Ku každému vinobraniu patrí zábava, dobré jedlo a samozrejme aj nápoje. Rovnako je to v prípade nášho gaštanobrania.
Zábava: zbierajte a tvorte
Zo všetkého najskôr si v okolí vytipujte dva stromy – pagaštan konský a gaštan jedlý. Prvý plodí klasické (konské) gaštany, druhý tie jedlé. Oba sú ľahko rozoznateľné, gaštan jedlý ale rastie menej často. Jedlé gaštany ale našťastie môžete kúpiť aj v obchode.
Keď už máte cieľ zameraný, vyberte sa na lov. So sebou potrebujete len tašku alebo košík a nadšených zberačov. Zbierajte, kým vás to bude baviť a pokojne prihoďte aj sfarbené lístie, žalude, jarabiny a ďalšie jesenné plody. Pri tvorení sa vám zídu.
Doma si úlovky rozložte na stole a pridajte:
- tavnú pištoľ alebo lepidlo,
- klinec na vŕtanie dier do gaštanov,
- špajdle a modelovacie drôtiky,
- nožnice,
- korálky,
- akékoľvek ďalšie kreatívne potreby (o poriadnu zábavu sa postarajú napríklad nalepovacie očká).
S materiálom pohromade vám nezostáva nič iné, len sa pustiť do tvorenia. Vyrobte si zvieratká a postavičky, prípadne viažte jesenné vence a kytice. Inšpiráciu nájdete vo vlastnej či detskej fantázií.
Náš tip: pod stolom majte celý čas lavór plný gaštanov a ponorte doň nohy. Je to neskutočne príjemné a gaštanová masáž prehreje studené nohy.
Jedlo: šup s gaštanmi do rúry
Po zbere aj tvorení určite vyhladnete a práve vtedy prichádza na rad druhá časť vášho úlovku. Pečené gaštany sú klasika, ktorú si ľahko pripravíte aj doma v rúre:
- Na vypuklej strane gaštany narežte. Pôjde to lepšie, keď ich predtým namočíte na niekoľko hodín do vody alebo použijete špeciálne kliešte.
- Gaštany dajte na plech rezom hore a pečte na 180-200 °C dovtedy, kým nezačnú rezy praskať a vnútrajšok ľahko hnednúť. Trvá to zhruba 10-15 minút.
- Ešte horúce gaštany ošúpte, po vychladnutí by to už nešlo. Dajte tiež pozor, aby vám nesčerneli.
Jedlé gaštany obsahujú vitamíny A, B, C a ďalej železo, horčík, vápnik, fosfor a ďalšie minerály. Prospievajú tak tráveniu, vlasom aj psychickej pohode. Tak dobrú chuť – ale nezjedzte ich všetky!
Nápoje: trochu iné teplé mlieko
Dva pečené gaštany si odložte bokom, pripravíte si z nich chutný a zdravý nápoj:
- Ošúpané pečené gaštany vhoďte do mlieka (môže byť aj rastlinné). Na jednu osobu počítajte s 2 gaštanmi a 2 dcl mlieka.
- Pridajte škoricu, lyžičku medu a napríklad aj kakao alebo kocku čokolády. Záleží na vašej chuti.
- Všetko rozmixujte a ohrejte.
Horúci gaštanový drink si vychutnajte pri obzeraní si vašich výtvorov – je to ideálny záver vášho gaštanobrania.