Okoreňte si život vlastnou zmesou

Nekupujte hotové zmesi z obchodu, vyrobte si vlastnú – je to jednoduchšie ako by ste boli čakali. Bylinky aj zeleninu stačí správne skombinovať, vysušiť a ich originálnu chuť si užijete po celý rok.

Divoké polievkové korenie

„Látka zvýrazňujúca chuť (glutaman sodný, inozínan sodný a guanylan sodný), …“ Aj na také položky narazíte pri čítaní zloženia polievkových korení. Stačí mať ale trochu snahy, sušičku na zeleninu a užijete si chutné korenie bez škodlivých látok.

Základ tvoria bežne nevyužívané časti zeleniny. Vysušte vňať z:

  • mrkvy,
  • petržlenu
  • alebo zeleru.

Náš tip: Vňať najprv prepláchnite, nechajte odkvapkať a až následne nechajte vysušiť.

V zmesi ďalej nesmie chýbať sušený ligurček, chuť dobre zvýrazní aj sušená pažítka.

Na rozdiel od jednodruhových zmesí, polievkové korenie je tým lepšie, čím je pestrejšie.Na rozdiel od jednodruhových zmesí, polievkové korenie je tým lepšie, čím je pestrejšie.

Nemali by chýbať ani v prírode rastúce bylinky:

  • žihľava,
  • sedmokrásky
  • alebo zádušník.

Na rozdiel od jarného medvedieho cesnaku a cesnačky lekárskej, vyrastú tieto bylinky po každom kosení. Zbierať mladé rastliny a priebežne ich sušiť tak môžete od jari do jesene.

Všetky sušené poklady dajte do veľkej a dobre uzatvárateľnej nádoby. Môžete do nej prisypávať aktuálne úlovky z prechádzok alebo úrodu zo záhradky. Na konci z úlovkov pripravte zmes.

Vyrobiť si polievkovú zmes bez chémie nie je nič zložité. Stačia vám domáce bylinky a sitko.Vyrobiť si polievkovú zmes bez chémie nie je nič zložité. Stačia vám domáce bylinky a sitko.

Hoci to podľa názvu tak nevyzerá, polievkové korenie použijete aj inde než len do polievok. Ochutíte s ním aj omáčky, knedle, mäso alebo grilovanú zeleninu.

Zmesi korenia

Tymianová

Tymian uľahčuje trávenie a výborne tak dopĺňa ťažšie stráviteľné jedlá. Navyše pomáha obnovovať vnútornú mikroflóru, takže napríklad po skončení užívania antibiotík si ho doprajte vo väčšej miere.

Zmiešajte:

  • 5 lyžíc tymianu,
  • 1 lyžičku citrónovej kôry,
  • 1 lyžičku mletého čierneho korenia,
  • 2 lyžičky pomletého sušeného cesnaku,
  • 1 lyžičku mletého nového korenia.

Talianska

Na pizzu, do cestovín alebo syrových omáčok je táto zmes nenahraditeľná. Skvelou chuťou vás prekvapí aj v zeleninovom šaláte.

Zmiešajte:

  • 5 lyžíc bazalky,
  • 3 lyžice oregana,
  • 1 lyžicu tymianu,
  • 1 lyžičku saturejky,
  • 1 lyžičku majoránu,
  • 1 lyžičku šalvie,
  • 2 lyžice nasekaných sušených paradajok.

Do zmesí využijete aj sušený cesnak a cibuľu. Vďaka tepelnej úprave tak nedráždi žalúdok.Do zmesí využijete aj sušený cesnak a cibuľu. Vďaka tepelnej úprave tak nedráždi žalúdok.

Rozmarínová

Rozmarín si poradí s nechutenstvom, nadúvaním a zápalmi. Zmes zvýrazní chuť baklažánu, húb, šošovice aj mäsa z vysokej zveri.

Zmiešajte:

  • 5 lyžíc rozmarínu,
  • 2 lyžice sušeného cesnaku,
  • 1 lyžičku pomletého štvorfarebného korenia,
  • 1 lyžičku šalvie,
  • ½ lyžičky levandule.

Na grilovanie

Zmes môžete pripraviť v jemnej aj pikantnej verzii, stačí upraviť množstvo chilli.

Zmiešajte:

  • 3 lyžice oregana,
  • 1 lyžicu drvenej sušenej papriky,
  • 1 lyžicu sušenej zelerovej vňate,
  • 1 lyžicu sušeného cesnaku,
  • 1 lyžicu sušenej cibule,
  • prípadne 1 lyžičku sušeného chilli.

Americké BBQ

Ak chcete zažiť grilovanie v americkom štýle, pripravte si do pohárov tento mix. A áno, čítate správne, je v ňom cukor.

Zmiešajte:

  • 1 lyžicu sušenej papriky,
  • 1 lyžicu sušeného cesnaku,
  • 1 lyžicu sušenej cibule,
  • 1 lyžičku korenia,
  • 1 lyžičku sušeného chilli,
  • 1 lyžicu pažítky,
  • 2 lyžice trstinového cukru.

Bylinková soľ

Základné pravidlo bylinkových solí je dodržať pomer byliniek a soli 4:1. Pracujte ale s objemom a nie váhou. Na jeden hrnček byliniek tak pripadne štvrť hrnčeka soli.

Pažítka, petržlen, bazalka, kôpor, ligurček, oregano, … Fantázii sa medze nekladú.Pažítka, petržlen, bazalka, kôpor, ligurček, oregano, … Fantázii sa medze nekladú.

Možno už ste narazili na návody, v ktorých vám autori radili, aby ste bylinky vysušili a následne zmiešali so soľou. Alebo ste počuli, že je možné aj rozmixovať bylinky so soľou a takto odložiť. Nenechajte sa popliesť.

Najvoňavejšiu bylinkovú soľ získate tak, že:

  • čerstvé bylinky nakrájate spoločne so soľou,
  • pozvoľna usušíte mimo priamych slnečných lúčov
  • a zmes uložíte do dobre uzatvárateľnej nádobky.

Takto ochutenú soľ môžete pripraviť z akejkoľvek bylinky, alebo použiť ich zmes. Rýchlo s ňou ochutíte šaláty, mäso alebo nátierky. Výborne chutí aj na chlebe s maslom.

Keď vás obyčajné bylinkové soli omrzia, vrhnite sa do experimentovania a pridajte sušený cesnak, chilli alebo citrónovú kôru.

3 tipy na záver

Do zmesí môžete pridávať aj sušenú zeleninu. V sušičke ju najlepšie pripravíte nastrúhanú na hrubo a na špeciálnom sitku proti prepadávaniu.

Doma vyrobenú zmes korenia v peknom pohári využijete aj ako netradičný darček. Na pohárik môžete pridať napríklad svoj obľúbený recept.

Dochucovanie vlastným korením, bylinkami alebo aj jedlými kvetmi nie je nič zložité. Stačí si na ich zber a vysušenie v ten správny čas spomenúť.

Podeľte sa o svoje skúsenosti s prípravou domácich koreniacich zmesí aj s ostatnými na našom Facebooku.

 

Odporúčame