Kapsulový, automatický alebo pákový? Poradíme, aký kávovar vybrať | Blog Mall.sk

Kapsulový, automatický alebo pákový? Poradíme, aký kávovar vybrať

Je lepší kávovar na kapsule, automatický alebo pákový? A aký sa hodí pre mňa? Túto otázku si už niekedy položil každý, kto si rád vychutná výraznú chuť espressa alebo sladké tóny cappuccina. Prinášame vám preto prehľadnú odpoveď, ktorá vám pri rozhodovaní pomôže.

Skôr než sa spýtate, aký prístroj si zadovážiť domov, ujasnite si, akú kávu radi pijete.

  • Instantnú kávu alebo turka. Ak vám stačí nasypať do šálky instantnú alebo mletú kávu, zaliať vodou a po vypití šálku jednoducho umyť alebo dať do umývačky, nemusíte prístroj na prípravu kávy vôbec riešiť.
  • Filtrovanú kávu. Keď si radi pochutnáte na jemnej chuti a kávu pijete po hektolitroch, zamerajte sa pri výbere na prístroje na prípravu filtrovanej kávy.
  • Nápoje na báze espressa. Výrazná chuť, ale aj najrôznejšie kombinácie s našľahaným mliekom. Príprava espressa je veda a preto si na pomoc zaobstarajte poriadny stroj.

Ak tápete medzi jednotlivými variantmi, pozrite si video, kde vám všetko podrobne vysvetlíme.

Najväčšie možnosti výberu prístroja poskytuje sekcia kávovarov na prípravu espressa. Ak viete, že po tomto prístroji túži váš kávychtivý jazyk, máme pre vás jednoduchý prehľad dostupných riešení.

Kapsulový kávovar pre tých, ktorí chcú kávu bez práce

Spoločne s nákupom v supermarkete kúpite kapsuly a keď príde chuť, stačia dva pohyby, stlačenie tlačidla a kávu máte do pol minúty na stole. Znie vám to ako sen? Potom pri výbere siahnite po kapsulovom kávovare.

Pri nákupe pamätajte, že každá značka kávovaru má vlastný typ kapsúl – nemôžete ich zameniť. Než sa rozhodnete, informujte sa, či vami vybraná značka ponúka kapsuly s nápojom, ktorý máte radi.

Výhodou kapsulového kávovaru je bezstarostná príprava kávy i nízka cena. Naopak nevýhodou je celkom vysoká cena kapsúl a neekologickosť ich plastových obalov.

Káva rýchlo, bez práce a námahy. Kapsulové kávovary ocenia najmä tí, ktorí sa prípravou šálky horúceho nápoja nechcú príliš zaťažovať. Výhodou kapsulových prístrojov je tiež to, že zvládnu aj čokoládu alebo čaj. • 

Automatický kávovar využijú zaneprázdnení milovníci kávy

Ráno silné espresso, po obede väčšie lungo a pre návštevu caffé latte. Variabilita nápojov aj možnosť ovplyvniť výslednú chuť kávy patrí medzi hlavné výhody automatických kávovarov.

Do automatických prístrojov nasypete zrnká vašej obľúbenej kávy. Stlačíte tlačidlo, nastavíte intenzitu a o pár sekúnd máte na stole šálku kávy. A keď máte chuť, vychutnáte si ju aj s mliekom, ktoré vám našľahá kávovar alebo šľahač mlieka.

Ak však chcete stroj, pri ktorom nemusíte čakať, kým sa nahreje, alebo kým vyrobí vybraný nápoj, počítajte s vyššou obstarávacou cenou.

Automatické kávovary zaujmú elegantným dizajnom a premyslenými funkciami prípravy kávy. Ovplyvníte výber kávy aj intenzitu nápoja, o ostatné sa postará kávovar. • 

Pákový stroj poteší nadšencov a fajnšmekrov

Metóda spracovania, chuťový profil, nastavenie mlynčeka, filtrovanie vody, správny tlak aj doba extrakcie. Príprava kávy v pákovom kávovare vyžaduje veľa znalostí. Na oplátku ale ponúka široké možnosti, ktoré poskytuje kávový svet. Pákový kávovar je výbornou voľbou pre tých, ktorí radi experimentujú a nechcú výslednú chuť svojej kávy nechať iba na prístroji.

Nad prípravou takej kávy ale strávite najviac času – potrebujete mlynček aj tamper – utláčadlo, ktorým kávu stlačíte v páke. A keď máte chuť na cappuccino, nezaobídete sa ani bez latiéry, kanvičky na našľahanie mlieka.

Počítajte tiež s tým, že kým sa naučíte pripraviť dokonalé espresso, chvíľu to potrvá. Po troche praxe potom oceníte aj odkvapkávač na kávovú usadeninu, vďaka ktorému zabránite nehodám s rozsypanou kávou po celej kuchyni. Zvyšky kávy potom využijete 8 spôsobmi.

Pákové kávovary vyžadujú dobrú znalosť celého procesu prípravy kávy, na oplátku ponúknu možnosť naozaj preniknúť do sveta kávových zrniek. Nevýhodou pákového prístroja je vyššia obstarávacia cena, zvyčajne ale tieto kávovary, pri správnej údržbe, vydržia dlhé roky. • 

Rovnako dôležitá ako kávovar je aj káva samotná

Za výslednú chuť kávy môže z veľkej časti prístroj, veľkú rolu hrá aj káva samotná. Aj lepšie kávové kapsuly ponúkajú rôzne druhy kávy a úplne nový svet sa vám otvára, keď nakúpite zrnká, ktoré vám pomelie automatický kávovar nebo mlynček. Vyberajte si kávu, ktorá bola pražená pred čo najkratšou dobou a skladujte ju v suchu a tme.

Svojmu novému kávovaru taktiež dopriavajte údržbu – pri všetkých typoch prístrojov teda počítajte s nákupom čistiacej chémie a pravidelným upratovaním.

 

Top 5