Domáce zeleninové chipsy 4× inak | Blog Mall.sk

Domáce zeleninové chipsy 4× inak

Chipsy. Snáď každý tomuto hriešnemu zobkaniu raz za čas podľahne a zje celé balenie. Naučíme vás, ako si pripraviť zdravšiu alternatívu – zeleninové chipsy – ktorú si zamilujú deti a celá rodina.

Akú zeleninu zvoliť

Čím farebnejšiu, tým lepšie. Zeleninu nakombinujte do veselého mixu, deťom sa to bude páčiť. Veľmi dobre sa pracuje s koreňovou zeleninou, ktorá je tvrdšia. Nebojte sa však experimentovať, výborné sú chipsy z čerstvého špenátu alebo cukety.

Ktorá zelenina sa na chipsy hodí:

  • mrkva,
  • zeler,
  • petržlen,
  • paštrnák,
  • sladké zemiaky,
  • repa,
  • reďkovka,
  • špenát,
  • cuketa.

Čerstvé domáce chipsy si pripravíte v lete zo sezónnych plodín aj v zime z koreňovej zeleniny. • 

Spôsoby prípravy

  • pečením v rúre,
  • sušením v sušičke
  • alebo smažením na panvici. 

1. Pečené lupienky z koreňovej zeleniny

Týchto lupienkov môžete bez výčitiek zjesť koľko chcete, pretože nie sú kalorické. Plátky zeleniny si najjednoduchšie pripravíte pomocou strúhadla alebo škrabky. Potrebovať budete už len plech s papierom na pečenie a rúru predhriatu na 190 °C.

Ingrediencie

  • 2 mrkvy,
  • 1 petržlen alebo paštrnák,
  • 2 červené repy,
  • olivový olej,
  • soľ.

Postup

  1. Rúru predhrejte na 190 °C.
  2. Zeleninu nakrájajte na plátky široké cca 2 mm.
  3. Rozložte zeleninu na papierové utierky, posoľte a nechajte 15 min. „vypotiť“.
  4. Osušte papierovými utierkami.
  5. Papier na pečenie potrite zľahka a rovnomerne olivovým olejom.
  6. Rozložte zeleninu na plech, pečte 15-20 minút a priebežne kontrolujte.
  7. Ak sa všetka zelenina nevošla v jednej vrstve na plech, proces opakujte so zvyšnými plátkami.
  8. Hotové chipsy nechajte vychladnúť a servírujte.

Farebné, zdravé a tak dobré - také sú domáce zeleninové chipsy. • 

2. Cuketové tajomstvo zo sušičky na ovocie

Poteší fanúšikov raw stravy aj všetkých ostatných. Sami budete prekvapený, aké sú chrumkavé! Na sušené zeleninové chipsy budete potrebovať sušičku ovocia.

Ingrediencie

  • 1 nakrájaná cuketa,
  • lahôdkové droždie,
  • korenie – údená paprika,
  • soľ.

Postup

  1. Cuketu nakrájajte na 1cm kolieska.
  2. Posypte od oka všetkými ingredienciami (pozor na množstvo soli).
  3. Sušte v sušičke 5-8 h až do úplného vysušenia.

Cuketa je zelenina mnohých podôb a výborné chipsy sú len jedna z nich. • 

3. Chrumkavé špenátové chipsy

Tenké, krehké a chrumkavé. Tieto zdravé zelené chipsy si zamilujete!

Ingrediencie

  • 2 hrnčeky čerstvého listového špenátu,
  • 1 lyžica olivového oleja,
  • oregano,
  • štipka soli.

Postup

  1. Rúru predhrejte na 180 °C.
  2. V miske premiešajte špenát s olivovým olejom a korením.
  3. Na papier na pečenie poukladajte lístky špenátu a pečte 8 minút.

Čerstvé lístky špenátu sa hodia do šalátu aj ako podklad na výrobu chipsov. • 

4. Vyprážané zeleninové lupienky

Ak ste zarytí milovníci smažených chipsov, tie zeleninové vás určite nadchnú. Aj keď sú vyprážané, vyhnete sa nadbytočnej soli, konzervantom a ostatným éčkam.

Ingrediencie

  • 2 mrkvy,
  • 2 červené repy,
  • 2 biele reďkovky, okrúhlice,
  • 2 čierne korene (hadomor španielsky),
  • 1 lyžička chilli korenia,
  • 1 lyžička sušeného majoránu,
  • 1 lyžička sušenej saturejky,
  • soľ,
  • olej na vyprážanie.

Postup

  1. Zeleninu si naplátkujte na strúhadle na plátky hrubé cca 2 mm.
  2. Rozpáľte olej na panvici a smažte dozlatista 5 minút z každej strany.
  3. Hotové chipsy poukladajte na papierovú utierku a nechajte vychladnúť.
  4. Posypte bylinkami a soľou.

Pokiaľ chcete chipsy uchovať, nikdy ich nesoľte. Uschovajte ich do uzatvárateľného vrecka alebo nádoby a osoľte ich až tesne pred podávaním. • 

Páčili sa vám naše recepty? Podeľte sa s nami o vaše postrehy na Facebooku.