Ako na šťavnatú grilovanú zeleninu? | Blog Mall.sk

Ako na šťavnatú grilovanú zeleninu?

Nielen mäso robí z grilovania to pravé. Odľahčite svoj letný jedálny lístok a k mäsu pridajte na gril tiež paradajky, baklažán alebo napríklad banány. Poradíme, ako zeleninu na grile pripraviť tak, aby sa nadšením oblizovali aj zarytí mäsožrúti.

Grilovaná zelenina výborne doplní mäsité pochúťky, pridá do stravy vlákninu a odľahčí grilovacie hody. Ak viete, ako ju správne pripraviť, zostane zelenina lahodne chrumkavá a uchová si všetky dôležité vitamíny.

Vyberte správný druh

Paradajky, šampiňóny, papriky a cukety sú síce najobľúbenejšie zeleninové pochúťky na slovenských griloch, avšak rozhodne nie sú jediné. Na rošt sa hodí tiež baklažán, cibuľa, obyčajné alebo sladké zemiaky, kukurica, fazuľové struky, patizón, zeler, mrkva, kaleráb či špargľa.

Na gril sa hodí väčšina druhov zeleniny – vyskúšajte, ktorý vám zachutí najviac! • 

Každý druh však vyžaduje špeciálne zaobchádzanie:

  • paradajky grilujte vcelku alebo rozkrojené na polovice, cherry paradajky napichnite na ihlu;
  • papriky umývajte len zvonku a grilujte ich rozkrojené na štvrťky;
  • šampiňóny krájajte maximálne na štvrtiny - menšie kúsky by sa spálili;
  • cukety a baklažán nešúpte, krájajte ich na centimeter hrubé kolieska a nikdy ich nesoľte, aby zbytočne nepúšťali vodu;
  • cibuľu krájajte buď na centimeter hrubé kolieska alebo ju pokrájajte na šestiny;
  • zemiaky, sladké zemiaky, kaleráb, zeler a patizón krájajte na centimeter hrubé kolieska - vďaka tomu sa kúsky dobre prepečú;
  • kukuricu krátko predvarte a pri grilovaní ju potierajte maslom;
  • mrkvu nakrájajte na menšie kúsky alebo kúpte baby karotku, ktorá má sladšiu chuť;
  • fazuľové struky grilujte spoločne s mäsom alebo slaninou, aby sa nevysušili;
  • zo špargle odkrojte spodnú drevnatú časť a grilujte ju vcelku.

Na gril sa hodia napríklad aj menej očakávané druhy zeleniny ako sú napríklad:

  • rímsky šalát, ktorý v celku položte na grilovaciu mriežku a ľahko opečte z každej strany;
  • reďkovky a ružičkový kel, ktoré však grilujte v grilovacej miske, aby neprepadli cez mriežku;
  • vodný melón, ktorý opekajte nakrájaný na polmesiačiky.

Rozpálenému grilu by sa však naopak mala vyhnúť šalátová uhorka, brokolica či karfiol, chren, rebarbora, špenát či kapusta a šaláty (okrem rímskeho). Tieto druhy zeleniny sa na rýchlu tepelnú úpravu nehodia a viac si ich užijete napríklad v šaláte alebo zapečené.

Nebojte sa experimentovať a ozvláštnite zeleninu nevšednými kombináciami. • 

Pripravte olej (alebo nie?)

Čo kuchár, to názor, či zeleninu koreniť, nakladať do marinády či pokvapkať olejom. Väčšina kuchárov však odporúča dochucovať zeleninu až po grilovaní.

Pred položením zeleniny na gril ju pokvapkajte len niekoľkými kvapkami olivového oleja zmiešaného s vodou. Pred grilovaním naopak vynechajte:

  • soľ, kvôli ktorej zelenina pustí vodu a bude vysušená;
  • korenie, ktoré sa na grile spáli;
  • lístky bazalky, ktoré sa spália a zhorknú.

Zeleninu môžete ľahko dochutiť zmesou korenia bez soli alebo do oleja pridajte cesnak či bylinky ako sú napríklad tymián, pamajorán (oregano) či rozmarín.

Zeleninu kombinujte s mäsom, ale nikdy ju pred grilovaním nesoľte ani nekorente. • 

S korením to však nepreháňajte a radšej podporte prirodzenú chuť zeleniny až po zložení z grilu. K tomu sa výborne hodí:

  • čerstvo pomleté farebné korenie,
  • hrubozrnná soľ,
  • citrón,
  • či najrôznejšie dipy na namáčanie zeleniny.

Zeleninu môžete tiež pokvapkať panenským olivovým olejom, ktorý pomáha vstrebávaniu všetkých prospešných látok do tela.

Rozpáľte gril

Zelenina je nakrájaná, pokvapkaná olejom... ale čo ďalej? Aby nestratila cenné vitamíny, rozpáľte gril na maximum (uhlie zahrievajte minimálne pol hodiny) a zeleninu grilujte čo najkratšiu dobu. Mäkkej zelenine bude stačiť 8-12 minút, tvrdej zelenine dajte pokojne aj pol hodiny. Zemiaky či kukuricu predvarte a na grile ich len dorobte.

Predchádzajte rizikám rakoviny a dbajte na to, aby sa jednotlivé kúsky príliš nespálili:

  • použite grilovacie misky a tácky alebo panvicu na grilovanie,
  • zeleninu napichnite na ihlu a tú zabaľte do alobalu;
  • zvoľte elektrický gril, na ktorom je príprava jedla zdravšia a jednoduchšia ako na klasickom grile na uhlie.

Pokým sa griluje mäso, nechajte opiecť aj zeleninu ako skvelú prílohu. • 

Majte vždy po ruke praktické kliešte na otáčanie a maslovačku na potieranie zeleniny olejom či marinádou. Hodí sa aj čistá voda, ktorou uhasíme prípadné plamene, ktoré by jedlo spálili.

Sladká bodka

Pochutnali ste si na vynikajúcom mäse a grilovanej zelenine, ale chuťovým bunkám stále niečo chýba? Prenechajte gril ovociu a naservírujte sladkú bodku. Na úpravu na grile sa výborne hodia:

  • polovičky broskýň, ktoré po ugrilovaní pokvapkajte medom alebo ozdobte gréckym jogurtom;
  • kolieska ananásu, ktoré podávajte s vanilkovou zmrzlinou a mätou;
  • polmesiačiky jabĺk zasypané cukrom a škoricou;
  • banány flambované v rume.

Na gril sa hodí aj ananás, broskyne či banán. Chuť doplňte medom či jogurtom. • 

Aká je vaša obľúbená grilovaná zelenina a ako ju upravujete? Podeľte sa s nami o svoje kuchárske tajomstvo na Facebooku.

 

Top 5