5 druhov koláčov, ktoré s prehľadom zvládnu aj deti

Viete, ako najlepšie zabaviť vaše ratolesti v predvianočnom čase? Poverte ich pečením. Vaše koláčiky síce nebudú vyzerať ako z kuchárky, výsledkom však budú originálne kúsky. Deti budú nadšené, že ste im zverili dospelácku úlohu a vám ostane trocha času nazvyš. Trebárs na domáce varené víno či iný lahodný nápoj.

Pred samotným pečením pre vás máme 3 užitočné rady.

  1. Rozdajte jasne úlohy a hlavne zástery. Naliať mlieko do misky či nasypať múku môže aj trojročné dieťa. Jeho starší súrodenci zvládnu prácu s cestom ľavou zadnou. Môžu vykrajovať, miešať, mazať, zlepovať, zdobiť. Pred začiatkom pečenia však rozdajte aj zástery. Aspoň čiastočne tak docielite, že deti nebudú mať cesto až za ušami.
  2. Trikrát sa nadýchnite a nechajte svoje potomstvo tvoriť. Deti milujú farebné veci. Vyzbrojte ich rôznymi polevami a cukrárskymi ozdobami a tam, kde to pôjde, nechajte priechod fantázii. Samozrejme v rámci možností – lentilky na vianočných rohlíkoch, to už je poriadna divočina.
  3. Spravte z kuchyne bezpečnejšie miesto. Ukryte ostré predmety ako kuchynské nože, horúce plechy nechajte vychladnúť za domovými dverami alebo na balkóne.

Pečenie s deťmi môže byť vysiľujúce. Za pár rokov ale budete na spoločné tvorenie s láskou spomínať.Pečenie s deťmi môže byť vysiľujúce. Za pár rokov ale budete na spoločné tvorenie s láskou spomínať.

1. Vianočné medovníky

Ako na pečenie jedného zo symbolov Vianoc s deťmi? Vyrobte si cesto a o vykrajovanie a zdobenie sa už starať nemusíte. Na to máte malých pomocníkov. Na vianočné perníčky budete potrebovať:

  • kocku masla,
  • 800 g hladkej múky,
  • 300 g cukru krupica,
  • 300 g medu,
  • 4 vajcia,
  • lyžicu škorice,
  • dve lyžice sódy,
  • 10 ks drvených klinčekov,
  • deci mlieka,
  • aníz a badián.

Kým deti zmiešajú med, cukor, múku, maslo, žĺtky a korenie, ušľahajte z bielkov sneh. Všetko premiešajte. Cesto tuhne až 12 hodín, takže ho v ideálnom prípade urobte hneď ráno a potom perníčkami zakončite váš deň pečenia. Keď uplynie čas, odležané cesto vyvaľkajte, deti doň vykroja rôzne tvary. Cesto potrite vajcom a potom šup s ním na plech.

Pred pečením potrite perníčky vajcom, budú sa potom dobre zdobiť. Môžete ich poliať polevou alebo posypať farebnými guličkami.Pred pečením potrite perníčky vajcom, budú sa potom dobre zdobiť. Môžete ich poliať polevou alebo posypať farebnými guličkami.

2. Voňavé vanilkové rohlíčky

Tradičné koláčiky, ktoré k Vianociam neodmysliteľne patria. Vanilkové rožteky milujú deti i dospelí a upiecť ich zvládnu úplne všetci. Na vanilkovú pochúťku si pripravte:

  • ¼ kg hladkej múky,
  • 80 g práškového cukru,
  • kocku masla,
  • 80 g vlašských orechov,
  • 2 vaječné žĺtky,
  • vanilkový a práškový cukor.

Vopred z chladničky vyberte maslo, bude krásne mäkké. Pripravte deťom ingrediencie do misy a nechajte ich vymiesiť cesto. Aby za sebou nezanechali spúšť, dajte im pod misu staré noviny. Zo zvyškov cesta si potom môžu upiecť vlastné koláčiky. Hmotu zabaľte do potravinárskej fólie a nechajte pol hodinky uležať v chladničke. Medzitým deti môžu pripravovať cesto na ďalšie pečivo.

