5 receptov na slané muffiny

Hodia sa skvelo ako desiata na výlet, potešia večernú návštevu a spríjemnia pomalé víkendové raňajky. Máme pre vás 5 receptov, s ktorými vykúzlite originálne kombinácie slaných pochúťok vo farebných košíčkoch.

Potrebujete špeciálnu formu a trochu trpezlivosti pri dávkovaní zmesi do jednotlivých muffinov. Hlavne ak pripravujete mini-muffiny. Chce to cvik, kým zistíte, koľko zmesi nabrať na lyžicu a vložiť do formičky.

Formy si môžete zaobstarať plechové alebo silikónové.Formy si môžete zaobstarať plechové alebo silikónové.

Ak formu navyše vyložíte papierovými košíčkami, bude aj umývanie plechu záležitosť na pár minút.

Vďaka slaným muffinom obohatíte jedálny lístok detí o zeleninu. Malé porcie predovšetkým v letnom období ich nevytrhnú z hry na príliš dlhú dobu a stravníkom môžete zážitok z muffinov ešte spríjemniť špeciálnymi formičkami v tvare srdiečok, kvetiniek alebo napríklad dinosaurov.

Všetky recepty uvádzame v množstve na 12 veľkých muffinov

1. Mozzarella a paradajky

Ideálna možnosť, ako využiť vašu balkónovú alebo záhradnú úrodu. Vďaka jemnej chuti si ich zamilujú aj deti.

Mozzarella, paradajky a bylinky si získajú každého stravníka.Mozzarella, paradajky a bylinky si získajú každého stravníka.

Ingrediencie:

  • 200 g hladkej múky,
  • 100 g polohrubej múky,
  • 2 čajové lyžičky prášku do pečiva,
  • 2 čajové lyžičky soli,
  • 140 g rozpusteného masla,
  • 180 ml mlieka,
  • 2 vajcia,
  • 4 paradajky,
  • 2 mozzarelly,
  • 1 jarná cibuľka,
  • čerstvé bylinky (bazalka, pažítka, majorán),
  • korenie.

Postup:

  1. Pomaly rozpustite maslo.
  2. Vajíčka rozšľahajte s mliekom a bylinkami.
  3. Pokrájajte nadrobno paradajky, cibuľku a syr a pridajte ich k zmesi.
  4. V ďalšej mise zmiešajte múku so soľou, korením a práškom do pečiva. Zmiešajte s tekutou zmesou.
  5. Pečte na 180 stupňoch približne pol hodiny.

2. Sladké zemiaky s pórom a šunkou

Vyskúšali ste už sladké zemiaky? Pripravíte s nimi chutné a krásne farebné muffiny.

Ingrediencie:

  • 400 g surových sladkých zemiakov,
  • 1 veľký pór,
  • 1 veľká cibuľa,
  • 50 g šunky alebo inej údeniny,
  • 200 g hladkej múky,
  • 100 g polohrubej múky,
  • 2 čajové lyžičky prášku do pečiva,
  • 2 čajové lyžičky soli,
  • 2 vajcia,
  • 160 ml oleja,
  • 150 ml mlieka
  • 4 lyžice strúhaného syra,
  • korenie.

Postup:

  1. Ošúpte cibuľu, nakrájajte ju nadrobno a osmažte na panvici s olejom.
  2. Nakrájajte pór na polkolieska a poduste na panvici s cibuľkou, okoreňte.
  3. Pridajte nakrájanú šunku, premiešajte a panvicu odstavte z plameňa a nechajte vychladnúť.
  4. Ošúpte zemiaky, nastrúhajte nahrubo a pridajte syr.
  5. V prvej mise zmiešajte sypké ingrediencie, v inej nádobe zemiaky, zmes z panvice, vajcia, olej a mlieko. Spojte sypkú a tekutú zmes a dobre premiešajte.

Pečte na 200 stupňoch približne pol hodiny.

