3 jablčné koláče z celého sveta

Štrúdľa je obľúbená klasika z jabĺk, ktorá k nám doputovala z Rakúska. A pretože nastala sezóna jabĺk, bola by škoda nevyužiť ich na pečenie. Nemusíte sa však báť, že sa štrúdle prejete – svoje tradičné jablčné dezerty majú aj iné krajiny. Poďte s nami vyskúšať tri najobľúbenejšie.

Na každý koláč sa hodí iný typ jabĺk – do apple pie použite kyslejšie, do crumble naopak sladké aromatizované jablká.Na každý koláč sa hodí iný typ jabĺk – do apple pie použite kyslejšie, do crumble naopak sladké aromatizované jablká.

1) Americký apple pie

Keď sa povie jablkový koláč, možno sa vám okrem Ameriky vybaví tiež Anglicko. A nie je to chyba – koláč pečú a milujú v oboch krajinách. Recept je známy z amerických kolónií osemnásteho storočia. A že Američania svoj „páj“ naozaj zbožňujú dokazuje aj to, že 13. mája za veľkou mlákou oslavujú National Apple Pie Day.

Ako na to?

Najprv si pripravte cesto. Na doske spracujte:

  • 150 gramov studeného masla pokrájaného na maličké kocky,
  • 250 gramov hladkej múky zmiešanej s polovicou balenia prášku do pečiva,
  • asi 6 lyžíc studenej vody,
  • 1 vajce
  • a 30 gramov cukru. 

Cesto môžete spracovať aj pomocou kuchynského robota.

Ak v ceste zostanú viditeľné kúsky masla, vôbec to nevadí. Rozvaľkajte ho na fólii, zabaľte zo všetkých strán a dajte ho aspoň na hodinu do chladničky.

Potom si pripravte približne pol kila jabĺk. Ošúpte ich, zbavte jadrovníkov a nakrájajte na plátky (každú štvrtku jablka približne na 5 plátkov). Jablká pokvapkajte citrónom, aby nezhnedli, a pridajte:

  • vanilkový cukor,
  • škoricu,
  • 100 gramov kryštálového cukru,
  • štipku soli
  • a primiešajte aj 2 lyžice škrobu, ktorý zahustí vytekajúcu jablčnú šťavu.

Vyberte cesto z chladničky, rozdeľte ho na dve polovice a jednu z nich opatrne rozvaľkajte. Túto placku potom vložte do vopred vymastenej formy a na ňu položte jablká. Druhú polovicu cesta si tiež rozvaľkajte, položte ju na jablká a okraje dvoch placiek z cesta k sebe pritlačte. Koláč nezabudnite na niekoľkých miestach prerezať, aby mala odkiaľ unikať para.

Pečte asi 40 minút na 170 stupňoch.

V hornej časti koláča môžete vytvoriť otvory vidličkou alebo cesto prerezať nožom dokola okolo stredu.V hornej časti koláča môžete vytvoriť otvory vidličkou alebo cesto prerezať nožom dokola okolo stredu.

2) Francúzsky tarte tatin 

Tak toto je naozaj na hlavu! Francúzska klasika tarte tatin sa totiž pečie hore nohami. A vysvetľuje to známa legenda: majiteľka istého hotela, madam Tatinová, vraj jedného dňa dohneda spálila na panvici jablká s cukrom. Lenže koláč chcela dokončiť, a tak jablká na panvici jednoducho prikryla cestom a koláč upiekla. Hostia si oblizovali všetky prsty! 

Či už legende veríte, alebo nie, obrátený koláč určite skúste. Jeho príprava je zábavná a na konci vás čaká zaslúžená lahodná odmena.

Takže ako na to?

