Záhradkársky kalendár: september | Blog Mall.sk

Záhradkársky kalendár: september

Dozrieva veľa ovocia a zeleniny, takže záhradkári majú prácu nielen vonku, ale aj v kuchyni. Zistite, ako správne pripraviť svoju záhradu na blížiacu sa jeseň a ako svoje výpestky alebo sezónne ovocie a zeleninu z trhu spracovať a uskladniť.

Zeleninová záhradka: zasaďte reďkovky a založte zelené hnojenie

V septembri zožnete napríklad zemiaky, tekvice, fazuľu, repu či zeler. Je to ideálna zelenina na pečenie alebo výrobu domácich zeleninových chipsov.

Navyše máte poslednú príležitosť vysadiť:

  • špenát,
  • kôpor,
  • zimný šalát
  • či reďkovky, ktoré ešte stihnúť dozrieť.

A až do polovice októbra ešte môžete vysádzať tiež cesnak.

Prázdne záhony sa po zbere oplatí osiať zeleným hnojením, ktoré pomôže pôde sa zregenerovať na budúcu sezónu a zbaví ju buriny. Ideálne sú semienka rastlín, ktoré rastú krátko a bujne, majú hustý koreňový systém či viažu veľa dusíka.

Ako zelené hnojenie vysaďte buď jednodruhové rastliny alebo zmesi viacerých semienok. • 

Zelené hnojenie funguje vtedy, keď do záhonu vysadíte inú rastlinu, než akú ste v ňom pestovali počas sezóny. Ak ste zožali napríklad fazuľu, nevysadzujte ju znovu na rovnaké miesto. V inom záhone naopak poslúži ako zelené hnojenie.

Rastliny nechajte vyrásť aspoň do výšky 20 centimetrov. Môžete ich zapracovať hneď na jeseň alebo až na jar:

  • zelené hnojenie hneď na jeseň zapracujte rýľom
  • alebo rastliny polámte, prikryte kôpkami slamy, nechajte cez zimu odpočívať a zapracujte až na jar.

Na záhony sa perfektne hodí aj hlina z kompostu či kravský hnoj – podľa toho, čo máte práve k dispozícii. Nezabudnite zeminu s hnojivom porýľovať alebo skultivátorovať.

Ovocná záhradka: oberajte a správne skladujte

Milovníci hrušiek, jabĺk, sliviek či černíc majú v septembri naozajstné hody. Dozrievajúce ovocné stromy je treba precízne obrať, nech na nich cez zimu nezostávajú hnijúce plody. Preto sa na záhradu zíde pevný rebrík a trháčik na ovocie. Pri zbere hnijúcich opadaných plodov nezabudnite na rukavice, nech vás nepopichajú osy.

Časť úrody skonzumujte len tak (napríklad popadané a trochu obité jablká alebo hrušky) a časť je dobré spracovať v kuchyni alebo uskladniť. Na uskladnenie použite len zdravé plody a pravidelne ich kontrolujte. Miestnosť na skladovanie (ideálne pivnica) musí byť čistá a dobre vetraná.

Z ovocia vyrobíte skvelé mušty v lisoch na ovocie, zaváraniny a môžete ho aj usušiť v sušičke, ktorá je na rozdiel od sušenia na radiátore rýchla a výkonná.

Jablká, hrušky aj slivky sú do sušičky ideálne. Ak vám zostane voľné miesto, skúste aj banány. Domáce sušené banány nie sú tak pekné ako z obchodu, ale chutia oveľa lepšie. • 

Okrasná záhradka: Potešte sa dáliami a nezabudnite zasadiť cibuľoviny

Septembrová kvetinová záhrada je stále krásne farebná. Na záhonoch vás potešia kvitnúce trávy, vresy alebo okrasný kel. Nezabudnite tiež pozbierať semienka odkvitnutých kvetov. Buď ich využijete budúci rok alebo ich venujte iným záhradkárom.

V septembri kvitnú tiež dálie, čiže georgíny. Ich kvety na záhonoch vyväzujte, nech sa nelámu, a nebojte sa ich pretrhávať do vázy. Ak georgíny namrznú, vyryte ich a stonku odstrihnite asi na 10 centimetrov. Rastlinu nechajte vyschnúť a zazimujte do debničiek s pieskom alebo hoblinami.

Georgíny dodajú septembrovej záhrade to správne čaro. Ľahko ich ale môže zničiť vietor, a tak ich radšej uviažte. • 

September je tiež typický mesiac na sadenie okrasných cibuľovín – napríklad narcisy, tulipány a hyacinty. Pri nákupe cibuľovín, s ktorými ešte nemáte skúsenosti, sa v záhradníctve nezabudnite opýtať, do akej hĺbky ich máte zasadiť. 

Ku krásnej zeleni patrí aj udržiavaný trávnik. V septembri ešte kosačku neodkladajte na zimu a pri údržbe dodržujte tieto rady:

  • Pokosenou trávou nemulčujte trávnik.
  • Naopak z neho hrabľami vyhrabte mach a prvé lístie, prípadne na trávnik použite vertikutátor.
  • Nezarastené miesta vysejte trávnym semenom, nehnojte a nechajte trávnik odpočívať pred príchodom chladnejšieho počasia.

Ak sú pre vás ruže, čierna jarabina, čiže arónia a rakytník len okrasné kríky, skúste ich práve tento rok v septembri natrhať a pripraviť z nich sirupy či zaváraniny. Majú veľa vitamínu C, a preto s nimi budete celú zimu fit a nádcha vás obíde

 

Top 5