Malinovka
Domáca malinovka sa s tou čapovanou z krčmy nedá porovnávať. Počíhajte si na sezónu malín a nazbierajte si ich aj do zásoby. Limonádu si tak pripravíte aj na jeseň zo zamrazeného ovocia.
Potrebujete:
• 200 gramov malín,
• 4 lyžice agávového sirupu,
• šťavu z dvoch limetiek,
• 2 litre sódovky.
Maliny rozmixujte alebo odšťavte šnekovým odšťavovačom, ktorý vám pomôže zbaviť sa semienok. Primiešajte sirup a šťavu z limetiek, premiestnite do veľkého džbánu alebo fľaše a dolejte sódou. Podávajte v pohároch s ľadom a ozdobte celými malinami.
Šnekový odšťavovač si poradí s akýmkoľvek druhom ovocia >>
Maliny majú delikátnu chuť. Rýchlo sa ale kazia, preto ich po natrhaní hneď spotrebujte alebo zamrazte.
Uhorková limonáda
Síce sú uhorky zelenina, do limonády sa ale skvele hodia. Privítajte uhorkovú sezónu.
Potrebujete:
• 2 neolúpané uhorky,
• čerstvú šťavu z 2 citrónov,
• 3 lyžice medu,
• 2 litre sódovky.
Uhorku nakrájajte na kúsky a rozmixujte v mixéri. Uhorkovú kašu preceďte cez sitko a vytlačte z nich čo najviac šťavy. Zmiešajte s medom, citrónovou šťavou a všetko prelejte do džbánu. Dolejte perlivú vodu. Podávajte v pohároch s ľadom.
Vyskúšajte chladničku s výrobníkom ľadu >>
Zázvorová
Zázvor využijete v každom ročnom období: v zime do čaju, v lete do limonády. Malé vypálenie bacilov sa pri pobyte v klimatizovaných miestnostiach sa bude vždodí.
potrebujete:
• stredne veľký zázvor (čím čerstvejší, tým viac šťavy),
• 4 lyžice hnedého cukru,
• šťavu z 3 citrónov,
• 2 litre sódovky.
Zázvor najemno nastrúhajte, vložte ho do sitka a pomocou lyžice z neho vytlačte šťavu do misky. V šťave rozmiešajte hnedý cukor. Pokiaľ máte cukor kryštálový, rozpustite ho bokom v malom množstve horúcej vody, a potom zmiešajte so šťavou. Po rozpustení cukru už len primiešajte šťavu z citrónov. Všetko vlejte do veľkého džbánu a pridajte sódu. Podávajte s ľadom.
Náš tip: Zázvor strúhajte radšej do misky, drevená doštička by šťavu zbytočne vsakovala.
Štýlové karafy a džbániky za super ceny >>
Mätová
Máte radi mojito? Potom vám mätová limonáda určite zachutí. A navyše rýchlo spotrebujete neustále dorastajúcu zásobu mäty z balkóna.
Potrebujete:
• veľkú hrsť umytých lístkov mäty,
• 2 litre perlivej vody,
• čerstvú šťavu z 3 kusov limetiek,
• sirup z agáve alebo med.
Lístky mäty poriadne rozmixujte s troškou vody. Do mixéra prilejte limetkovú šťavu a sirup alebo med. Znovu premixujte. Vzniknutú zmes prelejte do džbánu alebo veľkej fľaše a dolejte perlivú vodu. Podávajte s kockami ľadu.