S dinosaurími formičkami si malí výletníci pochutnajú aj na zelenine.S dinosaurími formičkami si malí výletníci pochutnajú aj na zelenine.

3. Brokolica, niva a vlašské orechy

Táto kombinácia sa výborne hodí nielen do cestovín, vyskúšajte ju aj ako samostatné jedlo.

Ingrediencie:

  • 250 g hladkej múky,
  • 250 ml cmaru alebo kyslej smotany,
  • 2 vajcia,
  • 80 g rozpusteného masla,
  • 2 čajové lyžičky prášku do pečiva,
  • 150 g brokolice,
  • 100 g nivy,
  • 5 lyžíc vlašských orechov,
  • soľ a korenie.

Postup:

  1. Uvarte malé ružičky brokolice v osolenej vode. Stačí jedna minúta, potom ju prepláchnite studenou vodou.
  2. V mise zmiešajte múku, prášok do pečiva, soľ a korenie.
  3. V ďalšej nádobe spojte vajcia, cmar a smotanu a rozpustené vychladnuté maslo.
  4. Zmiešajte obe zmesi, pridajte odkvapkanú vychladnutú brokolicu, orechy a nivu.
  5. Pečte na 200 stupňoch približne 20 minút

4. Zeler s bylinkami 

Zeler je neprávom zanedbávaná zelenina. Vyskúšajte, ako chutí v muffinoch. Zvyšok zeleru môžete pridať o pár dní do zemiakovej kaše. Stačí ním nahradiť približne tretinu zemiakov a spoločne uvariť a prepučiť.

Ingrediencie:

  • 300 g zeleru,
  • 200 g polohrubej múky,
  • 2 čajové lyžičky prášku do pečiva,
  • 2 lyžice kyslej smotany,
  • 4 vajcia,
  • 4 strúčiky cesnaku,
  • 1 čajová lyžička citrónovej šťavy,
  • 2 lyžičky horčice,
  • veľkú hrsť čerstvých byliniek (bazalka, rozmarín, majorán, petržlen, pažítka)
  • soľ a korenie.

Postup:

  1. Nastrúhajte na hrubo zeler, v mise zmiešajte s vajcami, mliekom, horčicou, cesnakom a šťavou z citróna, pridajte posekané bylinky a kyslú smotanu.
  2. V inej nádobe zmiešajte múku so soľou, korením a práškom do pečiva.
  3. Obe zmesi zmiešajte dohromady, naplňte formičky a pečte na 180 stupňoch približne pol hodiny

Náš tip: Ak je pre vás chuť zeleru príliš výrazná, nahraďte polovicu zeleru strúhanými zemiakmi.

Experimentujte. Slané muffiny skúste kombinovať so syrom, údeným lososom alebo orechami.Experimentujte. Slané muffiny skúste kombinovať so syrom, údeným lososom alebo orechami.

5. Špenát a sýr

Ak potrebujete zlikvidovať zásoby špenátu z mrazničky, aby ste uvoľnili miesto pre sezónne ovocie, použite ho do týchto muffinov.

Ingrediencie:

  • 200 g špenátu,
  • 250 g hladkej múky,
  • 2 vajcia,
  • 200 ml smotany,
  • 100 g mozzarelly,
  • 100 g tvrdého syru,
  • 50 g rozpusteného masla,
  • 2 čajové lyžičky prášku do pečiva,
  • muškátový oriešok, soľ a korenie.

Postup:

  1. Vytlačte z rozmrazeného špenátu prebytočnú vodu.
  2. V mise zmiešajte múku s práškom do pečiva, soľou, korením a muškátovým orieškom.
  3. Pokrájajte syry na drobné kocky alebo nastrúhajte nahrubo. Zmiešajte so špenátom, smotanou, vajíčkom a maslom.
  4. Spojte obe zmesi a pečte na 200 stupňoch približne 20 minút.

Máte svoje obľúbené recepty na slané muffiny? Podeľte sa o ne na našom Facebooku.

 

Odporúčame