Chipsy. Snáď každý tomuto hriešnemu zobkaniu raz za čas podľahne a zje celé balenie. Naučíme vás, ako si pripraviť zdravšiu alternatívu – zeleninové chipsy – ktorú si zamilujú deti a celá rodina.
Akú zeleninu zvoliť
Čím farebnejšiu, tým lepšie. Zeleninu nakombinujte do veselého mixu, deťom sa to bude páčiť. Veľmi dobre sa pracuje s koreňovou zeleninou, ktorá je tvrdšia. Nebojte sa však experimentovať, výborné sú chipsy z čerstvého špenátu alebo cukety.
Ktorá zelenina sa na chipsy hodí:
mrkva,
zeler,
petržlen,
paštrnák,
sladké zemiaky,
repa,
reďkovka,
špenát,
cuketa.
Čerstvé domáce chipsy si pripravíte v lete zo sezónnych plodín aj v zime z koreňovej zeleniny. • MALL.sk
Spôsoby prípravy
pečením v rúre,
sušením v sušičke
alebo smažením na panvici.
1. Pečené lupienky z koreňovej zeleniny
Týchto lupienkov môžete bez výčitiek zjesť koľko chcete, pretože nie sú kalorické. Plátky zeleniny si najjednoduchšie pripravíte pomocou strúhadla alebo škrabky. Potrebovať budete už len plech s papierom na pečenie a rúru predhriatu na 190 °C.
Ingrediencie
2 mrkvy,
1 petržlen alebo paštrnák,
2 červené repy,
olivový olej,
soľ.
Postup
Rúru predhrejte na 190 °C.
Zeleninu nakrájajte na plátky široké cca 2 mm.
Rozložte zeleninu na papierové utierky, posoľte a nechajte 15 min. „vypotiť“.
Osušte papierovými utierkami.
Papier na pečenie potrite zľahka a rovnomerne olivovým olejom.
Rozložte zeleninu na plech, pečte 15-20 minút a priebežne kontrolujte.
Ak sa všetka zelenina nevošla v jednej vrstve na plech, proces opakujte so zvyšnými plátkami.
Hotové chipsy nechajte vychladnúť a servírujte.
Farebné, zdravé a tak dobré - také sú domáce zeleninové chipsy. • MALL.sk
2. Cuketové tajomstvo zo sušičky na ovocie
Poteší fanúšikov raw stravy aj všetkých ostatných. Sami budete prekvapený, aké sú chrumkavé! Na sušené zeleninové chipsy budete potrebovať sušičku ovocia.
Ingrediencie
1 nakrájaná cuketa,
lahôdkové droždie,
korenie – údená paprika,
soľ.
Postup
Cuketu nakrájajte na 1cm kolieska.
Posypte od oka všetkými ingredienciami (pozor na množstvo soli).
Sušte v sušičke 5-8 h až do úplného vysušenia.
Cuketa je zelenina mnohých podôb a výborné chipsy sú len jedna z nich. • MALL.sk
3. Chrumkavé špenátové chipsy
Tenké, krehké a chrumkavé. Tieto zdravé zelené chipsy si zamilujete!
Ingrediencie
2 hrnčeky čerstvého listového špenátu,
1 lyžica olivového oleja,
oregano,
štipka soli.
Postup
Rúru predhrejte na 180 °C.
V miske premiešajte špenát s olivovým olejom a korením.
Na papier na pečenie poukladajte lístky špenátu a pečte 8 minút.
Čerstvé lístky špenátu sa hodia do šalátu aj ako podklad na výrobu chipsov. • MALL.sk
4. Vyprážané zeleninové lupienky
Ak ste zarytí milovníci smažených chipsov, tie zeleninové vás určite nadchnú. Aj keď sú vyprážané, vyhnete sa nadbytočnej soli, konzervantom a ostatným éčkam.
Ingrediencie
2 mrkvy,
2 červené repy,
2 biele reďkovky, okrúhlice,
2 čierne korene (hadomor španielsky),
1 lyžička chilli korenia,
1 lyžička sušeného majoránu,
1 lyžička sušenej saturejky,
soľ,
olej na vyprážanie.
Postup
Zeleninu si naplátkujte na strúhadle na plátky hrubé cca 2 mm.
Rozpáľte olej na panvici a smažte dozlatista 5 minút z každej strany.
Hotové chipsy poukladajte na papierovú utierku a nechajte vychladnúť.
Posypte bylinkami a soľou.
Pokiaľ chcete chipsy uchovať, nikdy ich nesoľte. Uschovajte ich do uzatvárateľného vrecka alebo nádoby a osoľte ich až tesne pred podávaním. • MALL.sk
Páčili sa vám naše recepty? Podeľte sa s nami o vaše postrehy na Facebooku.