5 + 1 šípkových dobrôt, ktoré ste možno ešte neskúsili | Blog Mall.sk

5 + 1 šípkových dobrôt, ktoré ste možno ešte neskúsili

Sezóna šípok je v plnom prúde. Zaútočte na červenú záplavu kríkov a nazbierajte si poriadnu zásobu. Poradíme, aké pochúťky z šípok uvariť.

Ak ste šípky nikdy nevyužili inak ako na navliekanie na šnúrku, je najvyšší čas na zmenu. Červené plody ruže šípovej sú totiž zázrakom aj v kuchyni. Okrem svojej typicky sladkej zvieravej chute vynikajú blahodárnymi liečivými účinkami.

Hŕstka šípok vám do tela napumpuje dávku vitamínov A, B aj K. Najbohatšie sú však na vitamín C – v šípkach ho nájdete v desaťnásobne väčšom množstve ako v citróne. Šípky tiež:

  • posilňujú imunitný systém,
  • odvádzajú škodliviny z organizmu,
  • pôsobia proti infekciám a prechladnutiu,
  • spevňujú cievy,
  • chránia pred ochorením ďasien.

September a októbersú ideálne mesiace, kedy treba vyraziť na zber. Po prvých mrazoch už šípky strácajú svoje liečivé účinky. Vyberajte len zrelé plody, ktoré majú tuhú šupku a červeno-oranžovú dužinu.

Na sušenie trhajte len tie šípky, ktoré ešte neprešli mrazom. • 

Z čerstvých aj sušených šípok si potom môžete pripraviť liečivé dobroty. Klasikou je šípkový čaj. Hrsť sušených šípok rozdrvte a dajte do litra studenej vody. Nechajte šípky vylúhovať cez noc, nech má čaj silu. Ráno zmes pomaly ohrejte.

Náš tip:Šípky obsahujú malé chĺpky, ktoré môžu dráždiť hrdlo alebo vyvolať alergickú reakciu. Odstráňte ich zo šípok hneď po zbere, alebo aspoň vždy preceďte čaj cez plátno alebo filter.

Správna príprava čaju je kľúčová. Šípkovú drť nezalievajte horúcou vodou, prišli by ste o vitamín C. Pred podávaním zmes s vodou pomaly zohrejte. • 

Aké lahôdky ukuchtíte zo šípok? Nechajte sa inšpirovať ďalšími 5 recepty.

1. Šípkový sirup

Pol kila rozmixovaných šípok zalejte pol litrom vody a priveďte do varu asi na 15 minút. Odvar preceďte cez plátno a vmiešajte do neho pol kila cukru alebo medu. Keď sa rozpustí, sirup je hotový. Oslaďte si sirupom čaj alebo ho zalejte perlivou vodou a pripravte domácu limonádu.

2. Šípková marmeláda

Ideálnou zdravou pochúťkou do zimného počasia je šípková marmeláda. Zrelé šípky rozkrojte napoly a zbavte ich zrniečok aj chĺpkov. Nasypte ich do hrnca a povarte vo vode. Keď plody zmäknú, preceďte ich cez sito a pridajte cukor (na kilo šípok stačí pol kila cukru). Zmes znovu varte, kým nezhustne.

Hotovú marmeládu nalejte do pohárov a poriadne ich uzavrite. Sladký džem si môžete schovať, až kým naň nedostanete v zime chuť, alebo ho začať maškrtiť ihneď ako prevenciu proti prechladnutiu. V peknom zaváracom pohári vám džem poslúži aj ako originálny darček.

Poháre po zavarení otočte hore dnom. Vznikne tak vzduchová bublina, ktorá vytvorí podtlak a viečko dokonale utesní. • 

3. Šípková omáčka

Šípková či kapustová? Šípková! Vyšperkujte svoje zverinové hody omáčkou, ktorá naladí vaše chuťové poháriky i zdravie.

Šípky dajte variť s trochou vody, klinčekmi a citrónovou kôrou. Stačia 3 lyžice čerstvo nazbieraných alebo sušených šípok. Keď sa rozvaria, prepasírujte ich cez sitko. Pridajte 3 deci mäsového vývaru, deci červeného vína a dochuťte cukrom a citrónovou šťavou. Divinu alebo bravčovú pečienku už nebudete chcieť inak.

4. Šípkový likér

Po sladkej marmeláde alebo omáčke možno dostanete chuť na niečo ostrejšie. Využite výraznú chuť šípok a pochváľte sa vlastným likérom.

Očistené šípky rozdrvte a zalejte vodkou. Pol kila šípok zvládne liter alkoholu. Pridajte škoricu, citrónovú a pomarančovú kôru a nechajte asi tri týždne odležať na tmavom mieste. Potom likér preceďte a zmiešajte s cukrovým roztokom, ktorý získate prevarením litra vody s 350 g cukru. Po ďalšom týždni môžete ochutnávať.

5. Šípkové cukrovinky

Možno vás nikdy nenapadlo, že šípky sa hodia aj do dezertov. S červenými plodmi ale môžete originálne ozvláštniť nedeľný stôl. Pripravte si z nich napríklad jednoduché nepečené cukrovinky.

Zmiešajte 50 gramov mandľovej múky, 100 gramov cukru a dve vrchovaté lyžice vašej domácej šípkovej marmelády. Vypracované cesto vyvaľkajte. Do práce zapojte aj deti, vykrajovanie najrôznejších tvarov si užijú.

Vykrojené kúsky nechajte stuhnúť alebo využite sušičku. Každý kúsok môžete ozdobiť napríklad pekanovými orechmi alebo mandľami.

Pripravte si k šípkovému čaju aj cukrovinky rovnakej chuti. Cesto zo šípkového džemu piecť nemusíte. • 

 

Top 5