5 najväčších lží o domácich spotrebičoch | Blog Mall.sk

5 najväčších lží o domácich spotrebičoch

Žrúti energie, škodliví ničitelia zdravia alebo drahé zbytočnosti. Domáce spotrebiče čelia rôznym krivým obvineniam. Málokto pritom vie, že ide len o zažité mýty. Prečítajte si, aké najväčšie klamstvá o domácich spotrebičoch kolujú.

Práčku alebo rúru má doma takmer každý. Z menej obvyklých spotrebičov ale majú ľudia častokrát strach, napríklad klimatizácii alebo sušičke bielizne sa preto radšej vyhýbajú. Mýtom však neverte. Šikovní pomocníci vám v domácnosti ušetria hodiny driny.

Mýtus č. 1: Mikrovlnka je nezdravá a zbavuje jedlo vitamínov

Kým do mikrovlnky dávame kvalitné zdravé jedlo, z nej ho vyťahujeme s polovičnou porciou vitamínov. Tak znie obava mnohých ľudí, ktorí spotrebič odmietajú. Boja sa tiež rádioaktívneho žiarenia, ktoré jedlo ohrieva. V skutočnosti sú ale mikrovlny úplne neškodné.

Pracujú na princípe elektromagnetického žiarenia, ktoré má krátku vlnovú dĺžku, a tak preniká do potravín a zahrieva ich zvnútra – úplne zdravo. Na jedle nezanecháva žiadne stopy, ani ho nezbavuje vitamínov. Tie sa totiž čiastočne strácajú pri každej tepelnej úprave jedla, mikrovlnka k tomu nijako neprispieva.

Niektorí ju navyše považujú za zbytočnú – ohriať jedlo si predsa môžu aj v hrnci na sporáku, rozmraziť mäso zasa vo vodnom kúpeli. Mikrovlnka ale všetko zvládne v oveľa kratšom čase, sama a bez práce. Dnešné mikrovlnky navyše vedia nielen ohrievať, ale aj variť, grilovať alebo piecť.

Mikrovlnka je v kuchyni pomocníkom číslo jedna. Jedlo ohrieva elektromagnetickým žiarením, ktoré potravinám nijako neškodí. • 

Mýtus č. 2: Umývačka riadu – nekvalitné umývanie, ktoré spotrebuje veľa vody

Chcete ušetriť, a preto umývate riad radšej po starom? Práve tak si ale siahnete hlbšie do vrecka. Ak umývate hrnce a taniere ručne, spotrebujete totiž až 10× viac vody než umývačka.

Navyše už dávno neplatí, že keď je umývačka poloprázdna, zapínať ju sa neoplatí. Moderné umývačky majú totiž zabudovaný program, ktorý vie určiť, koľko je vnútri riadu. Tomu potom prispôsobí aj množstvo použitej vody.

A ak si myslíte, že len rukou vydrhnete všetky špinavé fliačiky a zbavíte riad baktérií, ste na omyle. Aby ste sa neobarili, umývate riad asi v 40°C vode. V umývačke je to však o niekoľko desiatok stupňov viac, a táto horúca voda zbaví riad všetkých mikroorganizmov oveľa dôkladnejšie.

Umývačka za vás umyje riad kvalitnejšie a navyše spotrebuje menej vody. • 

Mýtus č. 3: Mraznička – je neúsporná a zbavuje jedlo živín

Možno ste už niekedy počuli, že mrazené potraviny strácajú živiny. Nie je to však úplne pravda. Kľúč je totiž v správne nastavenej teplote a dobe zmrazovania – tá musí byť čo najkratšia.

Ak sa teplota v mrazničke blíži k 30 °C pod nulou, potom si zmrazené jedlo uchová všetky vitamíny a môže byť dokonca výživnejšie ako čerstvé. Časť vitamínov môžu potraviny stratiť len v tom prípade, ak sú teploty výrazne nižšie alebo ich necháte v mrazničke príliš dlho.

Zmrazovanie predlžuje trvanlivosť jedla. Môžete si navyše urobiť poriadne zásoby – keď sa vám nebude chcieť variť, len siahnete po hotovom jedle, ktoré ste si zamrazili. Mraznička je ale v prevádzke celý deň. Aj preto panuje predstava, že sa radí k najväčším žrútom elektriny. Ak pri výbere uprednostníte úspornú variantu, nemusíte sa vysokých účtov za elektrinu obávať.

Zmraziť môžete takmer čokoľvek. Vyhnite sa ale uhorke, zemiakom alebo paradajkám – tie do mrazničky nepatria. • 

Mýtus č. 4: Klimatizácia – prenášač vírusov a spúšťač chorôb

V horúcich dňoch nedáme na klimatizáciu dopustiť. Ak ale náhle ochorieme, je to práve ona, na koho zvaľujeme vinu. Mnoho ľudí verí, že vyfukovaním vzduchu roznáša klimatizácia po byte vírusy, a je tak spúšťačom chrípky. To je však omyl.

Moderné klimatizačné zariadenia majú v sebe zabudovaný filtračný systém, ktorý naopak škodlivé látky z priestoru odstraňuje. Baktérie, prach i peľ. Klimatizácia tak funguje aj ako čistička vzduchu, takže sa jej nemusia báť ani alergici alebo astmatici.

Ak vplyvom klimatizácie ochoriete, je to spôsobené jedine tým, že sedíte príliš blízko a necháte na seba dlho fúkať studený vzduch. Buďte opatrní tiež ohľadom výkyvov teplôt. Rozdiel medzi vnútornou a vonkajšou teplotou by nemal byť väčší ako 5–7 stupňov.

Klimatizáciu môžete použiť nielen v lete na vychladenie bytu, ale aj na jesenné vykurovanie. • 

Mýtus č. 5: Sušička bielizne žerie energiu a je neskladná

Medzi najrozšírenejšie povery patrí, že sušička zaberie v byte zbytočne veľa miesta. V skutočnosti vám ale priestor ušetrí – zbaví vás napríklad veľkých sušiakov na bielizeň, ktoré inak v byte prekážajú.

Ak kúpite samostatnú sušičku, môžete ju navyše pomocou spojovacej sady umiestniť nad práčku do nevyužitého priestoru. A ak máte miesta nedostatok, sú tu aj sušičky kombinované s práčkou. Takže vám nový spotrebič nemusí ukrojiť ani centimeter miesta naviac.

Niektorí sušičku odmietajú, pretože sa boja vysokých účtov za energie. To už ale dávno neplatí. Dnes v obchodoch dostanete aj úsporné sušičky, s ktorými na mizinu neprídete. A hlavne – ušetria vám hodiny vešania a žehleniaPrečítajte si o ďalších mýtoch a výhodách sušičiek.

So sušičkou bielizne sa zbavíte otravného vešania bielizne i následného žehlenia. • 

 

Top 5