne prípravky na jej ochladenie. Odporúčajú sa napríklad krémy a spreje s obsahom kyseliny pantothenovej, ktorá prispieva k rýchlejšiemu hojeniu postihnutej kože.

Krém s vysokým ochranným faktorom a pokrývka k hlavy by mali byť povinnou súčasťou vašej letnej výbavy. • 

Najlepším riešením je ale chorobám z tepla predchádzať. Základným pravidlom počas teplých dní je pitný režim a ochrana pred slnečnými lúčmi. Ak vyrazíte niekam za slniečko, nezabudnite si pribaliť dostatok tekutín, pokrývku hlavy a opaľovací krém. A okolo obeda, kedy sú slnečné lúče najsilnejšie, si radšej odpočiňte v tieni.

 

Top 5