Nakladaná zelenina – zdroj vitamínov na celý rok | Blog Mall.sk

Nakladaná zelenina – zdroj vitamínov na celý rok

Je zdravá, chrumkavá a  v chladničke vydrží aj celú zimu. Reč je o kvasenej zelenine alebo „pickles“. Túto vitamínovú bombu plnú skvelej chuti si pripravíte z akejkoľvek zeleniny, ktorú máte práve po ruke. Stačí vám na to len hodinka času. Poďte na to!

Fermentácia potravín

Už naše babičky kvasili a fermentovali zeleninu hlavne preto, aby mala celá rodina vitamíny aj v zime. Kvasenie je totiž veľmi rýchla a lacná metóda uchovania zeleniny na dlhé mesiace. A príprava vám zaberie len necelú hodinu.

Pri fermentácii sa pôsobením prirodzeným mikroorganizmov premieňajú cukry na kyseliny a alkohol, čo sú prírodné konzervanty. Jedlo mení chuť, je lepšie stráviteľné a zároveň zdravšie. Aby kvasenie prebiehalo správne, nesmie sa k zelenine dostať vzduch.

Zeleninu musíte do pohára poriadne natlačiť - zabránite tak prívodu vzduchu. Zároveň je potrebné zaistiť, aby zostalo vo vlastnej šťave, preto zeleninu zaťažte napríklad sáčkom s fazuľou, zelenina tak zostane pod hladinou po celú dobu fermentácie. • 

Vitamínová bomba

Okrem toho, že vám nakladaná zelenina vydrží niekoľko mesiacov, dokáže tiež:

  • podporiť správne trávenie,
  • posilniť imunitu,
  • vylúčiť toxíny z tela,
  • bojovať proti únave,
  • znížiť tlak.

Kvasená zelenina vám skvele poslúži napríklad v zimných mesiacoch, pretože je dokonalou náhradou tej čerstvej – obsahuje množstvo minerálov, vitamínov, enzýmov aj probiotík.

Zužitkujete všetko

Fermentovať môžete akúkoľvek zeleninu, ktorú máte práve po ruke. Pickles sú skvelé na využitie zbytkov, ktoré by ste nestihli spotrebovať.

Počítajte ale s tým, že kvasením zelenina trochu zmäkne, preto je lepšie použiť skôr tvrdšie plodiny. Ideálne také, ktoré majú vyšší obsah cukru, aby proces kvasenia prebehol čo najintenzívnejšie.

Je to rýchlovka

Čím lepší krájač alebo strúhadlo máte, tým rýchlejšie budete mať kvasenú zeleninu hotovú. Najpracnejšia časť je totiž spracovanie samotnej zeleniny.

Na prípravu asi 4 – 5 pohárov potrebujete:

  • 1 kg zeleniny (jeden druh alebo mix)
  • 15 – 20 g morskej soli
  • rascu

Náš tip: S korením pokojne experimentujte. Podľa chuti pridajte do nakladanej zeleniny horčicové semienka, cesnak alebo chilli papričky.

Nakladať môžete skutočne takmer čokoľvek. Aj petržlen či fazuľové struky. Veľkosť pohárov tiež záleží len na vašom vkuse. • 

Nakladanie krok za krokom

1. Poháre na nakladanie najprv vyvarte alebo umyte v umývačke, aby boli poriadne dezinfikované. Zeleninu nakrájajte na menšie kúsky alebo ju pokojne nastrúhajte. Čím menšie kúsky urobíte, tým rýchlejšie bude zelenina kvasiť.

2. V miske potom zeleninu premiešajte s rascou a soľou. Akonáhle pustí šťavu, poukladajte zeleninu do pohárov. Je dôležité, aby bola ponorená vo svojej šťave a nedostal sa k nej vzduch. Ideálne by ste ju mali niečím zaťažiť – napríklad menším pohárom s vodou alebo pieskom, prípadne vreckom, v ktorom sú fazule alebo kamienky.

3. Zeleninu nechajte kvasiť 3 až 5 dní pri izbovej teplote. Keď bude v pohári veľa šťavy, vyberte zeleninu do menších pohárov, dobre uzavrite a uskladnite v chladničke alebo v pivnici. V chlade sa proces kvasenia zastaví a pickles vám tak vydrží dlhé mesiace.

Špeciálne poháre na zaváranie nájdete tu >>

Ak v pohári uvidíte čokoľvek iné, ako kvas alebo si všimnete, že zelenina začína plesnivieť, vyhoďte ju. Znamená to, že v pohári pôsobili mikroorganizmy, ktoré tam nemali čo robiť – možno ste použili špinavý nôž alebo veko.

Chutí skvele

Nakladanú zeleninu môžete pokojne jesť každý deň ako medicínu, ale nie je potrebné sa ňou nejak prejedať. Jej chuť oceníte predovšetkým v hamburgeroch, kde svojou kyslosťou a chrumkavosťou omámi vaše chuťové bunky. Nakladaná zelenina skvele nahradí aj prílohu jedál. Siahnite po nej napríklad namiesto klasickej kvasenej kapusty alebo nakladaných uhoriek.

Nakladanú zeleninu môžete použiť ako prílohu k rôznych jedlám, ale výborná je aj ako jednohubka. • 

 

Top 5