Usporiadajte si s deťmi gaštanobranie

Dospelí si na jeseň užívajú vinobranie, celá rodina ale môže vyraziť aj na skvelé gaštanobranie. Vstup je zdarma, program, počet a vek účastníkov záleží len na vás. Tak do toho, máme pre vás inšpiráciu!

Ku každému vinobraniu patrí zábava, dobré jedlo a samozrejme aj nápoje. Rovnako je to v prípade nášho gaštanobrania.

Zábava: zbierajte a tvorte

Zo všetkého najskôr si v okolí vytipujte dva stromy – pagaštan konský a gaštan jedlý. Prvý plodí klasické (konské) gaštany, druhý tie jedlé. Oba sú ľahko rozoznateľné, gaštan jedlý ale rastie menej často. Jedlé gaštany ale našťastie môžete kúpiť aj v obchode.

Dva gaštanovníky, len jeden má ale jedlé plody.Dva gaštanovníky, len jeden má ale jedlé plody.

Keď už máte cieľ zameraný, vyberte sa na lov. So sebou potrebujete len tašku alebo košík a nadšených zberačov. Zbierajte, kým vás to bude baviť a pokojne prihoďte aj sfarbené lístie, žalude, jarabiny a ďalšie jesenné plody. Pri tvorení sa vám zídu.

Doma si úlovky rozložte na stole a pridajte:

  • tavnú pištoľ alebo lepidlo,
  • klinec na vŕtanie dier do gaštanov,
  • špajdle a modelovacie drôtiky,
  • nožnice,
  • korálky,
  • akékoľvek ďalšie kreatívne potreby (o poriadnu zábavu sa postarajú napríklad nalepovacie očká).

Vyrobte si s deťmi celú gaštanovú ZOO.Vyrobte si s deťmi celú gaštanovú ZOO.

S materiálom pohromade vám nezostáva nič iné, len sa pustiť do tvorenia. Vyrobte si zvieratká a postavičky, prípadne viažte jesenné vence a kytice. Inšpiráciu nájdete vo vlastnej či detskej fantázií.

Náš tip: pod stolom majte celý čas lavór plný gaštanov a ponorte doň nohy. Je to neskutočne príjemné a gaštanová masáž prehreje studené nohy.

Jedlo: šup s gaštanmi do rúry  

Po zbere aj tvorení určite vyhladnete a práve vtedy prichádza na rad druhá časť vášho úlovku. Pečené gaštany sú klasika, ktorú si ľahko pripravíte aj doma v rúre:

  1. Na vypuklej strane gaštany narežte. Pôjde to lepšie, keď ich predtým namočíte na niekoľko hodín do vody alebo použijete špeciálne kliešte.
  2. Gaštany dajte na plech rezom hore a pečte na 180-200 °C dovtedy, kým nezačnú rezy praskať a vnútrajšok ľahko hnednúť. Trvá to zhruba 10-15 minút.
  3. Ešte horúce gaštany ošúpte, po vychladnutí by to už nešlo. Dajte tiež pozor, aby vám nesčerneli.

So špeciálnymi kliešťami zvládnu prípravu pečených gaštanov aj deti.So špeciálnymi kliešťami zvládnu prípravu pečených gaštanov aj deti.

Jedlé gaštany obsahujú vitamíny A, B, C a ďalej železo, horčík, vápnik, fosfor a ďalšie minerály. Prospievajú tak tráveniu, vlasom aj psychickej pohode. Tak dobrú chuť – ale nezjedzte ich všetky!

Nápoje: trochu iné teplé mlieko

Dva pečené gaštany si odložte bokom, pripravíte si z nich chutný a zdravý nápoj:

  • Ošúpané pečené gaštany vhoďte do mlieka (môže byť aj rastlinné). Na jednu osobu počítajte s 2 gaštanmi a 2 dcl mlieka.
  • Pridajte škoricu, lyžičku medu a napríklad aj kakao alebo kocku čokolády. Záleží na vašej chuti.
  • Všetko rozmixujte a ohrejte.

Horúci gaštanový drink si vychutnajte pri obzeraní si vašich výtvorov – je to ideálny záver vášho gaštanobrania.

Horúci nápoj k jesennej pohode jednoducho patrí. Pripravte si ho tak, ako ho máte radi.Horúci nápoj k jesennej pohode jednoducho patrí. Pripravte si ho tak, ako ho máte radi.

 

Odporúčame