Po vybratí z chladničky nechajte malých pomocníkov vytvarovať rohlíčky a rovno ich skladať na plechy. Predhrejte rúru a pečte ich približne 15 minút pri 180 stupňoch. Zmiešajte práškový cukor s vanilkovým, teplé rožteky obaľte spoločne s deťmi a naskladajte do krabíc. Na rad už prichádza „len” sladká ochutnávka.

3. Domáce rafaelo guličky

Po kokosových bielych guličkách sa deti môžu doslova roztrhať. Nechajte ich urobiť si vlastné domáce rafaelo guličky. Na recept vám stačí:

  • 1 salko (kondenzované mlieko v plechovke),
  • 2 balíčky strúhaného kokosu,
  • balíček celých mandlí. 

Deti zmiešajú salko s kokosom a vytvarujú z nich cesto. Aby ste kokos nenašli v kuchyni ešte po novom roku, nastrihnite v sáčku malú dierku, ktorou deti nasypú kokos do misy. Medzitým sparte a olúpte mandle. Cesto tuhne v chladničke pár hodín, takže máte čas na prípravu ďalšieho pečivo – napríklad zlepovaných piškót. 

Keď hmota získa správnu konzistenciu, rozdajte deťom mandle a cesto a nechajte ich vytvoriť guľôčky, ktoré obalia v mletom kokose. Rafaelo guličky vydržia teoreticky aj dva mesiace, prakticky sa po nich zapráši skôr, než skončia vianočné sviatky.

Na domáce rafaelo guličky môžete okrem salka použiť aj sušené mlieko či sušenú smotanu.Na domáce rafaelo guličky môžete okrem salka použiť aj sušené mlieko či sušenú smotanu.

4. Zlepované piškóty

Ultraľahký recept, ktorý zvládnu vaše ratolesti úplne samé. Zlepované piškóty chutia skvele a navyše na ne potrebujete minimum ingrediencií.

 

  • 2 balenia piškót,
  • marmeládu,
  • čokoládovú polevu,
  • strúhaný kokos alebo cukrárenské perličky, srdiečka či snehové vločky.

Dajte deťom obyčajný príborový nôž, nech pozlepujú piškóty marmeládou dohromady. Medzitým rozpustíme čokoládu. Ratolesti piškóty namočia, posypú kokosom a je hotovo.

5. Linecké koláčiky

Takto linecké pečivo od vašich detí vyzerať naozaj nebude, zato si užijete spoločné chvíle a dáte im dobrý základ pre to, aby raz upiekli podobné koláčiky.Takto linecké pečivo od vašich detí vyzerať naozaj nebude, zato si užijete spoločné chvíle a dáte im dobrý základ pre to, aby raz upiekli podobné koláčiky.

  • 300 g hladkej pšeničnej múky,
  • kocka masla,
  • 100 g práškového cukru,
  • 2 žĺtky. 

Kým vaše ratolesti zmiešajú suroviny a vytvoria z nich cesto, môžete si na chvíľu dať pohov. Hotové cesto dajte na pomúčenú dosku a nechajte deti, aby ho rozvaľkali. Potom prichádza na rad vykrajovanie. Vykrojené cesto rozložte na plech a pečte 15 minút pri 160 stupňoch.

Nechajte deti lepiť pečivo marmeládou k sebe a pomaly sa môžete pustiť do upratovania kuchyne. Pred uložením do krabice stačí koláčiky posypať práškovým cukrom, a je to. Teraz už len všetko pečivo pekne uložiť, vypucovať kuchyňu aj vaše ratolesti. Dobrú chuť a pekné Vianoce.

Vaši najmilší vám pomôžu s vianočným pečivom, s výberom darčekov náš radca. Užite si Vianoce s úsmevom.

 

Odporúčame