Vyrobte si luxusné džemy a marmelády z vlastnej úrody | Blog Mall.sk

Vyrobte si luxusné džemy a marmelády z vlastnej úrody

Šťavnaté ovocie na vás pokukuje z debničiek a vy premýšľate, ako s úrodou naložíte? Staňte sa pohárikovým barónom a časť sladkej nádielky premeňte na luxusné zaváraniny. Poradíme vám, ako na to. 

Počiatky zavárania siahajú až do 19. storočia vo Francúzsku. Hoci dnes máme k dispozícii chladničky aj mrazničky, zaváranie je stále skvelý spôsob, ako ovocie uchovať nielen čerstvé, ale vďaka vhodným kombináciám a pridanému koreniu ho povýšiť na kráľovskú dobrotu. 

Príprava marmelád a džemov krok za krokom

Cesta k policiam plným pestrofarebných pohárov nie je dlhá. Musíte sa ale vyhnúť niektorým chybám, ktoré by spracovanie vašej úrody prekazili.

Výber ovocia

Zaváranie mnohí vnímajú až ako posledný koncert ovocia. Do pohárov preto spracúvajú také kúsky, ktoré už majú lepšie časy za sebou. Ak túžite po luxusných džemoch a marmeládach, ktorými sa nebudete hanbiť obdarovať príbuzných, spracujte vždy iba bezchybné a správne zrelé ovocie.

Prezreté ovocie radšej rýchlo spotrebujte napríklad do ovocných smoothie. Marmelády a džemy si zaslúžia správne zrelé kúsky.

Bohatá úroda ovocia je dôvodom na radosť. Pripravte si smoothie, zavárajte, urobte džem alebo si ju vychutnajte čerstvú. • 

Ideálne použite čerstvo natrhané plody. Ak ale chcete kombinovať aj mimosezónne ovocie, časť aktuálnej úrody zamrazte.

Príprava ovocia

Táto časť je časovo najnáročnejšia. Každé ovocie si žiada inú starostlivosť.

Broskyne a nektarinky - ak na nich ponecháte šupky, výtvor vám zhnedne. Preto ich šupky olúpte. Lepšie vám to pôjde, keď na špičke ovocia narežete malý krížik a krátko plody vložíte do vriacej vody.

Slivky - tuhá šupka by v sladkej dobrote nerobila dobrotu. Preto slivky nielen vykôstkujte, ale aj pokrájajte na menšie kocky.

Ríbezle - natrhané hrozienka opláchnite a jednotlivé guličky oberte vidličkou.

Čerešne - zbavte kôstok. Domáca vychytávka na odkôstkovanie je sklenená fľaša a čínska palička. Ovocie umiestnite na hrdlo fľaše a prútikom vytlačíte kôstku do fľaše. Pohodlnejší ale je špecializovaný odkôstkovač.

Marhule - sú veľmi suché, rovnako ako záhradné čučoriedky, preto si k ruke vezmite aj trochu šťavy z iného ovocia.

Náš tip: Suchšie ovocie doplňte namiesto inej ovocné šťavy vínom alebo sektom.

Pomocníci pre uľahčenie práce >>

Domáci džem určite využijete aj pri pečení. Tartaletky s malinovým džemom sú skutočnou lahôdkou. • 

Vychytávky pred a pri varení

Ešte pred tým než sa pustíte do samotného varenia, pripravte si poháre, do ktorých budete uvarenú hmotu prelievať. Vždy ich dôkladne umyte saponátom a horúcou vodou. Následne ich vyvarte, čím poháre zbavíte zvyškov čistiaceho prostriedku aj baktérií.

Nádherné zaváracie poháre >>

Pri varení zbierajte z povrchu zmesi vzniknutú penu. Ak do pohárov naplníte zmes aj s penou, nebude džem či marmeláda vyzerať pekne a s vyššou pravdepodobnosťou sa skazí.

Náš tip: Do mrazničky vložte lyžičku. Keď budete mať pocit, že je džem hotový, naberte malé množstvo lyžičkou a okamžite zistíte, či už dobre tuhne. 

Uistite sa vopred, že viečka na poháre naozaj dobre pasujú. Ak používate poháre bez skrutkovacích viečok, použite vždy nové tesnenie.

Ak hotové marmelády a džemy chcete ešte zavariť v hrnci, ale máte tvrdú vodu, pridajte do vody dve lyžice octu. Vďaka tomu nebudú poháre matné a so šmuhami.

Vyskúšajte špičkové zaváracie hrnce >>

Zaváranie už dávno nie je len záležitosť hrncov. Ovocné aj iné pochúťky na dlhú dobu uchováte, keď ich zavaríte v:

• umývačke,

• mikrovlnke,

• domácej pekárni na chlieb

• alebo multifunkčnom hrnci.

Domáca zaváranina je skvelý darček, ktorý môžete mať pripravený doma pre prípad nečakaného pozvania na oslavu.

Domáce džemy môžete využiť aj ako darček napríklad pre svadobných hosťov. • 

Vyskúšajte nevšedné kombinácie

Popustite uzdu fantázii a vyrobte si tento rok džemy aj marmelády v netradičných kombináciách.

Ak chcete, aby chuť ovocia vynikla, nepridávajte veľké množstvo cukru. Približné množstvo je 350 gramov cukru na 1 kilo ovocia. Množstvo ale prispôsobte chuti ovocia a svojim preferenciám.

Jahody s balzamikovým octom a korením

K svojmu obľúbenému receptu na jahodový džem pridajte lyžicu balzamika a pol lyžičky mletého čierneho korenia, ideálne ružového. Pikantnejšiu jahodovú zmes skvele doplní chuť mäkkých syrov.

Zaujímavou a chutnou kombináciou sú aj jahody s rebarborou. • 

Nektarinka s kardamónom a bourbonom

Ak nemáte dostatočné množstvo nektariniek, nakombinujte ich s marhuľami. Zmes vylepšíte tiež štipkou vanilky. Alkohol vmiešajte až po odstavení z platne, korenie pridajte na začiatku varenia. Nezabudnite na etiketu pridať informáciu, že je v džeme alkohol.

Čučoriedky a levandule 

Použite lesné čučoriedky, ktoré majú intenzívnejšiu chuť a viac šťavy. S množstvom kvietkov levandule buďte opatrní, nech váš džem nechutí ako guličky proti moliam. Čučoriedky môžete dochutiť aj levanduľovým sirupom, potom ale zmenšite dávku cukru.

Černice s rozmarínom

Táto zmeska skvele funguje v piškótových tortách alebo na palacinkách. Na kilo ovocia si vystačíte s 3 veľkými vetvičkami rozmarínu. Pred plnením do pohárov nezabudnite vetvičky vybrať.

Višne s mätou

Jasná voľba k čokoládovým dezertom. Mätu pridávajte po uvarení a nakrájajte ju na veľmi drobné kúsky. Zmes ovocia a byliniek dôkladne premiešajte a až potom naplňte do pohárov. Pre ostrejšiu verziu pridajte ešte veľkého panáka višňovej pálenky alebo dva veľké panáky višňového likéru.

Višne s mätou sú pefektným letným osviežením. • 

 

 

 

Top 5