Zaváranie? Dá sa to aj v umývačke! | Blog Mall.sk

Zaváranie? Dá sa to aj v umývačke!

Uhorky, jahody či repa, to všetko ešte musíme do konca leta spracovať. Ako ale ušetriť čas strávený zaváraním a vyhnúť sa zdĺhavému upratovaniu? Skúste tento rok zaváranie v umývačke a už sa nikdy nebudete chcieť vrátiť k zaváracím hrncom ani k ručnému umývaniu riadu.

Spôsobov zavárania je hneď niekoľko. Okrem teplovzdušnej rúry, zaváracích hrncov, mikrovlnky či zavárania na sporáku, sme pre vás otestovali aj jednu menej známu metódu – umývačku. Ako na to?

Počuli ste niekedy o zaváraní v umývačke? • 

Pri uhorkách to ešte len začína

V umývačke môžete zavárať prakticky čokoľvek. Začnite s uhorkami a pokračujte s ovocnými džemami, mäsom, hubami či detskými výživami.

Nebojte sa zavárať ani ovocie bez nálevu, napríklad slivky, ktoré samy pustia šťavu aj v umývačke.

Ako zaváraniny do umývačky poukladať

Dôležité je správne umiestnenie pohárov do košov umývačky. Vždy ich postavte viečkom nahor a vzpriamene. Pokiaľ máte zaváraniny rôznych veľkostí, odporúčame poukladať menšie poháre do horného koša a tie veľké do spodného.

Nezabudnite tiež na dostatočný odstup medzi jednotlivými pohármi. Ten musí byť aspoň 5 cm, vyhnete sa tak prípadnému popraskaniu.

Nezabudnite na sterilizáciu

Umývačku využite tiež na sterilizáciu pohárov. Stačí zapnúť program s najvyššou teplotou bez použitia prostriedkov na umývanie. Po skončení programu môžete začať s plnením pohárov.

Nikdy nezabudnite vyprázdniť zásobníky na tablety a leštidlo – ako pri sterilizácii, tak aj pri samotnom zaváraní. Počas zavárania ani nenechávajte v umývačke iný riad.

Všeobecne odporúčame dať prednosť skrutkovacím viečkam pred tými klasickými, je to pohodlnejšie.

Nezáleží na type umývačky, dôležité je poukladať poháre viečkom nahor, 5 centimetrov od seba a zásobník na tabletu nechať prázdny. • 

Aký program vybrať

Na zaváranie nastavte program s teplotou medzi 70 - 80 °C, ktorý trvá okolo 1,5 - 2 h. Táto teplota na zaváranie úplne stačí. Ak vyberiete program s nižšou teplotou, môžu sa zaváraniny pokaziť. 

Po skončení programu zaváraniny jednoducho poukladajte na suchú utierku viečkom dole a počkajte, kým vychladnú.

Uľahčite si upratovanie 

Nie je nič pohodlnejšie ako poukladať špinavý riad (hlavne od repy), ktorý sa nahromadí počas príprav, do umývačky. Medzitým si doprajte zaslúžený odpočinok, napríklad s dobrou knihou a šálkou kávy.

Jednoduché a ekologické umývanie či zaváranie v umývačke ušetrí váš čas. • 

Aké sú vaše osvedčené metódy a použili ste niekedy na zaváranie umývačku? Podeľte sa s nami o svoje skúsenosti v diskusii pod článkom alebo na Facebooku.

 

Top 5