Domáce zeleninové chipsy 4× inak

Chipsy. Snáď každý tomuto hriešnemu zobkaniu raz za čas podľahne a zje celé balenie. Naučíme vás, ako si pripraviť zdravšiu alternatívu – zeleninové chipsy – ktorú si zamilujú deti a celá rodina.

Akú zeleninu zvoliť

Čím farebnejšiu, tým lepšie. Zeleninu nakombinujte do veselého mixu, deťom sa to bude páčiť. Veľmi dobre sa pracuje s koreňovou zeleninou, ktorá je tvrdšia. Nebojte sa však experimentovať, výborné sú chipsy z čerstvého špenátu alebo cukety.

Ktorá zelenina sa na chipsy hodí:

  • mrkva,
  • zeler,
  • petržlen,
  • paštrnák,
  • sladké zemiaky,
  • repa,
  • reďkovka,
  • špenát,
  • cuketa.

Čerstvé domáce chipsy si pripravíte v lete zo sezónnych plodín aj v zime z koreňovej zeleniny.Čerstvé domáce chipsy si pripravíte v lete zo sezónnych plodín aj v zime z koreňovej zeleniny.

Spôsoby prípravy

  • pečením v rúre,
  • sušením v sušičke
  • alebo smažením na panvici. 

1. Pečené lupienky z koreňovej zeleniny

Týchto lupienkov môžete bez výčitiek zjesť koľko chcete, pretože nie sú kalorické. Plátky zeleniny si najjednoduchšie pripravíte pomocou strúhadla alebo škrabky. Potrebovať budete už len plech s papierom na pečenie a rúru predhriatu na 190 °C.

Ingrediencie

  • 2 mrkvy,
  • 1 petržlen alebo paštrnák,
  • 2 červené repy,
  • olivový olej,
  • soľ.

Postup

  1. Rúru predhrejte na 190 °C.
  2. Zeleninu nakrájajte na plátky široké cca 2 mm.
  3. Rozložte zeleninu na papierové utierky, posoľte a nechajte 15 min. „vypotiť“.
  4. Osušte papierovými utierkami.
  5. Papier na pečenie potrite zľahka a rovnomerne olivovým olejom.
  6. Rozložte zeleninu na plech, pečte 15-20 minút a priebežne kontrolujte.
  7. Ak sa všetka zelenina nevošla v jednej vrstve na plech, proces opakujte so zvyšnými plátkami.
  8. Hotové chipsy nechajte vychladnúť a servírujte.

Farebné, zdravé a tak dobré - také sú domáce zeleninové chipsy.Farebné, zdravé a tak dobré - také sú domáce zeleninové chipsy.

2. Cuketové tajomstvo zo sušičky na ovocie

Poteší fanúšikov raw stravy aj všetkých ostatných. Sami budete prekvapený, aké sú chrumkavé! Na sušené zeleninové chipsy budete potrebovať sušičku ovocia.

Ingrediencie

  • 1 nakrájaná cuketa,
  • lahôdkové droždie,
  • korenie – údená paprika,
  • soľ.

Postup

  1. Cuketu nakrájajte na 1cm kolieska.
  2. Posypte od oka všetkými ingredienciami (pozor na množstvo soli).
  3. Sušte v sušičke 5-8 h až do úplného vysušenia.

Cuketa je zelenina mnohých podôb a výborné chipsy sú len jedna z nich.Cuketa je zelenina mnohých podôb a výborné chipsy sú len jedna z nich.

3. Chrumkavé špenátové chipsy

Tenké, krehké a chrumkavé. Tieto zdravé zelené chipsy si zamilujete!

Ingrediencie

  • 2 hrnčeky čerstvého listového špenátu,
  • 1 lyžica olivového oleja,
  • oregano,
  • štipka soli.

Postup

  1. Rúru predhrejte na 180 °C.
  2. V miske premiešajte špenát s olivovým olejom a korením.
  3. Na papier na pečenie poukladajte lístky špenátu a pečte 8 minút.

Čerstvé lístky špenátu sa hodia do šalátu aj ako podklad na výrobu chipsov.Čerstvé lístky špenátu sa hodia do šalátu aj ako podklad na výrobu chipsov.

4. Vyprážané zeleninové lupienky

Ak ste zarytí milovníci smažených chipsov, tie zeleninové vás určite nadchnú. Aj keď sú vyprážané, vyhnete sa nadbytočnej soli, konzervantom a ostatným éčkam.

Ingrediencie

  • 2 mrkvy,
  • 2 červené repy,
  • 2 biele reďkovky, okrúhlice,
  • 2 čierne korene (hadomor španielsky),
  • 1 lyžička chilli korenia,
  • 1 lyžička sušeného majoránu,
  • 1 lyžička sušenej saturejky,
  • soľ,
  • olej na vyprážanie.

Postup

  1. Zeleninu si naplátkujte na strúhadle na plátky hrubé cca 2 mm.
  2. Rozpáľte olej na panvici a smažte dozlatista 5 minút z každej strany.
  3. Hotové chipsy poukladajte na papierovú utierku a nechajte vychladnúť.
  4. Posypte bylinkami a soľou.

Pokiaľ chcete chipsy uchovať, nikdy ich nesoľte. Uschovajte ich do uzatvárateľného vrecka alebo nádoby a osoľte ich až tesne pred podávaním.Pokiaľ chcete chipsy uchovať, nikdy ich nesoľte. Uschovajte ich do uzatvárateľného vrecka alebo nádoby a osoľte ich až tesne pred podávaním.

Páčili sa vám naše recepty? Podeľte sa s nami o vaše postrehy na Facebooku.

 

Odporúčame