Špagety s citrónom, rukolou a prosciuttom
Vyskúšajte, ako sa cestoviny spájajú so sviežou chuťou citróna. V kombinácii so štipľavou rukolou a chutným prosciuttom vás aj obyčajné špagety prekvapia.
Čo budete potrebovať na 2 porcie:
- 200 g špagiet,
- šťavu z 1 citróna,
- lyžičku citrónovej kôry,
- 30 g masla,
- 1/2 hrnčeka vody zo špagiet,
- hrsť rukoly,
- 8 plátkov prosciutta,
- parmezán,
- 2 plátky citróna na ozdobu,
- soľ a korenie.
Postup:
- Špagety uvaríme v osolenej vode. Predtým, než ich scedíte, odoberte pol hrnčeka vody.
- V miske zmiešajte šťavu z jedného citróna a citrónovú kôru, zmes nalejte do hrnca k scedeným špagetám.
- Do špagiet pridajte maslo, vodu z cestovín, pokrájané prosciutto a rukolu, okoreňte a dôkladne premiešajte.
- Servírujte ozdobené plátkom citróna a posypané parmezánom.
Chlieb s avokádom, paradajkou a slaninkou
Rýchla sýta a zdravá večera. Svojho času prehliadané avokádo si toto leto dobýva priazeň chuťových pohárikov slovenských stravníkov.
Čo budete potrebovať na 2 porcie:
- 4 krajce celozrnného chleba,
- dve zrelé avokáda,
- šťavu z jedného citróna,
- paradajku,
- 8 plátkov slaniny,
- soľ, korenie a štipku chilli.
Postup:
- Na panvici osmažte slaninu.
- Rozkrojte avokádo, odstráňte kôstku a do misky vydlabte dužinu. Pridajte štipku chilli, soľ, korenie a šťavu z citróna a všetko spoločne roztlačte vidličkou.
- Natrite avokádovú nátierku na chlieb, pridajte plátky paradajok a opraženú slaninku.
Náš tip: Ak vám zostal zo slaniny výpek, zužitkujte ho. Stačí ho odložiť do formy na ľad. Pri ďalšom varení budete mať výborný základ do omáčky alebo polievky.
Losos s brokolicou a jogurtovým dipom
Losos je spolu s orechmi výborným zdrojom omega-3 mastných kyselín, vďaka ktorým budete mať zdravšiu pleť aj vnútorné orgány. Brokolica vám dodá vitamíny A, B2 a B6.
Čo budete potrebovať na 2 porcie:
- 2 filety z lososa,
- 400 g brokolice,
- 200 g bieleho jogurtu,
- olej na vyprážanie,
- 2 strúčiky cesnaku,
- čerstvý rozmarín,
- bylinky do dipu podľa chuti a aktuálnej úrody,
- soľ a korenie.
Postup:
- Brokolicu rozobratú na ružičky povarte v osolenej vode maximálne 10 minút.
- Na panvici rozohrejte olej, pridajte vetvičky rozmarínu a po necelej minúte aj filety osoleného a okoreneného lososa. Opečte ho z oboch strán, ale nevysušte ho.
- V miske zmiešajte jogurt, nasekané čerstvé bylinky a nadrobno nakrájaný alebo vylisovaný cesnak.
Náš tip: Aby si brokolica zachovala svoju žiarivú zelenú farbu, ihneď po scedení ju prepláchnite ľadovou vodou. Rovnaký trik možno použiť aj so zelenými fazuľkami.
Na rýchlu letnú večeru sa výborne hodia nátierky alebo polievky. Ich prípravu si ešte uľahčíte, ak využijete už predtým pripravenú zeleninu.
Máte vlastné odskúšané tipy, ako behom pár minút pripraviť chutnú večeru? Podeľte sa o recepty na našom Facebooku.