Zatočte s cestovnou horúčkou | Blog Mall.sk

Zatočte s cestovnou horúčkou

Vytúžená dovolenka je už na dosah ruky a vám namiesto radovania treští v hlave a je vám zle od žalúdka? Zaútočila na vás cestovná horúčka. Prečítajte si, prečo vzniká, ako si dokážete poskytnúť prvú pomoc, a vďaka čomu dáte cestovateľskej chorobe zbohom.

Choroba cestovateľov

Cestovnú horúčku na zoznamu chorôb v lekárskych príručkách nenájdete. Spúšťajú ju predovšetkým pochody, ktoré sa pred odchodom odohrávajú vo vašej hlave:

  • nervozita,
  • stres,
  • neustále dumanie nad tým, či máte všetko pripravené,
  • strach o to, čo by sa mohlo pokaziť.

Psychické procesy sa niekedy odrážajú aj do fyzického stavu. Preto vás pred cestou často trápi hlava, bolesť brucha či dokonca kĺbov. Niektorí cestovatelia dokonca môžu dostať skutočnú horúčku či zvýšenú teplotu.

Najlepšia prevencia je plánovanie

Aj keď sa na dovolenku tešíte, blížiaci sa termín väčšinou radostné pocity nesprevádzajú. Pred odchodom toho totiž máte vždy veľa na rováši. V práci musíte rozdeliť svoje povinnosti s kolegami, so susedmi sa musíte dohodnúť na vetraní či polievaní kvetov a zároveň stále prichádzate na to, čo všetko pred dovlenkou zariadiť nestihnite. A stres je na svete.

Pomôže vám, keď si pripravíte zoznamy úloh. Tie si rozdelíte do skupín podľa toho, v akom veľkom predstihu pred cestou sa im musíte venovať.

Spíšte si na papier, čo všetko potrebujete pred dovolenkou vybaviť. Odškrtávanie zvládnutých úloh prispeje k vašej pohode. • 

Dlhodobé úlohy

Akonáhle vyberiete miesto a termín dovolenky, zistite si, či budete potrebovať víza alebo očkovanie. Zariaďovanie dokumentov niekedy môže trvať aj dlhé týždne, dostatok času vám preto príde vhod.

Pozornosť venujte aj svojim dokladom. Neplatný pas alebo občiansky preukaz vymeňte včas. Do zahraničia si so sebou vezmite aspoň dva platné preukazy totožnosti. Ak máte obavy, že dokumenty stratíte, pribaľte si ich kópiu.

Doklady, kreditku a letenku si pred odchodom skontrolujte a majte ich vždy po ruke. Najlepšie v malej kabelke alebo ľadvinke. • 

Čo pripraviť v predstihu

Výber vhodnej batožiny môžete nechať na posledný týždeň pred dovolenkou, ale vášmu vnútornému pokoju to rozhodne neprospeje. Preto si kufor alebo tašku vyberte aj s mesačným predstihom. Skontrolujte či fungujú zipsy, zatváranie aj kolieska. Potom vyskúšajte „balenie nanečisto“ – zistíte tak, či sa do batožiny zmestí aspoň orientačne to, čo si chcete pobaliť.

Vyberte si batožinu podľa vašich predstáv >>

Pri skúšobnom balení si jednoducho napíšete zoznam vecí, ktoré s vami pôjdu na dovolenku. Chýbajúce kúsky oblečenia alebo výbavy si zapíšte na nákupný zoznam a čo najskôr sa vrhnite na odškrtávanie položiek.

Zoznam, ktorý ste si vytvorili pri balení zúžitkujete aj v budúcnosti. • 

Náš tip: Po ukončení balenia zoznam nevyhadzujte. Pri odchode z dovolenky si práve pomocou zoznamu skontrolujete, či máte všetko. A zoznam použijete aj po návrate z dovolenky. Zakrúžkujte si, čo ste na dovolenke skutočne potrebovali a takto upravený zoznam si odložte na ďalšie cestovanie.

V predstihu si samozrejme zistite, akou menou sa v cudzej krajine platí a aké poplatky účtuje vaša banka za výbery v zahraničí. Pripravte si zoznam toho, koľko vo vašej destinácii stojí doprava, vstupenky na atrakcie či jedlo. Vďaka tomu budete mať skvelý prehľad, lepšie si rozplánujete náklady a nenecháte sa nachytať podvodníkmi. Ceny nájdete na cestovateľských blogoch, v diskusiách alebo sa opýtajte známych.

Náš tip: Kúpte si vreckový slovník alebo si najčastejšie používané frázy uložte do mobilu či zapíšte na papier.

Príprava no dovolenku sa týka aj vášho mobilného telefónu:

  • Nainštalujte si turistické aplikácie, ktoré vám predstavia skryté zákutia alebo pomôžu s výberom kempu.
  • Zistite si, či sa vám oplatí dátový balíček od slovenského operátora, alebo si na mieste kúpite miestnu SIM kartu. Najmä v ázijských krajinách je tento spôsob výhodnejší.
  • Zistite, ako si nastavíte telefón, aby vaša baterka vydržala čo najdlhšie.

Chceli by ste telefón s lepším foťákom? >>

Skvelé fotky z dovolenky zvládne zachytiť aj váš smartfón. • 

Tesne pred cestou sa v prvom rade sa uistite, že máte to najdôležitejšie:

  • platné cestovné doklady,
  • platnú platobnú kartu, ktorá umožňuje výbery v zahraničí,
  • lieky na predpis.

Ďalšie vybavenie si dokúpite v prípade potreby na mieste. Ak vás čaká prvýkrát cesta lietadlom, zistite si dopredu, čo na vás čaká.

A najmä, zachovajte pokoj. Vyhnite sa zbytočnému premýšľaniu o tom, čo by sa mohlo pokaziť a myslite na to, akú skvelú dovolenku bez komplikácií budete mať. Pred cestou si doprajte dostatok spánku, nech na miesto dorazíte zrelaxovaní a dobre naladení.

 

Top 5