9 potravín, ktorým chladnička škodí | Blog Mall.sk

9 potravín, ktorým chladnička škodí

Rýchlo s tým do chladničky, nech sa to nepokazí! Tiež poznáte toto pravidlo? Nie je zďaleka tak univerzálne ako sa na prvý pohľad zdá.

Stále viac ľudí si pripláca za naozaj kvalitné suroviny. Lenže potom sa nesprávnym skladovaním pripravia o veľkú časť ich chuti. Vyhnite sa tomu a pozrite sa, ktoré potraviny do chladničky nepatria.

1. Čerstvé bylinky a jarná cibuľka

Zväzku čerstvých byliniek bude oveľa lepšie v pohári s vodou na kuchynskej linke ako v chladničke. Stonky môžu stále sať vodu a lístky vydržia omnoho dlhšie v dobrej kondícii.

To platí aj pre jarnú lahôdkovú cibuľku. Tá vám začne dokonca aj dorastať. Aj keď zelenú vňať úplne odrežete, z bielej stonky začnú za pár dní vyrastať ďalšie výhonky. Vďaka tomu nemusíte ísť tak skoro do obchodu pre novú. Len nezabudnite raz za 2-3 dni vymeniť vodu.

Priviezli ste si od starkej veľa pažítky? Rovnako ako každú inú rastlinu, aj ju dajte do vody. • 

2. Paradajky, baklažán, uhorky

Veľa ľudí si domov prinesie paradajky a rýchlo ich dáva do chladničky, aby sa nepokazili. Ale tam nemajú paradajky čo robiť, pretože v chlade múčnejú. Naopak, keď ich necháte v košíku na linke, chuťovo slabé plody zo supermarketu dozrú a budú omnoho chutnejšie.

Rovnako tak do chladničky nepatria ani šalátové uhorky a baklažán. Obsahujú veľa vody a nízke teploty im ubližujú.

3. Zemiaky, cibuľa, cesnak, zázvor

Táto zelenina vám vôbec nemusí zaberať miesto v chladničke. Stačí, keď ju dáte do pivnice, do špajze alebo v chladnejšej polovici roka na balkón.

Napríklad v zemiakoch sa vplyvom prílišného chladu v chladničke mení škrob na cukor a zhoršuje sa tým ich chuť. Keď budete presúvať zemiaky na nové miesto, nezabudnite, že musia byť v tme, aby nezačali klíčiť. Preto ich skladujte napríklad v jutovom vreci alebo vo vedre s vekom.

Cibuli, cesnaku a zázvoru bude tiež najlepšie na mieste, ktoré je o niečo teplejšie ako chladnička.

4. Tropické ovocie

Či už to sú banány alebo pomaranče, jedno majú spoločné. Vyrástli v teplom podnebí a na chlad v chladničke vôbec nie sú pripravené. Začnú v ňom rýchlejšie mäknúť a hrozí im, že splesnivejú.

Radšej ich skladujte v izbovej teplote v miske s ovocím. Pokiaľ už dopredu viete, že všetky citrusy nezvládnete zjesť, včas z nich vytlačte šťavu a pripravte si džús.

Chlad v chladničke tropickému ovociu škodí. • 

5. Konzervy, džemy a dochucovadlá

Koľko miesta zaberajú vo vašej chladničke neotvorené konzervy, džemy, horčica alebo kečup? Tieto potraviny v nej vôbec nemusia byť. V supermarkete ich majú tiež len v regáloch.

Výnimkou sú samozrejme otvorené džemy alebo konzervy, ktoré do chladničky patria. U konzervy je dokonca lepšie jej obsah preložiť do inej nádoby. Kov totiž začína na vzduchu oxidovať a rybičky by mohli získať kovovú pachuť.

Naopak, otvorená horčica alebo fľaška s kečupom do chladničky ísť nemusia. Obe dochucovadlá sú plné octu, ktorý ich spoľahlivo zakonzervuje. Napríklad v reštauráciách je často na stole kečup a tiež ho v chladničke nemajú.

6. Káva

V obchode mali zľavu na vašu obľúbenú zrnkovú kávu a tak ste jej nakúpili o niečo viac ako zvyčajne? Ale do chladničky prebytok rozhodne nepatrí. Zrnká by tam mohli ľahko navlhnúť a znehodnotiť sa.

Ideálne sú vzduchotesné nádoby, v ktorých kávu uskladňujte v izbovej teplote. Obal by nemal byť z číreho skla, pretože svetlo nerobí zrnkám dobre.

Namletá káva rýchlo stratí svoju arómu, preto je lepšie kupovať celé zrnká. • 

7. Čokoláda

Tabuľka čokolády vytiahnutá z chladničky sa síce jesť dá, ale nie je to taký chuťový zážitok. Čokoláda sa má totiž skladovať pri teplotách medzi 14-16 stupňami Celzia.

Sladkú dobrotu nezabudnite uchovávať v temnote. Na svetle začína sivieť. Nebojte, nie je to žiadna pleseň, len na povrch vystupuje tuk. Je to len kozmetická vada a aj takú čokoládu môžete bezpečne zjesť.

8. Červené víno

Nikto nemá rád teplé víno a tak ho veľa ľudí dáva do chladničky. Ale zvlášť červenému vínu to rozhodne neprospieva. Kým v chladničke je okolo len 5 stupňov, červené víno sa má dlhodobo skladovať v teplotách medzi 15-18 stupňami. A práve dlhodobé podchladenie bráni uvoľneniu jeho chuti.

Ak nemáte pivnicu alebo elektrickú vínotéku a fľaše skladujete napríklad v skrini, pred podávaním stačí víno ľahko vychladiť. Dajte ho na cca 15 minút do chladničky alebo použite vedro na sekt s chladnou vodou. Pri konzumácii má mať červené víno teplotu okolo 14-16 stupňov.

Červené víno otvorte hodinu pred konzumáciou, aby sa rozvinula jeho chuť. Za túto dobu trochu steplie, preto je dobré ho schladiť na teplotu cca 12 stupňov. • 

9. Olivový olej

Nízke teploty v chladničke olivovému oleju neprospievajú. Môže sa zakaliť a zhustne. Oveľa lepšie je skladovať ho v tmavej špajzi.

Svetlo všeobecne olejom škodí, a preto je vhodné vyberať fľaše s tmavým sklom. Pokiaľ máte olivový olej v čírom skle, môžete ho obaliť papierom alebo alobalom.

Skladovanie potravín je tak trochu veda. Vedeli ste, že na rôznych miestach chladničky sú odlišné teploty a vlhkosť, a preto sa hodia na skladovanie rôznych druhov jedla? Podrobnosti nájdete v infografike.

Skladujte potraviny správne a dlhšie vám vydržia. • 

Aké tipy ohľadom skladovanie jedla sa osvedčili vám? Podeľte sa o ne v komentároch alebo na našom Facebooku.

 

Top 5