5 rýchlych receptov na sladké muffiny

Prečo sa napchávať cukríkmi, keď si môžete osladiť život niečím lepším? Muffiny sú výbornou dobrotou na ranné aj večerné zahryznutie a potešia tiež všetky maškrtné návštevy. Máme pre vás 5 receptov, s ktorými vyčarujete sladké pochúťky v košíčkoch.

Než sa vrhnete do pečenia muffinov, presvedčte sa, že máte doma špeciálnu formu na muffiny, do ktorej budete cesto dávkovať. Praktickou vychytávkou sú aj košíčky, vďaka ktorým budú muffiny nielen dobre vyzerať, ale sa aj budú lepšie brať do ruky.

Všetky recepty uvádzame v množstve na 12 veľkých muffinov.

Na pravidelné pečenie odporúčame používať formu na 12 muffinov. Napečiete pre celú rodinu a zostanú vám aj do zásoby.Na pravidelné pečenie odporúčame používať formu na 12 muffinov. Napečiete pre celú rodinu a zostanú vám aj do zásoby.

1. Čokoládové muffiny

Tá najväčšia klasika medzi sladkými muffinmi, ktorá na tanieri nikdy dlho nevydrží.

Ingrediencie:

  • 250 g hladkej múky,
  • 125 g masla,
  • 100 g práškového cukru,
  • 2 vajcia,
  • 5 lyžíc mlieka,
  • 1 lyžička prášku do pečiva,
  • 1 celá čokoláda na varenie.

Postup:

  1. Predhrejte rúru na 180 °C.
  2. Vyšľahajte cukor, maslo a vajcia, kým sa cukor nerozpustí.
  3. Pridajte múku s práškom do pečiva a všetko premiešajte.
  4. Do cesta nalejte mlieko, prisypte čokoládu nakrájanú na malé kocky a znovu premiešajte.
  5. Do formy vložte košíčky, naplňte ich zmesou a dajte piecť na približne 20 minút. Hotové muffiny spoznáte jednoducho – musia im vybehnúť čapičky a vrch zľahka zozlatne. Pre istotu do nich môžete pichnúť špajdľou. Keď sa cesto na drievko nelepí, je hotové.

 

2. Banánové muffiny

Sladké muffiny si výborne rozumejú so všetkými druhmi ovocia a banány nie sú výnimkou. Vyskúšajte ich pridať priamo do cesta.

Ingrediencie:

  • 250 g hladkej múky,
  • 85 g masla,
  • 150 g práškového cukru,
  • 2 vajcia,
  • 200 ml mlieka,
  • 2 lyžičky prášku do pečiva,
  • štipka soli,
  • 1 vanilkový cukor,
  • 2 banány.

Postup:

  1. Banány ošúpte, nakrájajte na menšie kúsky a dajte do misy. Prilejte k nim mlieko, vyklepnite 2 vajíčka a pridajte rozpustené maslo. Všetko dôkladne rozmixujte.
  2. Zmiešajte dohromady múku, cukor, prášok do pečiva, soľ a vanilkový cukor. Pridajte k nim pripravenú tekutú zmes a všetko rozmiešajte.
  3. Zmesou naplňte formu na muffiny a na každý košíček pridajte koliesko banánu.
  4. Formu dajte do rúry predhriatej na 180 °C a pečte okolo 20 minút.

Ak chcete muffiny ozvláštniť, môžete na ne položiť aj iné ovocie než banán, pekne sa na ne hodia napríklad čučoriedky.Ak chcete muffiny ozvláštniť, môžete na ne položiť aj iné ovocie než banán, pekne sa na ne hodia napríklad čučoriedky.

3. Tvarohové muffiny s kokosom

Na rozdiel od muffinov z masla sú tvarohové vláčnejšie a chuťovo odlišné. Vyskúšajte, ktoré vám chutia viac.

Ingrediencie:

  • 200 g hladkej múky,
  • 250 g tvarohu,
  • 100 g práškového cukru,
  • 2 vajcia,
  • 1 prášok do pečiva
  • 1 dl oleja,
  • 1 vanilkový cukor,
  • strúhaný kokos.

Postup:

  1. Pripravte rúru do akcie a predhrejte ju na 180 °C.
  2. Zmiešajte múku s práškom do pečiva. Pridajte vajcia, tvaroh, cukor, vanilkový cukor a olej. Všetko dohladka rozšľahajte.
  3. Nakoniec vmiešajte do zmesi 3 lyžice strúhaného kokosu.
  4. Pripravte si do formy košíčky a naplňte ich zmesou. Každý muffin ešte zľahka posypte kokosom.
  5. Pečte približne 20 minút a nezabudnite muffiny pravidelne kontrolovať. Hneď ako začnú zlatnúť a nabiehať, je čas ich z rúry vytiahnuť.

 

4. Jablkové muffiny so škoricou

Slastná kombinácia jablka a škorice sa výborne hodí aj k muffinom.

Ingrediencie:

  • 250 g hladkej múky,
  • 85 g masla,
  • 150 g práškového cukru,
  • 2 vajcia,
  • 200 ml mlieka,
  • 2 lyžičky prášku do pečiva,
  • štipka soli,
  • 1 vanilkový cukor,
  • 2 lyžičky mletej škorice,
  • 4 jablká.

Na mrveničku si pripravte:

  • 50 g krupicového cukru,
  • 50 g hladkej múky,
  • 50 g studeného masla
  • a lyžičku škorice.

Postup:

  1. Z cukru, múky, masla a škorice vymiešajte mrveničku. Ideálnu konzistenciu spoznáte tak, že sa vám bude drobiť medzi prstami.
  2. Jablká nastrúhajte nahrubo a zmiešajte ich s rozpusteným maslom, vajíčkami a mliekom.
  3. V druhej mise dôkladne premiešajte múku, cukor, prášok do pečiva, vanilkový cukor a škoricu. Nezabudnite tiež na štipku soli.
  4. Obsah oboch nádob zmiešajte dokopy, kým vám nevznikne hladké cesto.
  5. Pripravte si do formy košíčky a naplňte ich zmesou. Všetky muffiny posypte mrveničkou.
  6. Pečte približne 20 minút v rúre predhriatej na 180 °C a nezabudnite do nich pravidelne zapichnúť špadjľu, aby ste zistili, či sú už hotové.

Ak chcete muffiny ozvláštniť, posypte ich pred pečením mrveničkou.Ak chcete muffiny ozvláštniť, posypte ich pred pečením mrveničkou.

5. Mrkvové muffiny

Sladké muffiny nemusia byť iba s čokoládou a ovocím. Presvedčí vás o tom táto lahôdka.

Ingrediencie:

  • 400 g polohrubej múky,
  • 250 g práškového cukru,
  • 3 vajcia,
  • 1 prášok do pečiva,
  • 2 dl oleja,
  • 1 vanilkový cukor,
  • 2 lyžičky mletej škorice,
  • 1 lyžička jedlej sódy,
  • 400 g mrkvy,
  • šťava z citróna.

Postup:

  1. Očistite mrkvy a najemno ich nastrúhajte.
  2. Zmiešajte ich dokopy s cukrom, vajcami, vanilkovým cukrom a citrónovou šťavou.
  3. Prisypte tiež múku s práškom do pečiva, škoricu a jedlú sódu. Prilejte do zmesi olej a dôkladne premiešajte.
  4. Predhrejte si rúru na 180 °C. Naplňte zmesou košíčky a dajte ich piecť. Muffiny budete mať na tanieri o 20 minút.

A ak budete po muffinovej hostine presladení, pozrite si naše recepty na slané muffiny.

 

Odporúčame