Ochráňte trávnik pred spálením a slnkom | Blog Mall.sk

Ochráňte trávnik pred spálením a slnkom

Ostré slnko vie napáchať poriadne škody - obzvlášť na trávniku, na ktorom cez leto často vypáli žlté kolá. Čítajte, čo robiť, aby ste trávnatý porast pred slnkom a horúčavou ochránili a nemuseli potom zachraňovať, čo sa dá.

Spálenie trávnika najviac hrozí v miestach s riedkym porastom, alebo tam, kde slnko svieti celý týždeň. Zvlášť ak sú teploty niekoľko dní vyššie ako 30 °C, je najvyšší čas začať sa o trávnik náležite starať. Aké pravidlá máte v lete dodrživať?

Zalievajte pravidelne, ale nie cez deň

Rovnako ako vy dodržiavate v tropických dňoch pitný režim, potrebujú dostatok tekutín aj rastliny. Urobte si čas na pravidelné zalievanie a trávniku doprajte výdatnú zálievku každé dva dni - správne by mal dostať asi 10-15 litrov na meter štvorcový, aby sa voda dostala hlboko.

Ale pozor: myslite aj na čas, kedy sa na záhradu vydáte. Chodievajte zalievať ideálne skoro ráno, keď ešte trávnik nie je rozpálený. Keby ste záhradu zaliali cez deň, keď má slnko najväčšiu silu, napáchate tým viac škody ako úžitku - kvapky vody totiž priťahujú slnečné lúče, ktoré potom trávu spália.

Zapojte do zalievania trávnika aj ratolesti a urobte si z toho príjemnú rodinnú aktivitu. • 

Zabudnite na zalievanie trávnika medzi pol jedenástou ráno a pol šiestou večer - vtedy slnko páli najviac a kvapky vody by fungovali ako lupa, ktorá lúče ešte viac priťahuje.

Krásna záhrada so zavlažovacím systémom >>

Nechajte trávu rásť

Obzvlášť v lete rozhodne neplatí pravidlo: čím kratšia, tým lepšia. Naopak. Ak ortuť teplomerov siaha nad tridsiatku, kosenie trávy radšej vynechajte a na záhrade nechajte vyšší porast. Odborníci odporúčajú, aby mali steblá okolo 5 centimetrov - len tak dokáže trávnik lepšie udržať vlhkosť a slnku odolá.

Mulčovanie ako ochranný štít

Ak predsa len záhradu kosíte, vrhnite sa na to vo večerných hodinách a postrážte si, aby ste nechali steblá dosť vysoké. Posekanú a rozdrvenú trávu potom využite k takzvanému mulčovaniu - rozhrňte ju na trávnik a vytvorte z nej ochrannú pokrývku. Tá pomôže tráve udržať vlhkosť a pôsobí ako štít proti slnku.

Mulčovanie je najlepší spôsob ochrany trávnika pred spálením. Mulčovacie kosačky celú prácu vyriešia za vás. • 

Trávnik ale pokrývajte s rozumom - keď naň dáte vrstvu príliš veľkú, zadusíte ho a nakoniec bude vyzerať ešte horšie ako po spálení slnkom.

Kosačky pre trávnik ako z katalógu >>

Vynechajte hnojivo

Mulčovacia vrstva na trávniku cez leto bohato stačí - ochráni steblá a pôsobí ako prírodné hnojivo. Klasické hnojivá si preto nechajte v zálohe až po lete, keď sa ochladí a tráve hnojivo neublíži.

Tenká vrstva pokosenej trávy pomôže záhrade prečkať suché a horúce leto.

Ak ani náležitá starostlivosť nepomohla a záhrada vyzerá na prvý pohľad vyschnutá, nehádžte flintu do trávnika - korienky trávy pravdepodobne stále žijú. Počkajte na dážď a mierne ochladenie, potom sa trávnik znova preberie.

Starajte sa o celú záhradu

Ako sa starať o trávnik, už viete. Nezabúdajte ale v horúcich mesiacoch ani na ďalšie rastliny. Zvláštnu starostlivosť venujte hlavne tým, ktoré ste zasadili nedávno:

Pravidelne ich zalievajte, nech je pôda stále vlhká a nevyschne.

• Ku každej rastline pre istotu umiestnite zásobník na vodu - pravidelne ho plňte vodou, rastlina si v priebehu dňa sama vezme, koľko potrebuje.

• Ak je veľmi horúco, prikryte citlivé rastliny netkanou textíliou.

Nezabúdajte ani na starostlivosť o zvyšok záhradky. Špeciálne si vašu zvýšenú pozornosť zaslúžia čerstvo nasadené rastliny. • 

Starajte sa o celú záhradu. Okrem trávnika v lete dôkladne zavlažujte aj ďalšie rastliny alebo záhony.

 

Top 5