7 tipov ako sa ubrániť pred spálením | Blog Mall.sk

7 tipov ako sa ubrániť pred spálením

Aj vy milujete leto? Vašej pokožke však dáva poriadne zabrať. Slnko a tropické teploty vašu pokožku v letných mesiacoch často potrápia. Inšpirujte sa, ako predísť spáleniu a udržať pokožku v kondícii. 

Koža nemá dovolenku. Nedostatočná alebo zlá starostlivosť o pleť vás môže poriadne potrápiť. So správnou starostlivosť preto začnite hneď a myslite na ňu celé leto.

Pribaľte si do tašky dostatočnú ochranu proti slnečným lúčom, kvalitnú regeneráciu, a tiež dosť vody. 

1. Hydratujte

Telo sa skladá predovšetkým z vody. Bez dostatočnej hydratácie nebude vaša koža zdravá, preto tekutiny dopĺňajte zvnútra aj zvonku.

Odporúčané množstvo vody, ktoré by ste denne mali vypiť, závisí od veku, pohlavia a vykonávaných aktivít. Nič nepokazíte, keď v letných horúčavách vypijete aspoň 2,5 až 3 litre tekutín. Najlepšia je čistá voda alebo bylinkový čaj. Sladké šťavy vám kvôli cukru skôr ublížia a káva sa ako samostatný príjem nepočíta, pretože dehydruje. S každou šálkou kávy vždy vypite pohár vody.

Veľmi dôležitá je vnútorná hydratácia. Na kúpalisku či pláži myslite aj na dodržiavanie pitného režimu. • 

Dostatočný príjem vody je pre hydratáciu vašej pleti základ, ale potrebujete toho ešte trochu viac. Pleť sa totiž v lete veľmi vysušuje. Môže za to slnko, suchý vzduch aj bazénový chlór. Ráno a večer ju preto natrite hydratačnými krémami.

Noste vodu vždy pri sebe >>

2. Rozumné opaľovanie

Časy, kedy bola v kurze pleť vo farbe porcelánu, sú dávno preč. V dnešnej dobe takmer každý túži po čo najkrajšom opálení. Honba za slnkom je ale niekedy tak zbesilá, že ohrozuje naše zdravie.

Opaľujte sa hlavne pomaly a svedomito, nie ste na grile. Pár hodín denne stačí, určite nebuďte na pláži na priamom slnku od rána do večera. Keď sa spálite, tak koža síce za pár dní zhnedne, ale zase sa rýchlo zlúpe. A pokožka vám za taký postup určite nepoďakuje.

UV žiarenie zo slnka je príčinou nielen opálenia, ale aj alergie a pigmentových škvŕn. Z pleti, ktorá sa pred slnkom nechráni, mizne kolagén a s ním aj pružnosť. Koža potom starne rýchlejšie a tvoria sa na nej vrásky. Lúče navyše spôsobujú rakovinu kože.

Pri pobyte na slnku nezabúdajte pokožku neustále hydratovať a natierajte sa každé dve hodiny. • 

Opaľovanie vynechajte, ak:
• používate antibiotiká,
• máte alergiu na slnko,
• ste boli obdarení mnohými znamienkami,
• ste chorí,
• ste si doma zabudli opaľovacie mlieko.

3. Správny opaľovák

Opaľovacie mlieka, krémy a oleje pleť pred slnkom dobre ubránia. Musíte si ale vedieť správne vybrať.

Na opaľovacom prípravku býva najvýraznejším údajom ich SPF číslo. SPF, anglicky sun protection filter (filter na ochranu proti slnku), neznamená ani tak silu ochrany, ako jej trvania. Čím väčšie SPF, tým dlhší čas vás krém ubráni od slnka. A čím dlhšie, tým lepšie. Ideálny je faktor 30, päťdesiatku by mali používať ľudia citliví na slnko. Keď sa ale budete opaľovať príliš dlho, spálite sa aj s päťdesiatkou.

Kúpte si taký opaľovák, ktorý má navyše ochranu aj proti UVA a UVB lúčom. Tie totiž prenikajú hlboko pod kožu, kde robia neplechu. Navyše prejdú aj cez plavky, namažte sa teda aj pod nimi.

Slnečné okuliare, klobúk, krém na opaľovanie, krém na tvár a poopaľovací krém by mali patriť do vašej povinnej plážovej alebo kúpaliskovej výbavy. • 

Náš tip: Pri opaľovaní obnovujte ochrannú vrstvu každé dve hodiny, a to aj ak je mlieko vodeodolné.

Opaľovacie prípravky na každý typ pleti >>

4. Špeciálna ochrana tváre

Premýšľali ste niekedy nad tým, že tvár je stále odhalená? Nikdy ju nechráni žiadne oblečenie, a pritom je koža na tvári tenšia než na tele.

Starajte sa o tvár so zvláštnou starostlivosťou. Nie je pre ňu vhodné opaľovacie mlieko na telo, pretože je príliš mastné. V lete tvár potešíte skôr niečím ľahším, bude sa hodiť opaľovací krém minimálne s SPF 30. Z rovnakého dôvodu je dobré vymeniť hutný make-up za BB alebo CC krém. Ten zjednotí odtieň pokožky a v horúčavách ju toľko nezaťaží.

Pokožka tváre vyžaduje špeciálnu a osobitú starostlivosť. Stavte na krémy s vyšším ochranným faktrom. • 

Pleť zakrývajte klobúkom alebo šiltovkou, pomôžu aj kvalitné slnečné okuliare. Tie chránia citlivé okolie očí.

Pery sa tiež ľahko spália. Kúpte si balzám na pery s faktorom.

5. Po spálení reagujte rýchlo

Zaspali ste na deke a sčervenali ako paradajka? Nastalo poškodenie vrchnej vrstvy kože a je jej treba rýchlo pomôcť.

Začnite vlažnou sprchou, ktorou pokožku umyjete a schladíte. Na spálené miesto naneste upokojujúci panthenol v spreji a potierajte sa s ním niekoľkokrát denne. Medzi babské rady patrí natrieť sa tvarohom alebo bielym jogurtom. Skvelé je tiež aloe vera, a to buď priamo z rastliny, alebo sa predáva ako gél v tube. Na regeneráciu kože si vezmite vitamíny C, E a B.

Po spálení si určite dajte na pár dní od slnka oddych a schovajte sa do tieňa.

Pozor, ak sa vám koža farbí do purpurova a máte na nej pľuzgiere, trpíte triaškou a je vám nevoľno, navštívte lekára.

Vyhýbajte sa celodennému pôsobeniu slnečných lúčov. Doprajte si relax v tieni slnečníka alebo stromu. • 

6. Regenerácia

Po opaľovaní sa o pokožku musíte náležite starať. Hodia sa na to krémy po opaľovaní. Tie redukujú prípadné ľahké začervenanie, upokojujú kožu a zaistia, aby opálenie hneď nevybledlo. Niektoré tiež pomôžu koži k zhnednutiu.

Regenerujte pokožku po opaľovaní >> 

7. Čistenie

Nie je to novinka, ale pekná pleť sa jednoducho musí čistiť. A to aj v lete. Večer preto odstráňte zvyšky opaľovacieho krému pleťovou vodou.

Raz týždenne si tiež doprajte peeling, ktorým odstránite suché a odumreté bunky. Opaľovanie potom pôjde lepšie. Len pozor, neobrusujte citlivú pokožku, ktorá sa práve spálila.

Obľúbené pleťové vody >>

 

Top 5