5 receptov na slané muffiny | Blog Mall.sk

5 receptov na slané muffiny

Hodia sa skvelo ako desiata na výlet, potešia večernú návštevu a spríjemnia pomalé víkendové raňajky. Máme pre vás 5 receptov, s ktorými vykúzlite originálne kombinácie slaných pochúťok vo farebných košíčkoch.

Potrebujete špeciálnu formu a trochu trpezlivosti pri dávkovaní zmesi do jednotlivých muffinov. Hlavne ak pripravujete mini-muffiny. Chce to cvik, kým zistíte, koľko zmesi nabrať na lyžicu a vložiť do formičky.

Formy si môžete zaobstarať plechové alebo silikónové. • 

Ak formu navyše vyložíte papierovými košíčkami, bude aj umývanie plechu záležitosť na pár minút.

Vďaka slaným muffinom obohatíte jedálny lístok detí o zeleninu. Malé porcie predovšetkým v letnom období ich nevytrhnú z hry na príliš dlhú dobu a stravníkom môžete zážitok z muffinov ešte spríjemniť špeciálnymi formičkami v tvare srdiečok, kvetiniek alebo napríklad dinosaurov.

Všetky recepty uvádzame v množstve na 12 veľkých muffinov

1. Mozzarella a paradajky

Ideálna možnosť, ako využiť vašu balkónovú alebo záhradnú úrodu. Vďaka jemnej chuti si ich zamilujú aj deti.

Mozzarella, paradajky a bylinky si získajú každého stravníka. • 

Ingrediencie:

  • 200 g hladkej múky,
  • 100 g polohrubej múky,
  • 2 čajové lyžičky prášku do pečiva,
  • 2 čajové lyžičky soli,
  • 140 g rozpusteného masla,
  • 180 ml mlieka,
  • 2 vajcia,
  • 4 paradajky,
  • 2 mozzarelly,
  • 1 jarná cibuľka,
  • čerstvé bylinky (bazalka, pažítka, majorán),
  • korenie.

Postup:

  1. Pomaly rozpustite maslo.
  2. Vajíčka rozšľahajte s mliekom a bylinkami.
  3. Pokrájajte nadrobno paradajky, cibuľku a syr a pridajte ich k zmesi.
  4. V ďalšej mise zmiešajte múku so soľou, korením a práškom do pečiva. Zmiešajte s tekutou zmesou.
  5. Pečte na 180 stupňoch približne pol hodiny.

2. Sladké zemiaky s pórom a šunkou

Vyskúšali ste už sladké zemiaky? Pripravíte s nimi chutné a krásne farebné muffiny.

Ingrediencie:

  • 400 g surových sladkých zemiakov,
  • 1 veľký pór,
  • 1 veľká cibuľa,
  • 50 g šunky alebo inej údeniny,
  • 200 g hladkej múky,
  • 100 g polohrubej múky,
  • 2 čajové lyžičky prášku do pečiva,
  • 2 čajové lyžičky soli,
  • 2 vajcia,
  • 160 ml oleja,
  • 150 ml mlieka
  • 4 lyžice strúhaného syra,
  • korenie.

Postup:

  1. Ošúpte cibuľu, nakrájajte ju nadrobno a osmažte na panvici s olejom.
  2. Nakrájajte pór na polkolieska a poduste na panvici s cibuľkou, okoreňte.
  3. Pridajte nakrájanú šunku, premiešajte a panvicu odstavte z plameňa a nechajte vychladnúť.
  4. Ošúpte zemiaky, nastrúhajte nahrubo a pridajte syr.
  5. V prvej mise zmiešajte sypké ingrediencie, v inej nádobe zemiaky, zmes z panvice, vajcia, olej a mlieko. Spojte sypkú a tekutú zmes a dobre premiešajte.

Pečte na 200 stupňoch približne pol hodiny.

S dinosaurími formičkami si malí výletníci pochutnajú aj na zelenine. • 

3. Brokolica, niva a vlašské orechy

Táto kombinácia sa výborne hodí nielen do cestovín, vyskúšajte ju aj ako samostatné jedlo.

Ingrediencie:

  • 250 g hladkej múky,
  • 250 ml cmaru alebo kyslej smotany,
  • 2 vajcia,
  • 80 g rozpusteného masla,
  • 2 čajové lyžičky prášku do pečiva,
  • 150 g brokolice,
  • 100 g nivy,
  • 5 lyžíc vlašských orechov,
  • soľ a korenie.

Postup:

  1. Uvarte malé ružičky brokolice v osolenej vode. Stačí jedna minúta, potom ju prepláchnite studenou vodou.
  2. V mise zmiešajte múku, prášok do pečiva, soľ a korenie.
  3. V ďalšej nádobe spojte vajcia, cmar a smotanu a rozpustené vychladnuté maslo.
  4. Zmiešajte obe zmesi, pridajte odkvapkanú vychladnutú brokolicu, orechy a nivu.
  5. Pečte na 200 stupňoch približne 20 minút

4. Zeler s bylinkami 

Zeler je neprávom zanedbávaná zelenina. Vyskúšajte, ako chutí v muffinoch. Zvyšok zeleru môžete pridať o pár dní do zemiakovej kaše. Stačí ním nahradiť približne tretinu zemiakov a spoločne uvariť a prepučiť.

Ingrediencie:

  • 300 g zeleru,
  • 200 g polohrubej múky,
  • 2 čajové lyžičky prášku do pečiva,
  • 2 lyžice kyslej smotany,
  • 4 vajcia,
  • 4 strúčiky cesnaku,
  • 1 čajová lyžička citrónovej šťavy,
  • 2 lyžičky horčice,
  • veľkú hrsť čerstvých byliniek (bazalka, rozmarín, majorán, petržlen, pažítka)
  • soľ a korenie.

Postup:

  1. Nastrúhajte na hrubo zeler, v mise zmiešajte s vajcami, mliekom, horčicou, cesnakom a šťavou z citróna, pridajte posekané bylinky a kyslú smotanu.
  2. V inej nádobe zmiešajte múku so soľou, korením a práškom do pečiva.
  3. Obe zmesi zmiešajte dohromady, naplňte formičky a pečte na 180 stupňoch približne pol hodiny

Náš tip: Ak je pre vás chuť zeleru príliš výrazná, nahraďte polovicu zeleru strúhanými zemiakmi.

Experimentujte. Slané muffiny skúste kombinovať so syrom, údeným lososom alebo orechami. • 

5. Špenát a sýr

Ak potrebujete zlikvidovať zásoby špenátu z mrazničky, aby ste uvoľnili miesto pre sezónne ovocie, použite ho do týchto muffinov.

Ingrediencie:

  • 200 g špenátu,
  • 250 g hladkej múky,
  • 2 vajcia,
  • 200 ml smotany,
  • 100 g mozzarelly,
  • 100 g tvrdého syru,
  • 50 g rozpusteného masla,
  • 2 čajové lyžičky prášku do pečiva,
  • muškátový oriešok, soľ a korenie.

Postup:

  1. Vytlačte z rozmrazeného špenátu prebytočnú vodu.
  2. V mise zmiešajte múku s práškom do pečiva, soľou, korením a muškátovým orieškom.
  3. Pokrájajte syry na drobné kocky alebo nastrúhajte nahrubo. Zmiešajte so špenátom, smotanou, vajíčkom a maslom.
  4. Spojte obe zmesi a pečte na 200 stupňoch približne 20 minút.

Máte svoje obľúbené recepty na slané muffiny? Podeľte sa o ne na našom Facebooku.