Potrebujete špeciálnu formu a trochu trpezlivosti pri dávkovaní zmesi do jednotlivých muffinov. Hlavne ak pripravujete mini-muffiny. Chce to cvik, kým zistíte, koľko zmesi nabrať na lyžicu a vložiť do formičky.
Ak formu navyše vyložíte papierovými košíčkami, bude aj umývanie plechu záležitosť na pár minút.
Vďaka slaným muffinom obohatíte jedálny lístok detí o zeleninu. Malé porcie predovšetkým v letnom období ich nevytrhnú z hry na príliš dlhú dobu a stravníkom môžete zážitok z muffinov ešte spríjemniť špeciálnymi formičkami v tvare srdiečok, kvetiniek alebo napríklad dinosaurov.
Všetky recepty uvádzame v množstve na 12 veľkých muffinov.
1. Mozzarella a paradajky
Ideálna možnosť, ako využiť vašu balkónovú alebo záhradnú úrodu. Vďaka jemnej chuti si ich zamilujú aj deti.
Ingrediencie:
- 200 g hladkej múky,
- 100 g polohrubej múky,
- 2 čajové lyžičky prášku do pečiva,
- 2 čajové lyžičky soli,
- 140 g rozpusteného masla,
- 180 ml mlieka,
- 2 vajcia,
- 4 paradajky,
- 2 mozzarelly,
- 1 jarná cibuľka,
- čerstvé bylinky (bazalka, pažítka, majorán),
- korenie.
Postup:
- Pomaly rozpustite maslo.
- Vajíčka rozšľahajte s mliekom a bylinkami.
- Pokrájajte nadrobno paradajky, cibuľku a syr a pridajte ich k zmesi.
- V ďalšej mise zmiešajte múku so soľou, korením a práškom do pečiva. Zmiešajte s tekutou zmesou.
- Pečte na 180 stupňoch približne pol hodiny.
2. Sladké zemiaky s pórom a šunkou
Vyskúšali ste už sladké zemiaky? Pripravíte s nimi chutné a krásne farebné muffiny.
Ingrediencie:
- 400 g surových sladkých zemiakov,
- 1 veľký pór,
- 1 veľká cibuľa,
- 50 g šunky alebo inej údeniny,
- 200 g hladkej múky,
- 100 g polohrubej múky,
- 2 čajové lyžičky prášku do pečiva,
- 2 čajové lyžičky soli,
- 2 vajcia,
- 160 ml oleja,
- 150 ml mlieka
- 4 lyžice strúhaného syra,
- korenie.
Postup:
- Ošúpte cibuľu, nakrájajte ju nadrobno a osmažte na panvici s olejom.
- Nakrájajte pór na polkolieska a poduste na panvici s cibuľkou, okoreňte.
- Pridajte nakrájanú šunku, premiešajte a panvicu odstavte z plameňa a nechajte vychladnúť.
- Ošúpte zemiaky, nastrúhajte nahrubo a pridajte syr.
- V prvej mise zmiešajte sypké ingrediencie, v inej nádobe zemiaky, zmes z panvice, vajcia, olej a mlieko. Spojte sypkú a tekutú zmes a dobre premiešajte.
Pečte na 200 stupňoch približne pol hodiny.
3. Brokolica, niva a vlašské orechy
Táto kombinácia sa výborne hodí nielen do cestovín, vyskúšajte ju aj ako samostatné jedlo.
Ingrediencie:
- 250 g hladkej múky,
- 250 ml cmaru alebo kyslej smotany,
- 2 vajcia,
- 80 g rozpusteného masla,
- 2 čajové lyžičky prášku do pečiva,
- 150 g brokolice,
- 100 g nivy,
- 5 lyžíc vlašských orechov,
- soľ a korenie.
Postup:
- Uvarte malé ružičky brokolice v osolenej vode. Stačí jedna minúta, potom ju prepláchnite studenou vodou.
- V mise zmiešajte múku, prášok do pečiva, soľ a korenie.
- V ďalšej nádobe spojte vajcia, cmar a smotanu a rozpustené vychladnuté maslo.
- Zmiešajte obe zmesi, pridajte odkvapkanú vychladnutú brokolicu, orechy a nivu.
- Pečte na 200 stupňoch približne 20 minút.
4. Zeler s bylinkami
Zeler je neprávom zanedbávaná zelenina. Vyskúšajte, ako chutí v muffinoch. Zvyšok zeleru môžete pridať o pár dní do zemiakovej kaše. Stačí ním nahradiť približne tretinu zemiakov a spoločne uvariť a prepučiť.
Ingrediencie:
- 300 g zeleru,
- 200 g polohrubej múky,
- 2 čajové lyžičky prášku do pečiva,
- 2 lyžice kyslej smotany,
- 4 vajcia,
- 4 strúčiky cesnaku,
- 1 čajová lyžička citrónovej šťavy,
- 2 lyžičky horčice,
- veľkú hrsť čerstvých byliniek (bazalka, rozmarín, majorán, petržlen, pažítka)
- soľ a korenie.
Postup:
- Nastrúhajte na hrubo zeler, v mise zmiešajte s vajcami, mliekom, horčicou, cesnakom a šťavou z citróna, pridajte posekané bylinky a kyslú smotanu.
- V inej nádobe zmiešajte múku so soľou, korením a práškom do pečiva.
- Obe zmesi zmiešajte dohromady, naplňte formičky a pečte na 180 stupňoch približne pol hodiny.
Náš tip: Ak je pre vás chuť zeleru príliš výrazná, nahraďte polovicu zeleru strúhanými zemiakmi.
5. Špenát a sýr
Ak potrebujete zlikvidovať zásoby špenátu z mrazničky, aby ste uvoľnili miesto pre sezónne ovocie, použite ho do týchto muffinov.
Ingrediencie:
- 200 g špenátu,
- 250 g hladkej múky,
- 2 vajcia,
- 200 ml smotany,
- 100 g mozzarelly,
- 100 g tvrdého syru,
- 50 g rozpusteného masla,
- 2 čajové lyžičky prášku do pečiva,
- muškátový oriešok, soľ a korenie.
Postup:
- Vytlačte z rozmrazeného špenátu prebytočnú vodu.
- V mise zmiešajte múku s práškom do pečiva, soľou, korením a muškátovým orieškom.
- Pokrájajte syry na drobné kocky alebo nastrúhajte nahrubo. Zmiešajte so špenátom, smotanou, vajíčkom a maslom.
- Spojte obe zmesi a pečte na 200 stupňoch približne 20 minút.
Máte svoje obľúbené recepty na slané muffiny? Podeľte sa o ne na našom Facebooku.