Dnes poznáme viac než 120 odrôd ríbezlí. V slovenských záhradkách nájdete hlavne biele, červené a čierne ríbezle. A zo všetkých vyčarujete osviežujúce dobroty, ktoré v lete prídu vhod.
Ríbezle kraľujú v kuchyni
Vo veľkom sa ríbezle používajú hlavne do štiav alebo v sušenej podobe do ovocných čajov. Domáci pestovatelia z nich najčastejšie robia bublaninu, marmeládu alebo ich maškrtia len tak – roztlačené s poriadnou dávkou cukru. Ríbezle však môžete spracovať aj menej tradičnými spôsobmi. Ktorý z nich si vyberiete?
1. Ríbezľové nanuky
Ak máte poriadnu úrodu ríbezlí a už neviete kam s nimi, vyrobte z nich napríklad ľadové osvieženie v podobe nanukov:
- Rozmixujte misku ríbezlí. Môžete pridať aj maliny alebo čučoriedky – podľa chuti.
- Pridajte nadrobno nakrájanú mätu.
- Zmes naplňte do formičiek na nanuky a dajte zamraziť.
Náš tip: Ak máte radšej smotanové a chuťovo jemnejšie nanuky, pridajte do zmesi téglik smotany na šľahanie.
2. Ríbezľové čatní s červenou cibuľou
Ríbezle nemusia byť iba sladkou bodkou, ale sú výborné aj k hlavnému chodu. Najmä na grilovačke nesmú chýbať! Pripravte z nich originálnu omáčku k mäsu a syrom:
- Nakrájajte nahrubo dve veľké červené cibule a jednu červenú papriku, osmažte ich na panvici s trochou oleja.
- Do hrnca vložte centimetrový kúsok zázvoru, jednu chilli papričku a tri veľké strúčiky cesnaku, všetko nasekané na drobné kúsky. Zalejte 200 ml červeného vínneho octu, pridajte čajovú lyžičku korenia piatich vôní, čajovú lyžičku soli, 140 g cukru, osmaženú cibuľu s paprikou a zmes priveďte do varu.
- Po 5 minútach varenia prisypte 200 g čiernych alebo červených ríbezlí a varte ďalších 5 minút.
- Horúcu zmes naplňte do pohárov, nechajte chvíľu odstáť a dajte do chladničky. Ak si chcete urobiť čatní do zásoby, zmes zavarte.
3. Ríbezle à la brusnice
Máte radi klasické jedlá a zároveň chcete vyskúšať niečo nové? Siahnite po recepte na ríbezľové brusnice, ktorými dochutíte grilované mäso aj sviečkovú:
- Do hrnca nasypte 700 g hnedého cukru, 1 kg červených ríbezlí, 2 lyžice kyseliny citrónovej, 3 škoricové struky, 3 badiánové hviezdičky a 10 klinčekov. Všetko dobre premiešajte.
- Na miernom plameni zmes pomaly priveďte do varu. Postupne odoberajte z hrnca penu.
- Varte asi 20 minút. Potom odstráňte korenie a vmiešajte 10 lyžíc rumu.
- Zmes nalejte do pohárov a navrch pridajte ešte jednu lyžicu rumu. Potom poháre zavrite a obráťte hore dnom, dokým nevychladnú.
Náš tip: Ríbezle na spôsob brusníc sa výborne hodia k sviečkovej, ale aj k paštéte, pečienke alebo ku grilovanému mäsu a zelenine.
S ríbezľami ku krásnej pleti
Ríbezľami potešíte chuťové poháriky aj pleť. Jednoducho z nich totiž vyrobíte letnú upokojujúcu masku, ktorá uľaví pokožke po intenzívnom vystavení slniečku:
- Roztlačte hrsť červených alebo čiernych ríbezlí.
- Zmiešajte ich s kvalitným bielym jogurtom.
- Naneste zmes na pleť a nechajte 20 minút pôsobiť.
- Nakoniec pokožku opláchnite.
Ríbezľový relax si užijete možno aj na jeseň, kedy už nie je veľa slniečka. Druhým variantom je totiž výživná pleťová maska, ktorú oceníte kedykoľvek:
- Roztlačte hrsť červených alebo čiernych ríbezlí.
- Pridajte lyžicu kvalitného olivového oleja a vaječný žĺtok.
- Zmes poriadne premiešajte.
- Naneste masku na tvár a po 20 minútach opláchnite vlažnou vodou.
Multivitamínové dobroty z vašej záhradky
Ríbezle vás v lete osviežia a vyčistia pleť, to však nie je všetko – postarajú sa tiež o vaše zdravie. Sú totiž známe aj pre svoje liečivé účinky:
- pomáhajú znižovať horúčky,
- uľavujú pri bolestiach spôsobených obličkovými kameňmi,
- vďaka vitamínu A pomáhajú ostrému videniu a fungujú ako prevencia proti šeroslepote,
- majú protizápalové účinky a pomáhajú pri liečbe močových ciest,
- posilňujú imunitu.
Ak máte na záhrade ríbezľový krík, dajte si hrsť plodov každý deň na desiatu – choroby sa vám vyhnú. Približne 50 bobuliek ríbezlí vám totiž dodá odporúčanú dennú dávku vitamínu C, ale aj potrebný vápnik, mangán, fosfor a draslík.