Ríbezľová úroda: vyrobte si nanuky alebo pleťovú masku | Blog Mall.sk

Ríbezľová úroda: vyrobte si nanuky alebo pleťovú masku

Leto je sezónou ríbezlí. Oberanie kríčkov však dá poriadne zabrať. Odmeňte sa za námahu netradičnými dobrotami z farebných bobuliek alebo napríklad ríbezľovou pleťovou maskou. Čítajte, ako na to.

Dnes poznáme viac než 120 odrôd ríbezlí. V slovenských záhradkách nájdete hlavne biele, červené a čierne ríbezle. A zo všetkých vyčarujete osviežujúce dobroty, ktoré v lete prídu vhod.

Pozitívny účinok má síce každá odroda, ale drobné rozdiely medzi nimi nájdete. • 

Ríbezle kraľujú v kuchyni

Vo veľkom sa ríbezle používajú hlavne do štiav alebo v sušenej podobe do ovocných čajov. Domáci pestovatelia z nich najčastejšie robia bublaninu, marmeládu alebo ich maškrtia len tak – roztlačené s poriadnou dávkou cukru. Ríbezle však môžete spracovať aj menej tradičnými spôsobmi. Ktorý z nich si vyberiete?

1. Ríbezľové nanuky

Ak máte poriadnu úrodu ríbezlí a už neviete kam s nimi, vyrobte z nich napríklad ľadové osvieženie v podobe nanukov:

  • Rozmixujte misku ríbezlí. Môžete pridať aj maliny alebo čučoriedky – podľa chuti.
  • Pridajte nadrobno nakrájanú mätu.
  • Zmes naplňte do formičiek na nanuky a dajte zamraziť.

Náš tip: Ak máte radšej smotanové a chuťovo jemnejšie nanuky, pridajte do zmesi téglik smotany na šľahanie.

Do formičiek dajte okrem rozmixovanej zmesi aj pár celých bobuliek ríbezlí. • 

2. Ríbezľové čatní s červenou cibuľou

Ríbezle nemusia byť iba sladkou bodkou, ale sú výborné aj k hlavnému chodu. Najmä na grilovačke nesmú chýbať! Pripravte z nich originálnu omáčku k mäsu a syrom:

  • Nakrájajte nahrubo dve veľké červené cibule a jednu červenú papriku, osmažte ich na panvici s trochou oleja.
  • Do hrnca vložte centimetrový kúsok zázvoru, jednu chilli papričku a tri veľké strúčiky cesnaku, všetko nasekané na drobné kúsky. Zalejte 200 ml červeného vínneho octu, pridajte čajovú lyžičku korenia piatich vôní, čajovú lyžičku soli, 140 g cukru, osmaženú cibuľu s paprikou a zmes priveďte do varu.
  • Po 5 minútach varenia prisypte 200 g čiernych alebo červených ríbezlí a varte ďalších 5 minút.
  • Horúcu zmes naplňte do pohárov, nechajte chvíľu odstáť a dajte do chladničky. Ak si chcete urobiť čatní do zásoby, zmes zavarte.

Ríbezľové čatní je ideálne ku grilovanému mäsu alebo syrom. • 

3. Ríbezle à la brusnice

Máte radi klasické jedlá a zároveň chcete vyskúšať niečo nové? Siahnite po recepte na ríbezľové brusnice, ktorými dochutíte grilované mäso aj sviečkovú:

  • Do hrnca nasypte 700 g hnedého cukru, 1 kg červených ríbezlí, 2 lyžice kyseliny citrónovej, 3 škoricové struky, 3 badiánové hviezdičky a 10 klinčekov. Všetko dobre premiešajte.
  • Na miernom plameni zmes pomaly priveďte do varu. Postupne odoberajte z hrnca penu.
  • Varte asi 20 minút. Potom odstráňte korenie a vmiešajte 10 lyžíc rumu.
  • Zmes nalejte do pohárov a navrch pridajte ešte jednu lyžicu rumu. Potom poháre zavrite a obráťte hore dnom, dokým nevychladnú.

Náš tip: Ríbezle na spôsob brusníc sa výborne hodia k sviečkovej, ale aj k paštéte, pečienke alebo ku grilovanému mäsu a zelenine.

Ríbezle sú u nás dostupnejšie než brusnice, ako príloha k jedlu však urobia rovnakú parádu. • 

S ríbezľami ku krásnej pleti

Ríbezľami potešíte chuťové poháriky aj pleť. Jednoducho z nich totiž vyrobíte letnú upokojujúcu masku, ktorá uľaví pokožke po intenzívnom vystavení slniečku:

  1. Roztlačte hrsť červených alebo čiernych ríbezlí.
  2. Zmiešajte ich s kvalitným bielym jogurtom.
  3. Naneste zmes na pleť a nechajte 20 minút pôsobiť.
  4. Nakoniec pokožku opláchnite.

Ríbezľový relax si užijete možno aj na jeseň, kedy už nie je veľa slniečka. Druhým variantom je totiž výživná pleťová maska, ktorú oceníte kedykoľvek:

  1. Roztlačte hrsť červených alebo čiernych ríbezlí.
  2. Pridajte lyžicu kvalitného olivového oleja a vaječný žĺtok.
  3. Zmes poriadne premiešajte.
  4. Naneste masku na tvár a po 20 minútach opláchnite vlažnou vodou.

Ríbezle s jogurtom sú výborná desiata, poslúžia ale aj ako hydratačná pleťová maska. • 

Multivitamínové dobroty z vašej záhradky

Ríbezle vás v lete osviežia a vyčistia pleť, to však nie je všetko – postarajú sa tiež o vaše zdravie. Sú totiž známe aj pre svoje liečivé účinky:

  • pomáhajú znižovať horúčky,
  • uľavujú pri bolestiach spôsobených obličkovými kameňmi,
  • vďaka vitamínu A pomáhajú ostrému videniu a fungujú ako prevencia proti šeroslepote,
  • majú protizápalové účinky a pomáhajú pri liečbe močových ciest,
  • posilňujú imunitu.

Ak máte na záhrade ríbezľový krík, dajte si hrsť plodov každý deň na desiatu – choroby sa vám vyhnú. Približne 50 bobuliek ríbezlí vám totiž dodá odporúčanú dennú dávku vitamínu C, ale aj potrebný vápnik, mangán, fosfor a draslík.

Ríbezle sú vitamínová bomba, ktorá prospieva zdraviu aj kráse. • 

 

Top 5