Odhaľte nové tekvicové tajomstvá | Blog Mall.sk

Odhaľte nové tekvicové tajomstvá

Po paradajkách, broskyniach či jahodách sú momentálne záhradky ozdobené krásne farebnými tekvicami. Poradíme vám, ako ich správne skladovať a čo dobrého uvariť, aby ste potešili všetkých členov rodiny.

Tekvice pestujeme: kedy ich zberať a ako skladovať 

Ak premýšľate nad tým, či už nie je náhodou na úrodu tekvíc neskoro, včas vás presvedčíme o opaku. Skúsení pestovatelia totiž zberajú jedine v dobe, keď už majú tekvice zaschnutú stopku. Vďaka tomu sa znižuje riziko hniloby a napadnutia nežiadúcimi baktériami. Preto sa oplatí netrhať tekvice všetky naraz, ale postupne podľa zrelosti.

Na trhanie tekvíc, ktoré plánujete uskladniť si, pokiaľ je to možné, vyberte slnečný deň. Tekviciam totiž vlhko neprospieva, takže ak ich budete chcieť uskladniť bez varenia či zavárania, nechajte ich dobre preschnúť.

Najjednoduchšie je tekvice uskladniť vcelku. Niektorí pestovatelia nedajú pri skladovaní dopustiť na pivnicu. Ale pozor: miesto, kde budete po nasledujúce mesiace tekvice uchovávať, musí byť:

  • suché,
  • vetrané
  • a s teplotami nad nulou.

Vlhkosť a pleseň sú asi najväčšími nepriateľmi tekvíc. Preto rozmiestnite tekvice s dostatočným odstupom a ideálne ich tiež podložte slamou. Tá do seba nasaje vlhkosť, ktorá potom neohrozí tekvice.

A aká je vaša tohtoročná úroda? Nestrachujte sa, že tekvice nestihnete zjesť. Na slame a v suchom prostredí vydržia pokojne až do nového roka. • 

Tekvice kupujeme: podľa čoho ich vybrať a ako skladovať

Tekvice špagetové, muškátové, hokkaidó, veľkoplodé… Neviete sa na rozmanitú ponuku na trhoch a v obchodoch vynadívať? Pri nakupovaní myslite hlavne na to, že tekvica:

  • musí mať tuhú a skôr matnú šupku bez mäkkých miest a hnedých škvŕn,
  • má zaschnutú stopku, takže ju poľnohospodár zožal až po dozretí,
  • znie duto, keď na ňu ľahko zaklopete prstom,
  • nie je podozrivo ľahká – v tom prípade má totiž množstvo semienok.

Tekvicu uskladníte vcelku aj v byte. Vhodná je na to napríklad polička alebo debna, ktorú vysteliete slamou a uložíte tekvice tak, aby sa šupkou navzájom nedotýkali. Ideálna je teplota okolo 15 stupňov – predĺži trvanlivosť vašich tekvíc na maximum – trebárs aj na pol roka.

Ak ste kúpili niekoľko tekvíc a chcete ich uskladniť spracovaním, máte hneď niekoľko možností:

  • Tekvicu nakrájajte a zamrazte v pevnejších mraziacich vreckách. Kocky kedykoľvek použijete napríklad na polievku.
  • Ak máte sušičku, tekvicu nakrájajte ostrým nožom, povarte v cukrovom roztoku a usušte.
  • Tekvicu môžete zavariť ako kompót, marmeládu alebo prílohu k mäsu – čatní.
  • Z maslovej tekvice môžete vyrobiť tekvicové maslo, ktoré v pohároch vydrží až rok.
  • Dužinu skúste spracovať ako náplň do štrúdle, semienka usušte a zjedzte, pretože obsahujú veľa zinku, vitamínov, železa a bielkovín.

Niektoré už možno patria medzi vaše obľúbené, ostatné sa nebojte vyskúšať. • 

Čo z tekvice uvariť a čo so zvyškom

Ak sa pustíte napríklad do pečenej tekvice, tekvicovej kapusty či polievky a kúsok tekvice vám zostane, zabaľte ho do fólie. V chladničke vydrží približne 4 až 6 dní.

A ak budete chcieť zvyšok tekvice spracovať, vyskúšajte rýchly recept. Skúste napríklad:

  • grilovanú tekvicu ako prílohu k mäsu,
  • zemiakové placky s postrúhanou tekvicou namiesto časti zemiakov,
  • halušky z postrúhanej uvarenej tekvice,
  • koláč z postrúhanej tekvice hokkaidó.

Jedným z obľúbených receptov je tekvicové rizoto. Základný recept je naozaj jednoduchý a na internete nájdete mnoho inšpirácie, čím rizoto doplniť a ozdobiť. • 

 

Top 5