9 zaujímavostí o káve | Blog Mall.sk

9 zaujímavostí o káve

Podmanivej chuti a vôni kávy podlieha mnoho z nás – nedokážeme si bez nej predstaviť deň. Prečítajte si či množstvo kávy, ktoré pijete, je pre telo ešte zdravé, kde ochutnáte tú najbizarnejšiu kávu a mnoho ďalších faktov a zaujímavostí.

1. Káva je druh ovocia

Káva sa vyrába z kávovníka, ktorého plody patria do triedy bobúľ rovnako ako napríklad ríbezle. Plodom kávovníka – bobuliam, sa niekedy hovorí bôby, a pretože sa na nápoj používajú iba kôstky plodu (zrná), ktoré majú fazuľovitý tvar, prezývajú sa fazule.

Kávové bôby rastú na kávovníkovom kríku. • 

2. Kávu objavili kozy

Legenda hovorí, že v 9. storočí nášho letopočtu prvé účinky kávy zaznamenali etiópski pastieri na svojich kozách, ktoré po zožratí kávových zŕn začali „tancovať“. Miestny mních pripravil z bobúľ odvar a svetlo sveta uzrel lahodný mok.

3. Alžírska káva a Piccolo neexistujú

Niekto ich pije rád, iní protestujú, jedno je však isté – s kávou nemajú nič spoločné. Keď si chcete objednať v Taliansku piccolo alebo „malú“ kávu, použite čarovnú formulku „un caffé, per favore“ a dostanete automaticky klasické, malé espresso.

Určite poznáte aj Alžírsku kávu – so šľahačkou a vaječným koňakom, tú máme ale len na Slovensku.

Pokiaľ si v zahraničí objednáte Latte, dostanete teplé mlieko v pohári. Ak túžite po jemnej káve s našľahanou mliečnou penou, vypýtajte si Caffè latte.

Piccolo znamená malý, ale v Taliansku poproste o Espresso, rovnako ako o Caffè latte. Latte znamená po taliansky mlieko. • 

4. Pitie kávy je prevenciou proti tvrdnutiu pečene

Cirhóza je ochorenie pečene, ktoré môže viesť k rakovine. Podľa talianskej štúdie si pitím 1 šálky kávy denne znižujete riziko ochorenia pečene o 20 %. Pri pravidelnom pití 3 a viac šálok denne dokonca až o 50 %. Potreba piť hektolitre kávy po výdatnom večierku sa konečne potvrdila aj z lekárskeho hľadiska.

Káva pomáha aj v boji proti chorobám. • 

5. Mlieko oslabuje účinky kofeínu

Naše telo absorbuje kávu v kombinácii s mliekom omnoho pomalšie a navyše zaťažuje tráviaci systém. Ak teda potrebujete nakopnúť kofeínovou bombou, siahnite napríklad po French presse a kávu vypite najneskôr do 10:30 hod – ráno káva účinkuje najlepšie. Skúste namiesto mlieka zaexperimentovať s inými prísadami.

Najúčinnejšia je čistá čierna káva, bez cukru a mlieka. • 

6. Najsevernejší ostrov sveta je pomenovaný po káve

Ostrov Kaffeklubben je najsevernejší ostrov ležiaci tesne nad Grónskom. Pomenoval ho dánsky prieskumník Lauge Koch, údajne na počesť svojej obľúbenej univerzitnej kaviarne, kde sa neformálne stretával s ostatnými zemepiscami. Kaffeklubben, teda “Klub kávy”.

7. Najdrahšiu kávu na svete vyberajú z trusu

Cibetka je malá šelma, ktorá je odborníkom na svoju potravu – kávové bobule. Vyberá si len tie najlepšie kúsky a vďaka procesu fermentácie v tráviacom trakte dá káve jedinečnú čokoládovú chuť. Pretože je hľadanie jej trusu veľmi náročné, 50 g cibetkovej kávy vás bude stáť zhruba 30 €.

8. S kofeínom schudnete

Ak sa chystáte zhodiť prebytočné kilá, káva vám s chudnutím pomôže. Kofeín zrýchľuje metabolizmus, preto túto látku obsahuje aj väčšina spaľovačov tukov. Tuky sa však spaľujú najmä fyzickou aktivitou, preto len pitie kávy nestačí. Káva navyše obmedzuje chuť do jedla – keď dostanete chuť na sladké, zapnite radšej kávovar.

Náš tip: Nestihli ste ráno vypiť kávu? Nevylievajte ju, pripravte si z nej domácu kozmetiku, napríklad proti vráskam. Ani kávovú usadeninu nevyhadzujte, dá sa ďalej prakticky zužitkovať. 

9. Existuje aj káva zo záchodu

Ak hľadáte naozaj nevšednú kávu, zájdite si do Soulu v Južnej Kórei. Miestne The Poop Café má interiér vyzdobený záchodmi a pisoármi, jedlo štylizované do exkrementov a kávu vypijete zo záchodu. Obrázok v pene v tvare roztomilého hovienka je tiež samozrejmosťou.

V Café Poop pijete kávu z malého záchodu, aj na ňom sedíte namiesto stoličky. Zdroj fotografie: huffingtonpost.com • 

 

Top 5