Hrniec plný zdravia (a vývaru)

„Daj si za tanier vývaru, ten ťa postaví na nohy,“ vraveli nám odmala staré mamy a ako obvykle, mali pravdu. Keď na vás niečo lezie alebo už vyliezlo, nie je lepšia medicína ako vývar. Funguje na chrípku, angínu, rôzne virózy aj nechutenstvo.

Prečo je vývar taký zdravý

Či už slepačí, kurací, rybací alebo hovädzí, vývar obsahuje to najlepšie z mäsa a kostí. Napríklad:

  • bielkoviny – sú základnou stavebnou jednotkou takmer všetkých buniek a zaháňajú hlad,
  • kolagén – posilňuje rast a regeneráciu vlasov a nechtov, posilňuje kĺby,
  • minerály – vápnik, horčík, fosfor a sodík posilňujú imunitu.

Medzi menej známe, ale rozhodne nie menej dôležité, látky vo vývare patrí glutamín a glycín. Majú protizápalové účinky, sú veľmi dôležité pre imunitu a tiež správne zažívanie.

Ocot sa do vývaru pridáva preto, aby vytiahol všetko dobré z kostí.Ocot sa do vývaru pridáva preto, aby vytiahol všetko dobré z kostí.

Keď si to zhrnieme, dobrý vývar posilňuje imunitu, tráviaci systém aj kĺby, a navyše detoxikuje a podporuje chudnutie. Do jesenných fujavíc je to teda ideálny spoločník.

Ako na vývar

S vývarom je to trochu ako so zemiakovým šalátom. Každá rodina ten svoj robí trochu inak, základy sa ale nemenia:

  1. Mäso aj s kosťami zalejte studenou vodou a dajte variť.
  2. Časť zeleniny dajte variť vcelku hneď od začiatku spoločne s mäsom a kosťami, zvyšok (nakrájaný na kúsky) až pred koncom varenia.
  3. Pridajte lyžicu octu (vynechajte, ak varíte vývar bez kostí), soľ a korenie.
  4. Priveďte do varu a zbierajte penu z povrchu, potom znížte teplotu a nechajte vývar len ľahko prebublávať.
  5. Na záver oberte z kostí mäso, dosoľte a pridajte čokoľvek, čo máte vo vývare radi.

Vývar môžete v uzatvárateľnom pohári odložiť do chladničky.Vývar môžete v uzatvárateľnom pohári odložiť do chladničky.

Obsah vývaru môžete prispôsobiť stavu chorého. Ak maróda zachvátia horúčky, bolí ho celý človek a nemá chuť do jedla, najlepšie je naliať mu do hrnčeka číry vývar. Neunaví ho žutie a navyše dostane všetky látky v najstráviteľnejšej podobe.

Ak sú ale všetci jedáci zdraví a chcete, aby to tak aj zostalo, naservírujte im tanier plný vývaru s kúskami mäsa, zeleniny a napríklad aj domácich rezancov. Dostanú tak do seba poriadnu dávku vitamínov a minerálov, polievka ich zahreje aj zasýti.

Tanier plný horúceho vývaru so zeleninou je tou najlepšou obranou proti jesenným bacilom.Tanier plný horúceho vývaru so zeleninou je tou najlepšou obranou proti jesenným bacilom.

Varenie: čím dlhšie, tým lepšie

Správny vývar potrebuje čas. Vyhraďte mu napríklad jednu sobotu a nechajte hrniec na platni pomaly prebublávať celý deň. Užitočným pomocníkom je tiež tzv. pomalý hrniec.

Vývar potrebuje čas. Koľko mu ho dáte, je na vás. Čím viac, tým lepšie.Vývar potrebuje čas. Koľko mu ho dáte, je na vás. Čím viac, tým lepšie.

Vývar, ktorý nezjete hneď, prelejte do zaváracích pohárov a dajte do chladničky. Vydrží tam až týždeň. A ak ste vývaru uvarili naozaj veľa, nalejte ho do formičiek na ľad a odložte do mrazničky. Táto zdravšia alternatíva kockového bujónu na vás počká dovtedy, kým ju budete potrebovať na prípravu omáčky alebo polievky.

 

Odporúčame