Naučte sa pripraviť 5 nápojov z kávy, ktoré tento rok letia | Blog Mall.sk

Naučte sa pripraviť 5 nápojov z kávy, ktoré tento rok letia

Len čo sa vonku oteplí, kaviarne zaraďujú do ponuky najrôznejšie kávové nápoje s prapodivnými názvami: espresso tonik, cold brew či espresso affogato. Vybrali sme 5 letných kávových špecialít a u profesionálneho baristu zistili, ako na ich prípravu.

Základom je kvalitná káva a ľad

Či už si pripravujete šálku horúcej kávy v zime alebo pohár s vychladenou kávou v lete, vždy vyberajte kvalitné kávové zrnká. Spoznáte ich tak, že:

  • nie sú spálené dočierna,
  • nemajú na sebe mastný film
  • a pražené boli najneskôr pred rokom.

Dôležitú úlohu hrá taktiež ľad. Vyhoďte z mrazničky zvyšky minuloročných kociek a pripravte si novú ľadovú zásobu. Podľa odborníkov najlepšie chutí ľad z vody, ktorú ste prefiltrovali.

Keď máte pripravenú kávu aj ľad, stačí naštartovať kávovar a pustiť sa do prípravy jedného z kávových nápojov tohto leta.

1. Svieža chuť espresso toniku

Mix horúceho toniku so silnou kávou znie možno zvláštne, ale ak ho raz ochutnáte, už si kávu nedáte inak. Na prípravu espresso toniku potrebujete iba dve prísady: kvalitný, dobre vychladený tonik a šálku espressa. Ak máte možnosť, vyberajte kávu so sladkými a ovocnými podtónmi, ktoré najlepšie doplnia chuť toniku.

Ako na to?

  1. Do dvojdecového pohára nasypte niekoľko kociek ľadu a nalejte asi 1 dcl ľadového toniku.
  2. Do hrnčeka si pripravte espresso s objemom asi 20–30 ml.
  3. Espresso veľmi pomaly nalejte do pohára s tonikom. Pomôžte si lyžičkou, cez ktorú kávu nalejete. Pri pomalom nalievaní sa káva nepremieša s tonikom, ale bude postupne padať nadol. Už len za ten pohľad tento drink stojí!

Ak chcete nápoj ozvláštniť, pridajte plátok pomaranča a vetvičku tymianu, ktoré sa výborne dopĺňajú s chuťou chinínu v toniku.

Espresso tonik vás nadchne sviežou chuťou. Podávajte ho v priehľadnom pohári, nech vidíte prelínanie kávy s tonikom. • 

2. Obľúbené frappé s čokoládou

Domovom frappé je Grécko, kde si ho vychutnáte na pláži, v taverne aj v pouličnom stánku. A pripraviť si ho môžete ľahko aj doma.

Budete potrebovať:

Do šejkra, prípadne vysokého pohára, nasypte kávu, cukor a vodu a dobre pretrepte alebo rozmixujte. Do iného pohára nalejte pikao či čokoládu asi do výšky pol centimetra. Zalejte kávovou zmesou, pridajte ľad a dolejte mliekom. A sladký nápoj, ktorý vám pripomenie grécke pláže, je na svete!

Namiesto instantnej kávy môžete použiť aj espresso alebo filtrovanú kávu. Ozdobte šľahačkou, posypte kakaom či škoricou. • 

3. Ľahké cold brew pre fajnšmekrov

Ak vás v lete neláka hustá chuť mlieka, je čas vyskúšať cold brew – teda kávu extrahovanú za studena. Na šálku tejto dobroty si musíte počkať 12–24 hodín, vedzte však, že výsledok za to stojí.

Ako na to?

  1. Odmerajte si šálku kávových zrniek a pomeľte ich v mlynčeku skôr nahrubo.
  2. Do frenchpressu nasypte pomletú kávu a zalejte 4 šálkami studenej vody.
  3. Nádobu prikryte a nechajte v chladničke lúhovať cez noc alebo do druhého dňa (12 až 24 hodín).
  4. Kávovú usadeninu stlačte vekom frenchpressu a podávajte na ľade.

Ak ste videli prípravu cold brew v kaviarni, možno vás prekvapil zložitý mechanizmus prekvapkávania cez ľad. Doma si však vystačíte buď s frenchpressom alebo len džbánikom a plátenkom, do ktorého kávu nasypete a zaviažete.

Ak chcete chuť kávy ozvláštniť, pridajte tyčinku škorice alebo vanilkový lusk. Hotový nápoj podávajte s ľadom, pridať však môžete aj citrón alebo pomaranč.

Ak chcete byť trendy, servírujte cold brew v zaváracom pohári s uchom. • 

4. Espresso affogato: keď káva stretne zmrzlinu

Taliani sa bez šálky silného espressa nezaobídu ani v lete. Ako je však o obyvateľoch Apeninského polostrova známe, sú to labužníci – a tak skombinovali dve skvelé veci, ktoré ich kuchyňa ponúka. Kávu a zmrzlinu.

Výsledkom je espresso affogato. Ak si ho dáte priamo v Taliansku, pravdepodobne vám na stole pristane šálka s kopčekom vanilkovej zmrzliny a vedľa nej kanvička s horúcou kávou. Hneď ako zmrzlinu prelejete kávou, na nič nečakajte a pusťte sa do tejto dobroty, než sa úplne rozpustí.

Espresso chutí výborne aj s karamelovou či kokosovou zmrzlinou, s čapičkou šľahačky alebo zasypané škoricou či kakaom.

Espresso affogato podávajte v pohári alebo malej miske. Skôr než nápoj je táto dobrota dezert, ktorý jete lyžičkou. • 

5. Kávová chuť Ázie

Vietnam je, hneď po Brazílii, druhým najväčším vývozcom kávy na svete. A tunajší obyvatelia si vedia tento nápoj náležite vychutnať. Na prípravu silnej kávy používajú Vietnamci kávový filter Phin, ktorý však v slovenských podmienkach môžete nahradiť mokka kanvičkou. Okrem kávy si pripravte ešte ľad a kondenzované mlieko.

Ako na to?

  1. V mokka kanvičke pripravte z 3 lyžičiek silnú kávu.
  2. Do pohára nalejte kondenzované mlieko podľa chuti.
  3. Zalejte kávou a pridajte ľad alebo ľadovú triešť.

Vietnamská káva je veľmi silná a preto sa zvyčajne pije prekvapkávaná. I keď nezoženiete kávu priamo z Vietnamu, vyberajte na prípravu tohto nápoja kávu s výraznou arómou alebo zmesi arabiky a robusty.

Je sladká, hustá a predsa osvieži. Vietnamská káva stojí za ochutnanie. • 

Akú kávu si v lete najradšej vychutnáte? Napíšte nám do komentárov.

 

Top 5