5 dôvodov, prečo si vaše telo žiada pivo | Blog Mall.sk

5 dôvodov, prečo si vaše telo žiada pivo

Prečítajte si, aké účinky má pravidelná konzumácia piva.

"Idem na jedno!" – jedna z najčastejších lží v slovenských domácnostiach. O pive však kolujú ešte väčšie nepravdy. Napríklad to, že sa po ňom priberá alebo že zabíja mozgové bunky. Naopak! Pivo (v rozumnom množstve) je prekvapivo zdravé!

1. Pivko je srdečná záležitosť

A nielen preto, že sa pri ňom radi schádzame s priateľmi. Podľa výskumov majú konzumenti piva nižší krvný tlak než tí, ktorí pijú iné druhy alkoholu. Vitamín B, v pive bohato obsiahnutý, tiež redukuje riziko kardiovaskulárnych ochorení a pôsobí preventívne proti krvným zrazeninám.

Striedmou a pravidelnou konzumáciou znížite riziko mŕtvice alebo srdcového záchvatu. Ale pozor, ak pijete pivo nárazovo vo veľkom množstve a ešte ho kombinujete s fajčením, efekt môže byť opačný.

2. Nepriberiete

Pivo má veľmi priaznivý vplyv na trávenie, ale zároveň povzbudzuje chuť k jedlu. Ak teda konzumujete pivo často vo veľkom množstve, napríklad z vlastného výčapného zariadenia, môžete mať jeho konzumáciu spojenú s vyšším príjmom jedla a teda naberaním na váhe.

Zo samotného piva nepriberiete. Ak budete správne jesť, môžete aj schudnúť. • 

Pivo samotné ale na váhu vplyv nemá, obsahuje asi 400-500 kalórií na jeden liter a je teda na kalórie chudobnejšie ako napríklad jablkový džús, mlieko alebo coca-colla. Naopak, vďaka tomu, že podporuje metabolizmus, môže vám ľahká konzumácia v kombinácii so správnym jedálničkom pomôcť aj nejaké to kilo zhodiť.

3. Prelejete sa vitamínmi

V každom pive nájdete vitamíny skupiny B a kyselinu listovú. Z dvoch veľkých pív, teda 1 litra obohatíte svoje telo o tieto látky:

  • Vitamín B1 (tiamín) – 3% dennej potreby – dodá vám energiu odbúravaním sacharidov v tkanivách. Podporuje aj trávenie a nervovú aktivitu.
  • Vitamín B2 (riboflavín) – 20% dennej potreby – obsahuje pre organizmus dôležité oxidačno-redukčné enzýmy.
  • Niacín – 45% dennej potreby – významne sa podieľa na tvorbe buniek, je dôležitý pri uvoľňovaní energie z tukov a sacharidov a jej hromadeniu. Pomáha syntetizovať telesný tuk a cholesterol.
  • Vitamín B6 (pyridoxín) – 31% dennej potreby – podporuje metabolizmus a absorpciu bielkovín, reguluje sacharidy a tuky, podporuje nervový systém a pomáha tvorbe červených krviniek.
  • Kyselina listová – 52% dennej potreby – základný vitamín, ktorý podporuje tvorbu červených krviniek, metabolizmus aminokyselín a obnovu všetkých buniek v tele.

Vitamíny by ste samozrejme mali dopĺňať aj z množstva ďalších zdrojov, ale 1 alebo 2 poháre piva denne sú veľmi dobrým základom.

4. Vytvoríte si štít proti chorobám

Pivo je svetovo jeden z najobľúbenejších nápojov, takže prebehlo už veľa štúdií a testov užitočnosti jeho obsahu. Výsledky vás možno prekvapia.

  • Voda aj alkohol v pive zvyšujú prietok a tvorbu moču, ktorý sa tak stáva redší a znižuje sa pravdepodobnosť tvorby obličkových kameňov. Alkohol v pive navyše prispieva k vylučovaniu vápnika, ktorý je ich základnou zložkou.
  • Ďalšia látkou, na ktorú je pivo bohaté, je kremík. Vďaka jeho vysokému obsahu pivo posilňuje kosti a funguje ako účinná prevencia proti osteoporóze.
  • Jeden alebo dva poháre piva denne vás môžu ochrániť aj pred cukrovkou. Pivo je totiž zdrojom rozpustnej vlákniny, ktorá pomáha stabilizovať hladinu cukru a hrá dôležitú úlohu vo výžive ľudí, ktorí cukrovkou trpia.

Striedme pitie piva pomáha aj diabetikom. • 

5. Posilníte mozog a zvýšite sebavedomie

Aj proti psychickým a kognitívnym problémom pomáha pivo. Mierna hladina alkoholu v krvi zlepšuje jej prietok v mozgu. Pivárom sa tak skôr vyhnú choroby ako Alzheimer a iné formy demencie. Napomáha tomu aj kremík, ktorý chráni mozog pred negatívnymi účinkami hliníka, ktoré často stoja za vznikom Alzheimerovej choroby.

Zlatistý mok vám pomôže aj vtedy ak nemôžete zaspať, pretože pôsobí skoro ako prášok na spanie. Stimuluje totiž produkciu dopamínu, ktorý sa inak predpisuje ako liek na nespavosť. Pre tento účinok vám ale stačí jediná lyžica. Takže dobrý spánok nie je zámienkou pre preflámovanej noci v krčme.

Jedno pivo vám môže pomôcť aj v kreatívnom a logickom myslení. V jednom teste odpovedali triezvi a mierne opití (0.75 promile) na hádanky. Tí, ktorí v sebe mali pár pív, nachádzali správne odpovede o niekoľko sekúnd rýchlejšie.

Rýchlosť odbúravania alkoholu podľa Polície SR. • 

Podľa štúdií majú najvyššiu úmrtnosť fajčiari, ktorí nadmerne konzumujú alkohol. Hneď za nimi nasledujú tí, ktorí príliš pijú, ale nefajčia. Samozrejme, v rebríčku sú na tom úplne rovnako ľudia, ktorí nepijú alkohol vôbec. Dať si denne 1-2 piva je teda zdraviu prospešné viac, než sa zdá. Samozrejme len v prípade, že už máte 18 a nechystáte sa na cestu autom.

 

Top 5