Radi pijete turka? Naučte sa ho aj dobre pripraviť | Blog Mall.sk

Radi pijete turka? Naučte sa ho aj dobre pripraviť

Kto nepije turka, nie je Slovák. Zalievaná káva, čiže turek, patrí v mnohých slovenských domácnostiach k najobľúbenejšiemu spôsobu prípravy kávy. Pokiaľ ani vy nedáte na turka dopustiť, naučte sa ho pripraviť čo najlepšie alebo skúste filtrovanú kávu.

„Turek” má u nás dlhoročnú tradíciu. Hoci sa od momentu, kedy k nám dorazil, vypilo už veľa kávy, asi 20 % Slovákov na turka stále nedá dopustiť – a to aj napriek moderným pákovým, automatickým alebo kapsľovým kávovarom.

Každý milovník zalievanej kávy má svoj nápoj rád inak – niekto sa nezaobíde bez dvoch lyžičiek kávy a vriacej vody, iný nedá dopustiť na dvojité zalievanie, ďalší zase výslednú chuť upravuje poctivým miešaním. Žiadny zaručený spôsob prípravy neexistuje, niektoré parametre však ovplyvniť môžete. Príprava netrvá dlhšie a navyše prospejete aj svojmu zdraviu.

3 najčastejšie chyby pri príprave turka

  1. Kávu kupujete v supermarkete. Ak si chcete v kávovom nápoji užiť aj iné chute ako horkosť, kúpte svoj ďalší balíček kávy v kaviarni alebo v špecializovanej predajni. Zvoľte si výberovú kávu – v tej si užijete najlepšie chute. Káva bude správne pražená a vy v šálke zacítite napríklad čokoládové či kvetinové tóny. Dbajte tiež na čerstvosť kávy a nikdy nekupujte kávu s dobou praženia pred viac ako 3 mesiacmi.
  2. Kávu zalievate vriacou vodou. Ak do hrnčeka nalejete vriacu vodu, všetky chute spálite a zostane vám len neurčitá horkosť a pachuť. Pomleté zrnká zalievajte vodou s teplotou 92–95 °C. Na meranie využite termoregulačnú rychlovarnú konvicu, kuchynský teplomer alebo nechajte vodu chvíľu po uvarení stáť.
  3. Kávu nechávate dlho lúhovať. To, čo je podstatou pravého turka – teda usadenina – je na ňom vlastne to najmenej zdravé. Ak nechcete zbytočne dráždiť žalúdok a pečeň, je ideálne kávu do 4 minút scediť. Čím dlhšie sa namletá káva lúhuje, tým viac do hrnčeka vypúšťa škodlivé látky, prebytočný kofeín a karcinogény. Usadeninu ale nevyhadzujte, doma ju zužitkujete na 8 spôsobov.

Čierne a mastné. Takto by zrnká kávy vyzerať nemali. Kvalitne upražená káva má svetlo až stredne hnedú farbu a na dotyk je suchá. • 

Filtrovaná káva je nový turek

Rovnako ako móda, aj príprava kávy podlieha najrôznejším trendom. A hoci je turek stálicou mnohých slovenských domácností, niekedy nezaškodí vyskúšať niečo nové – a práve filtrovaná káva je modernou alternatívou. Vďaka nej si vychutnáte lepšiu chuť a zároveň uľavíte svojmu zažívaniu.

Ak začnete sa o kávu zaujímať, čoskoro sa stretnete s odbornými pojmami. Tieto patria medzi najčastejšie. • 

Keď to máte radi silné

Ak nedáte dopustiť na výrazné chute a trochu horkosti, vyskúšajte miesto turka moka konvičku. Príprava kávy v tomto zariadení vás navyše bude baviť! Do spodnej časti nalejete vodu, do hornej nasypete kávu a postavíte na sporák. Po chvíli začne kanvička prskať a o pár minút si nalejete šálku aromatickej kávy tak, ako ju radi pijú napríklad Taliani.

Keď kávu pijete na litre

Ak za dopoludnie vypijete pol litra turka, koledujete si o poriadnu bolesť brucha. Keď si ale ráno uvaríte french press a popíjate ho až do obeda, máte v žilách stále dosť kofeínu aj bez podráždeného žalúdka.

Vo french presse pripravíte kávu rovnakým spôsobom, ako robíte turka, avšak po 3 minútach stlačíte viečko a tým uzavriete usadeninu na dno kanvičky. Ukončíte tak lúhovanie kávy a s ním i uvoľňovanie škodlivín.

Filtrovanej kávy vypijete viac a do tela dostanete viac kofeínu. Ku každej šálke kávy preto vypite rovnaké množstvo vody. • 

Ak kávu pijete s kolegami, oplatí sa zaobstarať si prekvapkávač, ktorý rýchlo pripraví dostatok kávy pre všetkých v kancelárii a využijete ho aj pri rodinnej oslave.

Keď chcete spoznať kávové chute

Chemex, dripper, V60, aeropress. Tieto zvláštne názvy pomenúvajú ďalšie spôsoby prípravy kávy. Všetky sú založené na filtrácii a nadchnú hlavne tých milovníkov kávy, ktorí radi skúšajú nové postupy a chute.

Obľúbenou technikou prípravy kávy je chemex – v Amerike si v ňom robili kávu už v 40. rokoch 20. storočia. • 

Namiesto turka talianské café latté

Bez aspoň jednej šálky kávy si svoj deň nedokáže predstaviť až 76 % Slovákov. A čo človek, to iná chuť. Kto nefandí silnému turkovi či filtrovanej káve, ocení malú šálku espressa alebo našľahaného cappuccina.

Pre hrnček takej kávy už našťastie nemusíte do kaviarne – stačí si vybrať správny kávovar a kávu si stlačením jedného tlačidla pripravíte doma. Káva má na telo veľa pozitívnych účinkov a dokáže upokojiť aj hlavu. Povedzte sami, je pri náročnom pracovnom dni niečo lepšie než hrnček dobrej kávy?

Ak preferujete výraznú chuť alebo nápoj s našľahaným mliekom, kúpte si domov či do práce automatický kávovar. • 

 

Top 5