Pitný režim na bicykli. Kedy stačí voda a kedy potrebujete iónový nápoj? | Blog Mall.sk

Pitný režim na bicykli. Kedy stačí voda a kedy potrebujete iónový nápoj?

Sú cyklisti, ktorí aj počas náročného celodenného výletu pijú iba vodu. A potom sú takí, ktorí prejdú pár kilometrov a hneď do seba nalejú pol litra iónového nápoja. Takže si v tom poďme urobiť jasno – čo by ste počas cyklovýletu mali piť?

Voda: len doplnenie tekutín

Voda je takzvaným hypotonickým nápojom, má nižšiu koncentráciu iónov než krvná plazma. Preto, keď pijete vodu, dodávate telu len chýbajúce tekutiny – ale už žiadne minerály.

Ak idete na rodinný výlet s deťmi, šliapete pokojným tempom a za celý deň prejdete maximálne 20–30 kilometrov, bohato vám postačí voda. Iste, počas dňa vyšliapete aj nejaké minerály a cukry, lenže tie bez problémov doplníte, až sa vrátite. Alebo to vyriešite tým, že sa po ceste stavíte na drobné občerstvenie.

Väčšine hobby cyklistom stačí na bicykli obyčajná voda. • 

Iónové nápoje: doplnenie minerálov

Na tomto mieste je nutné ešte raz zdôrazniť, že počas fyzickej záťaže nestrácate len vodu, ale aj soľ a niektoré dôležité minerály – napríklad sodík, draslík alebo horčík. Navyše si vyčerpávate zásoby cukru v svaloch.

K vyšším stratám dochádza hlavne pri intenzívnej alebo veľmi dlhej záťaži. Ak vyrážate na bicykli skoro ráno a vraciate sa až neskoro večer, prípadne šliapete veľmi intenzívne a prekonávate osobné rekordy, potom je na mieste, aby ste si so sebou vzali iónový nápoj.

„Ionťáky“ totiž patria do skupiny takzvaných izotonických nápojov, teda obsahujú rovnakú koncentráciu iónov ako krvná plazma. Dodajú telu dôležité minerály a často aj jednoduché sacharidy, čo sa vám v prípade náročných výletov bude hodiť.

Ak absolvujete ťažký cyklovýlet a minerály so sacharidmi telu nedodáte, môže vás postretnúť hypotonická dehydratácia. Tá sa prejavuje poklesom krvného tlaku, slabosťou alebo zábleskami pred očami. Ak taký stav náhodou pocítite, okamžite zastavte, vypite trochu iónového nápoja a na pár minút si oddýchnite.

Na fyzicky náročný cyklovýlet si pribaľte aj iónový nápoj. • 

Ako to elegantne vyriešiť?

Športovú fľašu s vodou pri sebe majte za každých okolností. Hlavne počas horúcich dní sa budete na bicykli veľa potiť a je potrebné, aby ste každú hodinu doplnili cca 0,5 litra tekutiny.

Ak navyše tušíte, že sa výlet môže predĺžiť, alebo si počas neho siahnete za hranicu svojich bežných športových výkonov, pribaľte si aj fľašu s iónovým nápojom. Keď ho nevyužijete, nič sa nedeje. Keď však pocítite, že vám dochádzajú sily, bude pre vás „ionťák“ vyslobodením.

 

Top 5