Akú zeleninu zvoliť
Čím farebnejšiu, tým lepšie. Zeleninu nakombinujte do veselého mixu, deťom sa to bude páčiť. Veľmi dobre sa pracuje s koreňovou zeleninou, ktorá je tvrdšia. Nebojte sa však experimentovať, výborné sú chipsy z čerstvého špenátu alebo cukety.
Ktorá zelenina sa na chipsy hodí:
- mrkva,
- zeler,
- petržlen,
- paštrnák,
- sladké zemiaky,
- repa,
- reďkovka,
- špenát,
- cuketa.
Spôsoby prípravy
- pečením v rúre,
- sušením v sušičke
- alebo smažením na panvici.
1. Pečené lupienky z koreňovej zeleniny
Týchto lupienkov môžete bez výčitiek zjesť koľko chcete, pretože nie sú kalorické. Plátky zeleniny si najjednoduchšie pripravíte pomocou strúhadla alebo škrabky. Potrebovať budete už len plech s papierom na pečenie a rúru predhriatu na 190 °C.
Ingrediencie
- 2 mrkvy,
- 1 petržlen alebo paštrnák,
- 2 červené repy,
- olivový olej,
- soľ.
Postup
- Rúru predhrejte na 190 °C.
- Zeleninu nakrájajte na plátky široké cca 2 mm.
- Rozložte zeleninu na papierové utierky, posoľte a nechajte 15 min. „vypotiť“.
- Osušte papierovými utierkami.
- Papier na pečenie potrite zľahka a rovnomerne olivovým olejom.
- Rozložte zeleninu na plech, pečte 15-20 minút a priebežne kontrolujte.
- Ak sa všetka zelenina nevošla v jednej vrstve na plech, proces opakujte so zvyšnými plátkami.
- Hotové chipsy nechajte vychladnúť a servírujte.
2. Cuketové tajomstvo zo sušičky na ovocie
Poteší fanúšikov raw stravy aj všetkých ostatných. Sami budete prekvapený, aké sú chrumkavé! Na sušené zeleninové chipsy budete potrebovať sušičku ovocia.
Ingrediencie
- 1 nakrájaná cuketa,
- lahôdkové droždie,
- korenie – údená paprika,
- soľ.
Postup
- Cuketu nakrájajte na 1cm kolieska.
- Posypte od oka všetkými ingredienciami (pozor na množstvo soli).
- Sušte v sušičke 5-8 h až do úplného vysušenia.
3. Chrumkavé špenátové chipsy
Tenké, krehké a chrumkavé. Tieto zdravé zelené chipsy si zamilujete!
Ingrediencie
- 2 hrnčeky čerstvého listového špenátu,
- 1 lyžica olivového oleja,
- oregano,
- štipka soli.
Postup
- Rúru predhrejte na 180 °C.
- V miske premiešajte špenát s olivovým olejom a korením.
- Na papier na pečenie poukladajte lístky špenátu a pečte 8 minút.
4. Vyprážané zeleninové lupienky
Ak ste zarytí milovníci smažených chipsov, tie zeleninové vás určite nadchnú. Aj keď sú vyprážané, vyhnete sa nadbytočnej soli, konzervantom a ostatným éčkam.
Ingrediencie
- 2 mrkvy,
- 2 červené repy,
- 2 biele reďkovky, okrúhlice,
- 2 čierne korene (hadomor španielsky),
- 1 lyžička chilli korenia,
- 1 lyžička sušeného majoránu,
- 1 lyžička sušenej saturejky,
- soľ,
- olej na vyprážanie.
Postup
- Zeleninu si naplátkujte na strúhadle na plátky hrubé cca 2 mm.
- Rozpáľte olej na panvici a smažte dozlatista 5 minút z každej strany.
- Hotové chipsy poukladajte na papierovú utierku a nechajte vychladnúť.
- Posypte bylinkami a soľou.
Páčili sa vám naše recepty? Podeľte sa s nami o vaše postrehy na Facebooku.