Vyhadzujete burinu? Prichádzate o cenný zdroj vitamínov | Blog Mall.sk

Vyhadzujete burinu? Prichádzate o cenný zdroj vitamínov

Vziať motyčku, kľaknúť si vedľa záhona a plieť až do úmoru. Burina, zlý sen všetkých záhradkárov, sa ako každý rok rozťahuje na záhrade. Lenže tento rok ju konečne využijete vo svoj prospech – a rovno v kuchyni.

Prečítajte si náš článok, pozrite si obrázky a potom vyrazte na prieskum záhrady, parku alebo lúky. Naprázdno sa určite nevrátite.

1. Pupenec (zádušník brečtanovitý)

Keď sa povie pupenec, začne milovníkom dokonalých anglických trávnikov vrieť krv v žilách. Táto rastlina s fialovými kvietkami sa totiž rada usídľuje v tráve, kde ju úspešne tieni a vytláča.

Pupenec pritom dobre poslúži v kuchyni. Vyskúšajte ho pretrieť medzi prstami – pripomína vám tá vôňa niečo? Možno sa vám vybavia iné bylinky ako šalvia, mäta či materina dúška. Rovnako ako ony totiž patrí pupenec do čeľade hluchavkovitých.

Pupenec je zlý pán na trávniku, ale skvelý sluha v kuchyni. • 

Pupenec zbierajte v dobe, kedy kvitne – teda približne od apríla do júla. Využijete ho čerstvý aj usušený. Perfektne sa hodí do:

  • fašírok,
  • zeleninových polievok,
  • pesta,
  • bylinkového masla,
  • smoothie
  • alebo bylinkového čaju.

Pomáha pri odkašliavaní a je prospešný aj pre vaše trávenie. Vyskúšajte aj pupencový sirup proti kašľu:

  • 200 gramov čerstvej pupencovej vňate zalejte litrom vody a pridajte 3 ošúpané a na plátky nakrájané pomaranče.
  • Nechajte 24 hodín lúhovať. Pozor – bylinky a pomaranče musia byť celé ponorené vo vode.
  • Na druhý deň všetko povarte asi po dobu 5 minút.
  • Preceďte a pridajte 1 kilo cukru.
  • Mierne povarte, kým sa objem nezredukuje a sirup nezhustne.

2. Cesnačka lekárska

Na tienistých a vlhkých miestach, ale aj v záhonoch, narazíte na rastlinu s malými bielymi kvetmi. Ešte než ju nemilosrdne vyhodíte, aby neprekážala rajčinám, overte si, že je to cesnačka lekárska. Stačí pretrieť lístok medzi prstami a bezpečne ju spoznáte podľa výraznej vône cesnaku.

Po celú dobu, kedy cesnačka rastie, zbierajte vrchné lístky rastliny. Posekané ich pridajte do:

  • šalátu,
  • pesta,
  • zemiakových placiek,
  • nátierok,
  • mletého mäsa.

Cesnačku pri práci na záhrade určite neprehliadnete. Môže totiž vyrásť až do výšky jedného metra. • 

Cesnačka má antiseptické a hojivé účinky. Lístky sa žujú pri zápaloch ústnej dutiny, čaj má dezinfekčné účinky a pôsobí priaznivo na močové ústrojenstvo.

Vyskúšajte bylinkové maslo z čerstvej cesnačky.

  • Posekajte najemno listy cesnačky, petržlenu a jarnej cibuľky.
  • Utrite ich s korením, soľou a zmäknutým maslom.
  • Kus masla si nechajte v miske na okamžitú spotrebu, zvyškom naplňte formičky na ľadové kocky. Formičky môžete pre istotu vystlať igelitovým vreckom, aby išli kocky pekne von.
  • Po stuhnutí v chladničke kocky premiestnite do igelitového vrecka a zamrazte na neskôr.

3. Hviezdica prostredná

Nenápadne schovaná pod jahodami, zemiakmi alebo paprikami sa vinie hviezdica prostredná. Vyhovujú jej hnojené pôdy a vždy sa drží pri zemi. Spoznáte ju podľa drobných lístkov a bielych kvetov.

Hviezdicu môžete zbierať od apríla až do začiatku zimy. Je naozaj vytrvalá – vydrží rásť až do mrazov.

Listy s kvetmi sa hodia do:

  • polievok,
  • špenátu
  • alebo na chlieb s maslom.

Okrem toho sa z hviezdice lisuje aj šťava, ktorá sa používa pri liečbe tuberkulózy alebo ekzémov, čistení pleti a napríklad aj na úpravu metabolizmu.

Hviezdicu spoznáte podľa drobných bielych kvetov. Okrem ľudí ju milujú aj zvieratá – chovatelia vtákov by o tom mohli rozprávať. • 

Pri spracovaní myslite na to, že hviezdici nevyhovuje dlhá tepelná úprava. Preto ju napríklad do polievky pridajte tesne pred dokončením.

Ideálna je hviezdica aj do šalátu, kam sa dáva bez kvetov. Zmiešajte ju s akýmkoľvek listovým šalátom, napríklad:

  • poľníčkom (valeriánkou),
  • rukolou
  • alebo ľadovým šalátom.

K tomu pridajte reďkovky, nastrúhanú mrkvu a listy cesnačky a všetko zalejte francúzskou zálievkou.

Ako rýchlo a jednoducho oživiť šalát? Francúzsku zálievku zvládnete za chvíľku. • 

4. Vlčí mak

Poľnohospodári nemajú na poliach radosť zo záplavy červenej, deti ju zbožňujú – pretože sú to predsa sukničky Makovej bábiky. Reč je o krásne farebnom vlčom maku. I keď je planý a považovaný za burinu, nebojte sa ho vziať do kuchyne.

Z vlčieho maku využijete kvety. Zbierajú sa od mája do júla, ale pozor – sú veľmi chúlostivé na vlhko, takže ich trhajte vždy za slnečného počasia. Inak totiž hrozí, že sfialovejú.

Kvety vlčieho maku sa používajú pri problémoch s dýchacími cestami. Poradia si s kašľom aj s chrapotom. Zároveň pôsobia proti nespavosti.

Z kvetov vlčieho maku vyrobíte:

  • čaj,
  • sirup
  • ozdobu dezertu
  • alebo ozdobné ľadové kocky do nápojov.

Vlčí mak radšej nechajte po daždi vyschnúť a až potom sa vyberte na kvety. • 

Pri kašli, zahlienení alebo chrípke je najlepší vlčí mak kloktať. Vďaka tomu, že odvar neprehĺtate, môžete si kloktadlo pripraviť aj niekoľkokrát denne.

Stačí iba vhodiť do kanvičky 10 gramov kvetov a zaliať pol litrom horúcej vody. Nechajte pár minút lúhovať, preceďte a je to.

Prečítajte si aj o pestovaní liečivých byliniek a nezabudnite na nádchovník, ktorý je čím ďalej tým obľúbenejší.

Ktoré kvetiny sú podľa vás neprávom označované ako burina? Napíšte nám pod článok do komentára, čo používate v kuchyni vy.

 

Top 5