Chcete anglický trávnik? Venujte mu dostatočnú starostlivosť | Blog Mall.sk

Chcete anglický trávnik? Venujte mu dostatočnú starostlivosť

Keď teplota vystúpi cez deň nad 10 stupňov, tým, ktorým záleží na vzhľade ich záhrady, začína drina. Trávnik sa totiž prebúdza zo zimného spánku. Doprajte mu po mesiacoch mrazov a snehovej prikrývky dostatok vzduchu, hnojív a ďalšej starostlivosti a môžete sa tešiť na dokonalý anglický koberec.

Trávnik je bojovník a nejakých pár centimetrov snehu a krtkov ho nepremôže. Vy mu ale v jarnom boji môžete veľmi pomôcť. Dôležité je ale zvoliť správny postup a poradie prác. Tráva sa vám potom odmení hustým porastom, ktorý vám budú susedia závidieť, a na ktorý si bude radosť ľahnúť a relaxovať.

Ako prvé zoberte do ruky hrable

Prvým krokom je odstránenie:

  • machov,
  • odumretých častí trávy,
  • zvyškov lístia a posekanej trávy,
  • suchých rastliniek.

Hrabľami sa zároveň pôda ľahko prevzdušní a začne dýchať. Niekedy je nutné ešte predtým zbaviť trávnik krtincov a kamenia. To ale robte citlivo. Pôda je totiž po zime nasiaknutá vodou a tým pádom veľmi chúlostivá. Ťažké stroje by mohli napáchať viac škody ako úžitku.

Pokiaľ vrstvu buriny a machu necháte ležať, bráni prístupu vody ku korienkom a hrozí napadnutie plesňami.

Váš trávnik je po mesiacoch pod snehom vysilený. • 

Povolajte do služby vertikutátor

Ľahké prevzdušnenie hrabľami je nevyhnutné, ale zďaleka nestačí. Asi tri týždne po tom, čo zlezie posledný sneh - spravidla teda na prelome marca a apríla je potreba pôdu ľahko preryť a prevzdušniť korene.

V dobe, keď už sa teda korene začínajú spamätávať a sú odolnejšie, vytiahnite vertikutátor. To je stroj podobný kosačke na trávu, avšak jeho nože sú vertikálne. Slovo vertikutátor pochádza z anglického vertical cut, teda vertikálny rez.

Pre väčšie záhrady sa hodí vertikutátor so zberným boxom. • 

Nože sa zarežú 2-5 milimetrov do pôdy a okrem odstránenia splstnatelých zvyškov trávy a prevzdušnenia dochádza aj k presekaniu trávnych výbežkov. Vďaka tomu vznikajú nové výhonky. Presekanie koreňov buriny naopak ich rast obmedzuje.

Skvelý čas pre vertikutáciu nastáva 2 dni po daždi a mal by predchádzať prvému koseniu. Nastavte vertikutátor na rovnej ploche tak, aby sa nože len dotýkali zeme. Ideálna hĺbka prerezávania pôdy je len 2-3 mm, inak hrozí poškodenie koreňov vášho trávnika.

Po skončení práce nezabudnite odstrániť vyhrabaný materiál. Neľakajte sa, trávnik po vertikutácií rozhodne nepripomína dokonalý anglický trávnik. Výsledky svojej práce ale uvidíte už o niekoľko týždňov. Hlavne keď trávu ešte preosejete a pohnojíte.

Pokiaľ máte malú záhradu, vystačíte si s malým ručným vertikutátorom, v prípade väčších pozemkov siahnite po väčších strojoch so zberným boxom.

V terminológií zahradných pomocníkov je občas zmätok. • 

Hnojivo je palivo pre váš trávnik

Vysilená pôda po zime potrebuje i prihnojiť. Koreňový systém mladého trávniku uvíta hlavne fosfor. Starším trávnikom dodajte dusík podporujúce rast nových výhonkov. Hnojenie trávy pomáha v boji s burinou.

Ak sa ale chcete úplne vyhnúť ďateline, sedmokráskam a púpavám, je dobré vydlabať ich už v zárodku, inak sa veľmi rýchlo rozmnožia. Tomu, že vám na záhradu sem tam nejaké semienko buriny zavíta, nezabránite. Pokiaľ chcete burinu úplne vyhubiť, odporúčame použiť selektívne herbicídy, ktoré práve burinu vyhubia, ale samotnému trávniku neuškodia.

O pôdu ste sa postarali, teraz je čas na zasiatie nového trávnika. Po zime sa na záhrade nájde mnoho vyschnutých alebo vyležaných miest. Tie treba preosiať prednostne, ideálne ale osejte celú plochu záhrady. Trávne semeno rozhoďte do nakyprenej zeminy. Najlepšie používajte stále tú rovnakú zmes, aby bol trávnik kompaktný. Holé miesta je zároveň dobré zasypať 3 mm vrstvou zeminy.

Dokonalý trávnik vyžaduje starostlivosť a veľa času. Obdivné pohľady návštev za to ale stoja!

Témy:
  zahrada, jar, tráva, trávnik
 

Top 5