  • Ošúpte 10 jabĺk, zbavte ich jadrovníkov a nakrájajte na polovice.
  • Zo 150 gramov kryštálového cukru si na panvici pripravte svetlohnedý karamel – cukor za stáleho miešania rozpusťte a pridajte štipku soli. Ale pozor – horúci cukor vás môže popáliť, takže miešajte pomaly a opatrne.
  • Odstavte cukor z ohňa a opatrne do neho vmiešajte 80 gramov masla.
  • Pridajte jablká, obaľte ich karamelom a ďalších 5 minút zohrievajte na panvici.
  • Zmes preložte do koláčovej formy. Vymastiť ju nemusíte.
  • Pokryte zmes rozvaľkaným lístkovým cestom, ktoré v strede prepichnite, aby mohla unikať para.
  • Vytvorte z cesta aj okraje – nastrkajte ho okolo krajov formy.

Pečte 25 minút približne na 180 stupňoch. Po vytiahnutí z rúry položte na formu, v ktorej ste koláč piekli, o niečo väčší tanier alebo podnos. Obráťte formu rýchlym pohybom, ale veľmi opatrne, aby ste sa nepopálili karamelom alebo samotnou formou. Na tanier vyklopte koláč tak, aby bol jablkami hore. Nechajte ho trochu vychladnúť a podávajte.

Povedzme si pravdu, tatin nepatrí k tým najkrajším koláčom. Jemne slaný karamel s jablkami si vás však získa hneď po prvej ochutnávke.Povedzme si pravdu, tatin nepatrí k tým najkrajším koláčom. Jemne slaný karamel s jablkami si vás však získa hneď po prvej ochutnávke.

3) Írsky jablčný crumble

Crumble sa teší takej obľube, že už len málokto vie, odkiaľ pôvodne pochádza. Jeho príprava je veľmi jednoduchá, to mu ale na chuti ani trochu neuberá.

Crumble pečte ideálne vo veľkej zapekacej forme, ak však máte k dispozícii len menšie formy na jednu porciu, rozdeľte suroviny rovno do nich. Každému potom jednoducho naservírujete dezert rovno vo forme. Je to praktické – crumble (z angličtiny „rozpadnúť sa“) sa totiž môže pri krájaní trochu drobiť.

A ako na to?

6 veľkých jabĺk zbavte jadrovníkov, ošúpte a nakrájajte ich na plátky podobne ako u amerického jablčného koláča. Pre ozvláštnenie chuti môžete pridať aj jednu alebo dve hrušky, ktoré nakrájajte tým istým spôsobom ako jablká. Ovocie vložte do hrnca, pridajte lyžicu mletej škorice, pol hrnčeka vody, 2 lyžice masla a nechajte asi 10 minút dusiť.

Do misy nasypte:

  • 300 gramov hladkej múky,
  • 150 gramov kryštálového cukru
  • a 150 gramov masla.

Cesto spracujte rukami. Počítajte však s tým, že vám pod rukami nebude vznikať klasická kompaktná hmota, ale cesto podobné mrvenici. 

A teraz to už len stačí dokončiť: jablká preložte do zapekacej formy alebo do menších formičiek. Navrch nasypte posýpku a pečte aspoň pol hodiny na 180 stupňoch, kým cesto nevytvorí na povrchu kôrku.

Na prípravu crumble sú jablká ideálne, ale môžete staviť aj na iné ovocie. Skúste napríklad marhule alebo čučoriedky.Na prípravu crumble sú jablká ideálne, ale môžete staviť aj na iné ovocie. Skúste napríklad marhule alebo čučoriedky.

Rada na záver: čo ak koláč hnedne, ale vo vnútri ešte nie je hotový?

Pri pečení nerobte žiadne kompromisy. Keď si všimnete, že koláč hnedne, ale pomocou špajle zistíte, že vo vnútri ešte nie je hotový, prikryte ho alobalom alebo papierom na pečenie. Môžete tiež v rúre zapnúť funkciu teplého vzduchu.

Ak okraje Vášho koláča povážlivo hnednú, vystrihnite si z papiera na pečenie kruh, uprostred urobte kruhovú dieru a položte ho na koláč. Papier presne zakryje hnednúce miesta. Pokojne však môžete prikryť aj celý koláč.

 

Odporúčame