Aké potraviny nás dokážu schladiť? | Blog Mall.sk

Potraviny, ktoré vás schladia

Vedeli ste, že lepšie ako zmrzlina vás schladí napríklad jogurt?

Ulice rozpálené, tieň nikde a vy sa už nemôžete dočkať zmrzliny alebo ľadového drinku? Počas letných dní je táto forma osvieženie skutočne lákavá, ale na príliš studené potraviny pozor, môžu vám dokonca aj uškodiť. Vyskúšajte radšej mätový čaj, surovú zeleninu alebo biely jogurt, ktoré podporia termoreguláciu organizmu.

S ľadom to nepreháňajte

Posedenie pri bazéne je ako stvorené na domácu limonádu s kopu ľadu. Lepšie však urobíte, ak si radšej vychutnáte aj vlažný nápoj – čim bližšie bude jeho teplote tela, tým prospešnejší bude pre vás. S konzumáciou studeného jedla či pitia sa organizmus najprv automaticky otepľuje na telesnú teplotu, tým zvyšuje výdaj energie a vo finále sa vaše telo ešte viac zahrieva. Nastane teda presne opačný efekt, než ste potrebovali...

Prežite celé leto v chládku s klimatizáciou od MALL.SK >>

Vsaďte na surové ovocie a zeleninu

Vedeli ste, že chladivý efekt majú napríklad jablká, jahody, čučoriedky, citrusy, banány či ananás? Naopak marhule či slivky majú tendenciu vás zahriať, tak to s ich konzumovaním príliš nepreháňajte.

Svoj organizmus schladíte aj s cuketou, šalátovou uhorkou, rajčinami, melónom a ďalšou zeleninou, ktorá obsahuje vyšší obsah vody. Vaše telo tak bude zároveň aj optimálne hydratované.

Zeleninový šalát je navyše oveľa ľahší než vyprážaný rezeň alebo sviečková s knedlíkom. Pridajte k šalátu plátok grilovaného kuriatka s trochou cizrny a razom získate vyvážený letný obed, ktorý váš organizmus strávi bez toho, aby spotreboval zbytočné množstvo energie.

Jogurt – skvelý letný pomocník

Možno ste už počuli o tom, že biely jogurt dokáže pomôcť spálenej pokožke. Skvelý je však aj na schladenie počas letných horúčav. Zakysané výrobky majú vo všeobecnosti chladivý efekt a  v porovnaní s klasickým mliekom sú ľahšie stráviteľnejšie. Telo sa pri nich teda toľko nezahreje.

Pridajte si do jogurtu ešte pár malín a čučoriedok, oslaďte kvapkami medu a perfektný letný dezert je na svete.

Pripravte si osviežujúce raňajky, biely jogurt a sezónne ovocie budú skvelým štartom do nového dňa. • 

Schlaďte sa bylinkami zo záhradky

Čudovali ste sa, že vám na dovolenke v Egypte počas tých najväčších horúčav servírovali teplý mätový čaj? Nie, nerobili si z vás dobrý deň. Miestni totiž dobre vedia, že tam kde nepomôže klimatizácia, vyhrá boj s teplom práve mentol.

Okrem čaju môžete mätu pridať aj do šalátu alebo si urobte osviežujúcu domácu limonádu a teplé dni budú hneď znesiteľnejšie.

Podobný účinok má aj medovka, ktorá sa skvele hodí do ovocného smoothie alebo ľahkých dezertov. Navyše pôsobí priaznivo na nervy, leto si tak užijete skutočne s čistou hlavou.

Pripravte si osviežujúce domáce limonády >>

Osvieženie priamo z mora

Ryby a morské plody sú vo všeobecnosti vnímané ako svieže a ľahké pokrmy. V hlbinách však rastie ešte jeden zabudnutý klenot – morské riasy. Sú ľahké na trávenie, bohaté na vitamíny či minerály a v lete váš organizmus príjemne schladia.

 

Top 5