Vajce nad zlato! 7 tipov, ako šikovne využiť škrupinky od vajec | Blog Mall.sk

Vajce nad zlato! 7 tipov, ako šikovne využiť škrupinky od vajec

Veľkonočný pondelok je za vami, ale po sviatkoch vám doma zostal poriadny náklad vajec. Keď si z nich urobíte vajíčkovú nátierku, nevyhadzujte ani škrupinky. Prečítajte si, na čo všetko sú v domácnosti dobré.

Vaječné škrupinky obsahujú mnoho vápnika, ale aj látky, ako je jód, železo, zinok, mangán alebo fosfor. Vďaka tomu sú prospešné pre vaše telo aj domácnosť. S čím vám pomôžu?

1. Vyčistia vázy aj hrnčeky

Ak máte doma zájdené vázy alebo hrnčeky zafarbené od čaju, využite na ich umytie obdobie Veľkej noci, kedy máte doma zásobu vajec. Škrupinky totiž riad zbavia vodného kameňa aj ďalších usadenín:

Hrnčeky budú ako nové – kyslá šťava z citróna totiž slúži ako odmasťovač a ostré kúsky škrupiniek zase zoškrabú usadenú špinu.

2. Zbavia vás slimákov

Ak vám úrodu každoročne ničí útok slizkých plazivých záškodníkov, vyzbrojte sa proti nim škrupinkami – nasypte ich na záhony. Podľa záhradníkov slimáci cez ostré hrany neradi preliezajú, takže sa posypaným miestam vyhnú a k rastline sa nedostanú.

Až si z veľkonočnej vaječnej nádielky urobíte omeletu alebo nátierku, nevyhadzujte ani škrupinky – pomôžu vám v domácnosti aj na záhrade. • 

3. Vybielia bielizeň

Škrupinky majú takzvaný porézny povrch – vďaka tomu pohlcujú špinu aj škvrny z oblečenia. Aby bola vaša bielizeň žiarivo biela, podrvte hrsť škrupiniek a dajte ich do látkového vrecúška. Pokojne k nim pridajte aj pár plátkov citróna.

Vrecko potom vhoďte do bubna práčky a dajte prať spolu s oblečením. Hneď ako horúca voda uvoľní špinu, škrupinky ju absorbujú do seba a bielizeň zostane biela.

4. Zabezpečia výbornú úrodu

Sú totiž prirodzeným zdrojom vápnika, ktorý rastliny potrebujú. Použite preto podrvené škrupiny ako prírodné hnojivo – pridajte ich do hliny na záhrade alebo aj v kvetináčoch pri izbových rastlinách. Premiešajte so zeminou a nechajte pôdu vyživovať.

Prírodné hnojivo ocenia rajčiny, papriky alebo zemiaky, ale aj izbové rastliny. • 

Škrupinky od vajec vám poslúžia aj na jar, keď budete v domácich podmienkach predpestovávať sadeničky – využite ich ako malé kvetináčiky a tie potom celé zasaďte do hrantíkov. Prečítajte si u nás na blogu, ako na to.

5. Pomôžu pri uštipnutí hmyzom

Na jar a v lete majú komáre hody. Pripravte si zo škrupiniek do zásoby liek, ktorý vám uľaví od svrbenia po hmyzom uštipnutí:

  • Škrupinky podrvte a dajte do uzatvárateľného pohára,
  • zalejte jablčným octom
  • a nechajte pár dní odležať.

Uhličitan vápenatý, ktorý škrupinky obsahujú, začne reagovať s octom, škrupinky sa rozpadnú a vznikne octan vápenatý – liečivá látka, ktorá sa pridáva aj do krémov na zníženie opuchov.

Ak sa chystáte v lete pod stan, pripravte si škrupinový roztok na cestu – v chladničke vydrží aj celý mesiac. A v prípade potreby poslúži ako prvá pomoc pri uštipnutí aj vyrážke. • 

6. Dodajú vám vápnik

Vápnik obsiahnutý v škrupinkách neprospeje iba vašej záhrade, ale aj vášmu telu – podľa niektorých odborníkov sú preto škrupinky aj výborným doplnkom stravy. Ale pozor, venujte pozornosť správnej príprave. Ak by ste zjedli škrupinky len tak, mohli by ste si narobiť poriadne problémy.

Najprv si z nich pripravte jemný škrupinový prášok. Ako na to:

  1. Skontrolujte, že sú vajíčka poriadne čisté – preperte škrupinky pod tečúcou vodou, odstráňte pečiatky a všetky nečistoty. Ak môžete, používajte vajíčka z domáceho chovu alebo biochovu.
  2. Hneď ako sú škrupinky čisté, dajte ich na plech a pečte zhruba na 180 °C asi 10–15 minút. Zbavia sa tým baktérií a zároveň budú krehké.
  3. Keď ich máte upražené, nechajte škrupinky vychladnúť a potom ich podrvte na prášok – pokojne ich dajte do mixéra alebo použite mažiar.
  4. Aby bol prášok naozaj jemný, ešte ho preosejte cez sitko a skladujte v uzavretej nádobe.

A ako ho jesť? Pridajte lyžičku prášku napríklad do jogurtu, smoothie alebo polievky. Odborníci radia jesť ho spolu s potravinami, ktoré neobsahujú tuk (ako med alebo chlieb). Len tak bude dobre stráviteľný.

Zázračný škrupinkový prášok potom:

  • chráni vaše kosti,
  • predchádza bolesti kĺbov,
  • zastavuje úbytok kostnej hmoty a je prevenciou proti rednutiu kostí.

Prášok z vaječných škrupiniek môžete mať doma pripravený do zásoby – v uzavretej fľaštičke vám vydrží dlho. • 

7. Vyčistí pleť

Ak vám zostal škrupinkový prášok, využite ho aj na domáce skrášľovanie a vytvorte z neho pleťovú masku:

  • Zmiešajte prášok s rozšľahanými bielkami a vypracujte na jemný krém.
  • Ten potom naneste na pleť.
  • Nechajte 15 minút pôsobiť a potom zmyte. 

Minerály, ktoré škrupinky obsahujú, totiž pleť vyživujú, spomalia tvorbu vrások a pokožku zvláčnia.

Vyhadzujete škrupinky od vajec, alebo ich v domácnosti vždy využijete? Napíšte nám do komentárov, čo robíte s veľkonočnou „úrodou”.

 

Top 5