Pripravte sa na prvý let | Blog Mall.sk

Pripravte sa na prvý let

Lietadlové kabíny sú pre cestovateľských zelenáčov miestom plným nástrah a nečakaných potrieb. Ak sa tento rok chystáte prvýkrát vymeniť cestu autobusom, vlakom či autom za lietadlo, zistite, ako to bez ťažkostí zvládnuť.

1. Nepodceňte prípravu

Prečítajte si starostlivo, s ako veľkou a ťažkou batožinou môžete s konkrétnou leteckou spoločnosťou cestovať. Hmotnosť aj rozmery sa totiž výrazne líšia. Najčastejšie rozmery príručnej batožiny, teda tej, ktorú si ponecháte po celú dobu letu pri sebe, sú 55 × 45 × 25 centimetrov. Každá spoločnosť má ale právo stanoviť si vlastné rozmery, preto si informácie vždy dohľadajte.

Chce to kľud a nohy v teple

Cestovanie lietadlom je pre telo náročné - dlhú dobu sedíte na jednom mieste, na rozdiel od auta alebo autobusu nerobíte zastávky a pôsobí na vás iný tlak. Práve kvôli zmenám tlaku a nedostatku pohybu často pasažierom opuchnú nohy - hlavne členky alebo lýtka. Od nepríjemných opuchov pomáhajú kompresné ponožky.

Ak vám býva zima, pribaľte si do príručnej batožiny aj teplé, pohodlné ponožky a tenkú deku. Tepelný komfort je pri letaní dôležitý. Do kabíny si tak vždy vezmite aspoň dve vrstvy oblečenia.

Hydratujte pleť aj oči

Ďalšie nebezpečenstvo číha vo vzduchu. Klimatizácia ide na plné obrátky a veľmi rýchlo vám dokáže vysušiť pleť, pery aj oči. Pribaľte si preto do príručnej batožiny

• balzám na pery,

• hydratačné sérum

• zvlhčujúce kvapky do očí.

Pleť a oči v suchom prostredí klimatizácie trpia. Doprajte im preto počas letu hydratačnú starostlivosť.

Do lietadla sa vybavte slúchadlami a knižkou alebo obľúbeným časopisom. Cesta vám ubehne oveľa rýchlejšie. • 

Ďalšie vychytávky do príručnej batožiny

Či už fandíte počúvaniu audiokníh alebo relaxačnej hudbe, kvalitné slúchadlá, ktoré vás odstrihnú od hukotu lietadla, sú pre cestovanie nevyhnutnosťou.

Nájdite ideálne slúchadlá  >> 

Ďalej si do batožiny pridajte:

• dezinfekčný gél na ruky,

• pero na vyplnenie dokladov po pristátí v niektorých krajinách,

• cestovný vankúšik,

• špunty do uší,

• klasické žuvačky, ktoré pomáhajú vyrovnávať tlak pri vzlietaní alebo pristávaní,

• PowerBank,

• skladaciu kefu na vlasy a kefku na zuby.

Náš tip: Ak vás čaká dlhý let, pribaľte si aj balíček lepivých papierikov. Môžete na ne napísať odkaz pre obsluhu lietadla, aby vás zobudili pri servírovaní jedla alebo naopak nechali nerušene spať.

2. Vyčleňte si dostatok času

Let je bezkonkurenčne najrýchlejší spôsob dopravy. Odbavenie batožiny, získanie palubných lístkov, letiskové kontroly a presuny medzi terminálmi ale pár desiatok minút zaberú. Preto na letisko vždy príďte s dostatočnou rezervou aspoň dvoch hodín pred odletom.

Na letisko choďte minimálne s 2-hodinovým predstihom. • 

3. Pozor na batožinu

Najprv choďte na check-in, kde si odbavíte batožinu a zariadite si prípadné formality. Niektoré letecké spoločnosti ponúkajú check-in aj cez internet, na letisku si len zájdete vyzdvihnúť palubné lístky a prípadne odovzdáte kufre. Celý proces je ale rýchlejší.

Vašu batožinu pri prijímaní zamestnanci letiska vážia, preto dodržte predpísaný limit, nech nemusíte nadbytočné kilá zbytočne platiť.

Skontrolujte si limit digitálnou závesnou váhou. >>

Na každú batožinu tiež vo vlastnom záujme pridajte štítok so svojim menom, adresou a kontaktom. Niektoré dopravné spoločnosti papierové štítky na povrázku alebo gumičke ponúkajú v odbavovacej hale, ale radšej si zaobstarajte pevnejší kúsok s plastovým púzdrom.

Na letisku sa s kuframi, ktoré cestujú v batožinovom priestore, príliš nemazná. Preto svoju batožinu na hrubšie zaobchádzanie pripravte:

• na letisku využite služby balenie kufra do fólie,

• kufre si do zmršťovacej fólie zabaľte už doma

• alebo si na kufor zaobstarajte praktický chránič.

Chránič kufra ho ochráni rovnako ako fólia pred vlhkom a odrením, navyše ho ľahko spoznáte pri výdaji batožiny po lete. 

4. Posledných pár minút na zemi

Po odbavení kufrov a získaní palubného lístka vás čaká bezpečnostná kontrola. Do pripravených plytkých nádob:

• odložte príručnú batožinu,

• vyberte do samostatného boxu všetky elektronické zariadenia,

• a zložte si kabát, opasok s prackou, hodinky alebo iné kovové predmety.

Ku kontrole predložte zvlášť aj všetky tekutiny - najčastejšie sa jedná o cestovnú pastu na zuby, voňavku, krém alebo ošetrujúce pleťové sérum. Pamätajte, že žiadne balenie nesmie byť väčšie ako 100 mililitrov. Väčšie balenie vám pri kontrole odoberú. Všetky fľaštičky majte uzavreté v rýchlouzatvárateľnom sáčku. Väčšina leteckých spoločností povoľuje maximálne 10 fľaštičiek.

Nezabúdajte na pitný režim. Do lietadla si so sebou vezmite fľašu s vodou. • 

Ak si na palubu chcete vziať vodu napustenú vo fľaši, pred kontrolou z nej tekutinu vylejte. Za bezpečnostnou kontrolou sú toalety a pítka, kde si vodu znova doplníte.

Majte fľašu na vodu neustále pri sebe. >>

Náš tip: Nenechajte sa zaskočiť, ak vás pri niektorej kontrole požiadajú, aby ste si vyzuli topánky. Náhodne vás tiež môžu otestovať, či sa na vašom oblečení nenachádzajú zvyšky výbušnín. Celý test netrvá dlhšie ako niekoľko minút.

Po kontrole sa môžete voľne pohybovať v bezcolných obchodoch, zaobstarať si desiatu na cestu, nakúpiť suveníry alebo si dať dobrú kávu.

5. Hor sa na palubu, diaľky volajú

Letisková brána (gate) sa otvára približne hodinu pred odletom. Pri bráne vám letušky skontrolujú palubný lístok a vy prejdete pristaveným tunelom do lietadla.

 

Top 5