Jarné hnojenie záhrady: pozor na čerstvý hnoj, zničil by vám úrodu | Blog Mall.sk

Jarné hnojenie záhrady: pozor na čerstvý hnoj, zničil by vám úrodu

Zatiaľ čo na jeseň by ste svoju záhradu mali hnojiť pomaly pôsobiacimi (a najlepšie organickými) hnojivami, jarná pôda vyžaduje skôr rýchlo pôsobiace hnojivá s dostatočným obsahom dusíka. Avšak nie je hnojivo ako hnojivo – niektoré typy vám môžu na jar doslova zničiť úrodu.

Základom je príprava pôdy

Aby ste sa vôbec mohli pustiť do hnojenia, potrebujete správne pripravené záhony. Najlepšie je, keď pôdu už na jeseň do hĺbky zryjete, ale ak ste vlani rytie nestihli, ešte stále to môžete napraviť. Záhony poryte čo najskôr, užšími zábermi a ideálne rycími vidlami, aby ste v pôde udržali vodu.

Hneď po zrýľovaní záhony pohrabte železnými hrabľami, aby zostali nakyprené. Takisto postupujte počas sezóny, keď vyzbierate jednu plodinu a chystáte sa vysadiť novú. V tom prípade však pôdu ešte pred zrýľovaním zalejte.

Organické vs. minerálne hnojivá

Záhradkári sa často nezhodnú na tom, aké hnojivá vlastne používať. Či skôr organické (hnoj, kompost), alebo minerálne (priemyselne vyrábané). A pravdu majú vlastne všetci – najlepší účinok totiž dosiahnete, keď budete oba typy hnojív kombinovať.

Nezakazujte pôde priemyselne vyrábané hnojivá, aj tie sú potrebné. • 

Organické hnojivá pôdu obohacujú a prispievajú k tvorbe humusu. Bez nich by sa zemina rýchlo vyčerpala. Na druhú stranu minerálne hnojivá pôde dodávajú látky, ktoré jej najviac chýbajú – predovšetkým dusík, fosfor a draslík. Bez minerálnych hnojív by vaša pôda čoskoro tzv. vyhladla.

Čím a kedy najlepšie hnojiť?

Hlavnou sezónou na hnojenie je jeseň, kedy vašej pôde najviac prospeje pomaly pôsobiace organické hnojivo – napríklad čerstvý maštaľný hnoj. Ten sa počas zimy v pôde rozloží a do jari ju obohatí o dôležité látky. Počas zimy vám príde vhod taktiež močovka, ktorú lejte na sneh. Z minerálnych hnojív sú na jeseň vhodné tie s vyšším obsahom draslíka a fosforu.

Naopak na jar používajte vždy rýchlo pôsobiace hnojivá. Zmienený maštaľný hnoj alebo akýkoľvek čerstvý hnoj je nevhodný, pretože by vaše rastliny mohol spáliť. Ak chcete využiť organické hnojivá, zapravte do pôdy napríklad dobre odležaný konský hnoj, ktorý je bohatý na dusík. Vhodnou alternatívou sú organické hnojivá v podobe fermentovaných granúl.

Čerstvý kravský hnoj je veľmi cenné hnojivo, ale na jar ho radšej nepoužívajte. • 

Z minerálnych hnojív potom odporúčame tie s vysokým obsahom dusíka, pretože dusík je látka, ktorá podporuje rast rastlín. Skúste klasické NPK, prípadne hnojte Cereritom, ktorý okrem dusíka, fosforu a draslíka obsahuje ešte ďalšie minerálne a stopové prvky. Vhod vám na jar prídu aj kryštalické hnojivá s príznačným označením START, ktoré naštartujú rast rastlín.

 

Top 5