8 tipov, ako udržať mobil dlhšie nabitý | Blog Mall.sk

8 tipov, ako udržať mobil dlhšie nabitý

Na dovolenke v kempe, pod stanom alebo kdekoľvek ďaleko do civilizácie je obvykle núdza o elektrické zásuvky. A aj keď si chcete oddýchnuť od e-mailov a sociálnych sietí, je dobré udržať telefón nabitý, ak by ste náhodou potrebovali pomoc. Preto sme pre vás pripravili 8 vyskúšaných rád, ako udržať smartfón pri živote aj bez elektriny.

1. Odinštalujte zbytočné aplikácie a widgety

Ak máte v telefóne nainštalované aplikácie, ktoré už nepoužívate, zbavte sa ich. Ušetríte tak nielen batériu, ale aj cenné miesto na disku. Porozmýšľajte tiež nad widgetmi, ktoré máte na domovskej stránke. Tieto malé programy vám ukazujú napríklad aktuálne počasie alebo najnovšie správy zo sociálnych sietí a spravodajských serverov. Ak ich nevyužívate, z displeja ich zmažte, zvyčajne k tomu stačí ak ich pretiahnete do koša.

Ak sa chcete presvedčiť, ktoré programy a widgety sú najväčšími žrútmi vašej batérie, prejdite v nastaveniach telefónu do ponuky „Batéria“ a rozkliknite záložku „Využitie batérie“ (názov sa môže líšiť podľa verzie operačného systému). Tu uvidíte, ktoré aplikácie zaťažujú batériu najviac, a môžete ich vypnúť alebo odinštalovať.

2. Vypnite notifikácie a vibrácie

Aplikácie vás často zahlcujú zbytočnými informáciami, napríklad hry vás upozorňujú na to, že ste ich už niekoľko hodín nezapli. Vypnite si preto notifikácie v nastavení jednotlivých aplikácií a po návrate z dovolenky si ich zase zapnite.

Náš tip: Oznámenie aplikácii na Androide najrýchlejšie vypnete tak, že v menu s aplikáciami podržíte prst na jej ikone a kliknete na „Podrobnosti o aplikácii“. Otvorí sa vám menu, v ktorom notifikáciu vypnete.

Okrem oznámení si vypnite aj vibrácie. Ak budete mať zapnutý zvuk, nebudete ich na dovolenke potrebovať. A ak máte vibrácie zapnuté aj pre oznámenie alebo stlačenie tlačidiel, vypnite ich tiež. Aj vibrácie si totiž odhryznú svoju časť energie.

3. Vypnite nepotrebné pripojenie

Pripojenie k sieťam, ako je Wi-Fi, Bluetooth, GPS, LTE alebo NFC, dávajú batérií poriadne zabrať. Nenechávajte ich zbytočne zapnuté, aj keď ich práve nevyužívate - napríklad na dovolenke mimo civilizácie. Ak idete na dovolenku mimo civilizáciu, všetky pripojenia si vypnite. Hodiť sa vám môže maximálne GPS. Tú si zapnete, len keď budete práve pozerať do mobilných máp.

GPS zapnite len vtedy, keď ho budete potrebovať. Skúste na dovolenke používať klasickú mapu, spoznávanie nových miest s ňou bude väčšia zábava. • 

4. Vypínajte mobil a používajte letecký režim

Na dovolenke pravdepodobne nemusíte byť na príjme 24 hodín denne, a preto si telefón na noc vypnite alebo využite letecký režim. Osem hodín spánku batérii veľmi prospeje, a ak chcete ušetriť ešte viac, majte telefón vypnutý neustále a zapnite ho len párkrát denne.

Letecký režim aktivujte tiež v miestach, kde je zlý signál. Telefón sa totiž bude stále dokola snažiť k telefónnej sieti pripojiť, čo ho bude stáť veľa energie. Zapnutím leteckého režimu mu ušetríte trápenie. 

Letecký režim zablokuje pokusy o pripojenie vášho smartfónu k telefónnej sieti. • 

5. Znížte podsvietenie displeja

Svietiaca obrazovka z batérie zlíže poriadnu porciu šťavy. Nech už máte akýkoľvek typ displeja, zníženie jasu batérii vždy pomôže. Obvykle túto možnosť nájdete v nastaveniach telefónu, ale v novších Androidoch si jas rýchlo upravíte vo vysúvacej lište v hornej časti displeja.

 Náš tip: Ak sa na vašom telefóne jas obrazovky automaticky prispôsobí okolitému svetlu, túto funkciu si vypnite a nebudete musieť podsvietenie neustále ručne znižovať. 

Trávite veľa času v prírode? Vyberte si špeciálny outdoorový smartfón. >>

 6. Nepoužívajte animované tapety

Ak máte na displeji animované pozadie, radšej si ho pred dovolenkou prepnite na statické. Ak na telefóne pri každom zapnutí displeja pozeráte na pohybujúce sa obrázky, dávate batérii zabrať. 

7. Zapnite úsporný režim

Túto funkciu nemajú všetky smartfóny, ale väčšina novších áno. Úsporný režim si zvyčajne zapnete v hornej vysúvacej lište s notifikáciami, prípadne v nastaveniach telefónu. Tieto režimy obmedzujú funkcie, ktoré sa podieľajú na spotrebe batérie. Typicky znížia jas, vibrácie, notifikácie. Napríklad funkcia šetrič batérie v operačnom systéme Android 5.0 zvýši výdrž batérie až o 90 minút.

8. Kúpte si powerbanku

Ak chcete mať istotu, že vášmu telefónu šťava nedôjde, pribaľte si so sebou na cestu externú nabíjačku. Nabijete ju doma a keď vám mobil začne hlásiť nedostatok energie, dobijete ho pripojením k powerbanke - žiadnu zásuvka netreba.

Na stanovačku si nezabudnite pribaliť powerbanku • 

AK vyrážate do prírody, siahnite po powerbanke s odolnou konštrukciou, napríklad gumovou. Budete mať istotu, že sa vám nepoškriabal a prežije aj pád.

Vyberte si powerbanku od 6 € >>

 

Top 5