Skroťte svoj živý plot | Blog Mall.sk

Skroťte svoj živý plot

Hustý, sýtozelený a symetrický živý plot je snom každého záhradkára. Či už je to nízky plôtik okolo cesty ku vchodu alebo vysoké kríky pozdĺž plotu, dokonalý porast sa dá dosiahnuť jedine správnym a pravidelným strihaním. Prečítajte si kedy, čím a ako na to.

Bežný živý plot vyrastie za rok aj o niekoľko desiatok centimetrov. Ak chcete udržať jeho tvar a hustotu, musíte sa oň pravidelne starať. Inak vám doslova prerastie cez hlavu a jeho vetvy budú trčať do všetkých smerov – napríklad aj susedom do záhrady.

Pred vysadením živého plotu premýšľajte nad jeho funkciou a podľa toho vyberte správnu rastlinu. • 

Kedy strihať

Kedykoľvek. Áno, typy drevín, ktoré najčastejšie slúžia ako živé ploty, znášajú rezanie vetví veľmi dobre. Takže kedykoľvek máte chuť a čas a zdá sa vám, že plot potrebuje prerezať, pusťte sa do toho, rastline tým neublížite.

Napriek tomu sú obdobia, kedy je prerezanie kroviny efektívnejšie:

  • V lete – na prelome júna a júla – je ideálna chvíľa na zarovnanie, pretože práve skončil jarný bujný rast. Ak si zo strihania ťažkú hlavu nerobíte a plot udržiavate len raz ročne, je toto tá pravá chvíľa. Ďalšie letné strihanie by malo nasledovať v auguste, aby sa drevina stihla pripraviť na zimu.
  • Na jeseň sa kríky zaceľujú a tie listnaté začínajú opadávať. Ak ste teda plot orezali na konci augusta alebo začiatkom septembra, už nijako výrazne nenarastie a zachová si rovnaký tvar až do jari.

Na získanie dokonalých tvarov použite manuálne nožnice. • 

  • Zima je pre živý plot obdobím spánku. Rastliny neprijímajú živiny a majú nižšiu spotrebu kyslíka aj svetla. V tomto období nie sú dreviny, vďaka svojej uzavretosti, príliš citlivé na zmeny. Ak si teda kríky žiadajú výraznejšie zárezy do vetiev, zima môže byť ideálnou príležitosťou – rastliny zvládnu aj ráznejšie zásahy. Počkajte však na teploty nad nulou, aby miesta rezu na vetve neomrzli. Ak svoj plot príliš neudržiavate a je vysoký a riedky, zima je dobrou príležitosťou pre tzv. zmladzovací rez, kedy sa kríky skrátia na polovicu svojej výšky.
  • Na jar, po prebudení sa z vegetačného pokoja, začnú vaše dokonalé kríčky rásť obrovským tempom a budú meniť tvar každým dňom. V tomto období môžete strihať podľa vôle. Pri jarnom prerezaní ale buďte ohľaduplný – vo vašom hustom poraste môžu hniezdiť vtáky a možno práve vyvádzajú mladé.

Pri jarnom orezávaní buďte opatrní – v živom plote môžu hniezdiť vtáky s mláďatami. • 

Čím častejšie budete plot strihať, tým hustejší bude. Záleží to len na vás. Ihličnaté ploty je treba strihať minimálne raz ročne. Listnaté kríky režte aj 2-3 × do roka.

Ako strihať

Ak ste živý plot práve založili, nebojte sa začať so zastrihávaním takmer okamžite po presadení a zrežte kríky na ⅔ pôvodnej výšky. Po presadení rastlina utrpela šok a orezanie jej pomôže vytvoriť dostatočne hustý porast v spodnej časti. V prvej sezóne stačí jedno zastrihnutie.

V ďalších rokoch už môžete strihať aj 3× ročne. Nový porast zrežte v úrovni púčikov, kým nie je celá plocha vyplnená lístím alebo ihličím. Celý ker zastrihnite vždy tak, aby bola spodná časť širšia ako vrchná – dostane sa k nej tak dostatok svetla a rastlina bude bohato olistená až k zemi.

Nožnice ku kríku priložte naklonené pod uhlom 15 a postupujte odspodu nahor. Vrchnú časť nestrihajte nožnicami nad úrovňou ramien – neudržíte požadovanú líniu. Radšej použite rebrík. A ak máte strach, že líniu neudržíte ani tak, vopred si ju vytýčte napríklad špagátom.

Nestrihajte s nožnicami nad hlavou – použite rebrík alebo teleskopické nožnice. • 

Čím strihať

Na pár stromčekov okolo plotu stačia obyčajné manuálne nožnice na živý plot – tie sa tiež hodia na tvarovanie. V prípade väčších záhrad využite plotové nožnice s pohonom. Tie sa podľa motoru delia na:

  • Akumulátorové – na občasné zastrihávanie bez prívodnej šnúry.
  • Elektrické – sú o niečo hlučnejšie ako akumulátorové a potrebujú prívod elektriny, hodia sa na menšie plochy.
  • Benzínové – na časté rezanie veľkých plôch a silnejších konárov.

Ak máte vysoký alebo ťažko dostupný plot, určite využijete elektrické alebo akumulátorové nožnice s teleskopickým nástavcom. Na získanie čo najpresnejšieho tvaru zvoľte nožnice s kratšou rezacou lištou.

 

Top 5