Usporiadajte si s deťmi gaštanobranie | Blog Mall.sk

Usporiadajte si s deťmi gaštanobranie

Dospelí si na jeseň užívajú vinobranie, celá rodina ale môže vyraziť aj na skvelé gaštanobranie. Vstup je zdarma, program, počet a vek účastníkov záleží len na vás. Tak do toho, máme pre vás inšpiráciu!

Ku každému vinobraniu patrí zábava, dobré jedlo a samozrejme aj nápoje. Rovnako je to v prípade nášho gaštanobrania.

Zábava: zbierajte a tvorte

Zo všetkého najskôr si v okolí vytipujte dva stromy – pagaštan konský a gaštan jedlý. Prvý plodí klasické (konské) gaštany, druhý tie jedlé. Oba sú ľahko rozoznateľné, gaštan jedlý ale rastie menej často. Jedlé gaštany ale našťastie môžete kúpiť aj v obchode.

Dva gaštanovníky, len jeden má ale jedlé plody. • 

Keď už máte cieľ zameraný, vyberte sa na lov. So sebou potrebujete len tašku alebo košík a nadšených zberačov. Zbierajte, kým vás to bude baviť a pokojne prihoďte aj sfarbené lístie, žalude, jarabiny a ďalšie jesenné plody. Pri tvorení sa vám zídu.

Doma si úlovky rozložte na stole a pridajte:

  • tavnú pištoľ alebo lepidlo,
  • klinec na vŕtanie dier do gaštanov,
  • špajdle a modelovacie drôtiky,
  • nožnice,
  • korálky,
  • akékoľvek ďalšie kreatívne potreby (o poriadnu zábavu sa postarajú napríklad nalepovacie očká).

Vyrobte si s deťmi celú gaštanovú ZOO. • 

S materiálom pohromade vám nezostáva nič iné, len sa pustiť do tvorenia. Vyrobte si zvieratká a postavičky, prípadne viažte jesenné vence a kytice. Inšpiráciu nájdete vo vlastnej či detskej fantázií.

Náš tip: pod stolom majte celý čas lavór plný gaštanov a ponorte doň nohy. Je to neskutočne príjemné a gaštanová masáž prehreje studené nohy.

Jedlo: šup s gaštanmi do rúry  

Po zbere aj tvorení určite vyhladnete a práve vtedy prichádza na rad druhá časť vášho úlovku. Pečené gaštany sú klasika, ktorú si ľahko pripravíte aj doma v rúre:

  1. Na vypuklej strane gaštany narežte. Pôjde to lepšie, keď ich predtým namočíte na niekoľko hodín do vody alebo použijete špeciálne kliešte.
  2. Gaštany dajte na plech rezom hore a pečte na 180-200 °C dovtedy, kým nezačnú rezy praskať a vnútrajšok ľahko hnednúť. Trvá to zhruba 10-15 minút.
  3. Ešte horúce gaštany ošúpte, po vychladnutí by to už nešlo. Dajte tiež pozor, aby vám nesčerneli.

So špeciálnymi kliešťami zvládnu prípravu pečených gaštanov aj deti. • 

Jedlé gaštany obsahujú vitamíny A, B, C a ďalej železo, horčík, vápnik, fosfor a ďalšie minerály. Prospievajú tak tráveniu, vlasom aj psychickej pohode. Tak dobrú chuť – ale nezjedzte ich všetky!

Nápoje: trochu iné teplé mlieko

Dva pečené gaštany si odložte bokom, pripravíte si z nich chutný a zdravý nápoj:

  • Ošúpané pečené gaštany vhoďte do mlieka (môže byť aj rastlinné). Na jednu osobu počítajte s 2 gaštanmi a 2 dcl mlieka.
  • Pridajte škoricu, lyžičku medu a napríklad aj kakao alebo kocku čokolády. Záleží na vašej chuti.
  • Všetko rozmixujte a ohrejte.

Horúci gaštanový drink si vychutnajte pri obzeraní si vašich výtvorov – je to ideálny záver vášho gaštanobrania.

Horúci nápoj k jesennej pohode jednoducho patrí. Pripravte si ho tak, ako ho máte radi. •