Vypestujte si domáce bylinky | Blog Mall.sk

Vypestujte si domáce bylinky

Láka vás vôňa zo záhradníctva a máte neodolateľnú túžbu niečo pestovať? Bylinkovú záhradku založíte za hodinku, bude vás tešiť doma na parapete a pri varení bylinky akoby ste našli.

Postup na založenie vlastnej bylinkovej záhradky budete mať v malíčku. A môžete sa do toho hneď pustiť!

1. Výber byliniek

Keď vtrhnete do záhradníctva ako veľká voda a pred stojanom so semienkami neviete čo skôr, zamyslite sa:

  • ktoré bylinky majú u vás doma najväčší úspech,
  • či chcete trvalky alebo letničky
  • a či si urobíte čas na častú zálievku.

Klasické bylinky ako pažítka, petržlen či majorán sú stálicami slovenskej kuchyne a málokto nad nimi ohŕňa nosom. Inak je to napríklad so silno aromatickými bylinkami, ako je:

  • šalvia,
  • bazalka,
  • koriander,
  • kôpor
  • či fenikel.

Ideálne je bylinky najprv ochutnať – napríklad u kamarátky, ktorá ich pestuje. A možno vám rovno dá aj svoje vlastné sadenice.

Nezabudnite, že zatiaľ čo niektoré bylinky vydržia celú večnosť, iné máte len na jednu sezónu. K typickým letničkám patrí:

  • bazalka,
  • kôpor
  • alebo majorán.

Naopak tymián či rozmarín rastú viac rokov, a navyše im stačí zálievka iba vtedy, keď vyschne hlina. Ani jedna bylinka totiž nemá rada vlhko.

Naopak majorán a bazalka potrebujú v letných horúčavách zálievku každý deň. Zalievajte ráno alebo večer, aby sa voda hneď neodparila.

Túžby po bylinkovej záhradke sa nevzdávajte ani v tehotenstvemnoho druhov je pre vás prospešných.

Bazalka má najradšej dlhé a slnečné leto. Potrebuje pravidelnú zálievku, ale nesmiete ju zalievať do zásoby. • 

2. Vhodné miesto

Bylinky, rovnako ako ostatné rastliny, potrebujú pre život svetlo. Niektoré sú však spokojnejšie na priamom slnečnom svetle, iné by v takých podmienkach nevydržali ani deň. Ako sa v tom vyznať?

Slnečné svetlo a miernu zálievku si všeobecne vyžadujú stredomorské bylinky.

Bylinky sú zvyknuté vystačiť si s chudobnejšou pôdou. Preto ich prihnojujte len veľmi málo alebo vôbec a nikdy ich neprelievajte. • 

Potreba vody závisí aj od toho, či máte bylinky doma alebo na balkóne. Ak na rastlinky vonku väčšinu dňa praží slnko, potrebujú každý večer výdatnú zálievku.

3. Potreby na siatie a sadenie

Na pestovanie byliniek sa hodia hrantíky aj kvetináče. Semienka si predpestujte v sadbovači. Do každej bunky dajte len niekoľko semienok, aby si malé rastlinky navzájom neprekážali.

Riaďte sa pravidlom, že semienko sa seje do hĺbky, ktorá je dvakrát väčšia než veľkosť semena. Preto semienko položte na zeminu, poprášte trochou hliny a zalejte.

Semienka vyklíčia o niekoľko dní. Nechajte ich povyrásť do výšky 5-7 centimetrov, a potom najsilnejšie rastlinky presaďte do hrantíka alebo kvetináča s odtokmi. Na dno dajte drenážnu vrstvu kameňov a zmiešajte prírodnú hlinu s trochou rašeliny a piesku. Nepreháňajte to – bylinkám pristane skôr ľahká a chudobnejšia pôda.

Na sadenie využijete náradie:

Nezabudnite, že bylinky potrebujú dostatok priestoru. Rozmarín, petržlen alebo aj mäta sa rýchle rozrastú a budú vám robiť veľkú radosť, ale svojich spoločníkov v kvetináči môžu ľahko zadusiť.

Dobrým riešením je špeciálna nádoba na každú bylinku. Budete mať istotu, že drobné rastlinky nezaniknú pod listami bujných druhov. • 

Na pestovanie byliniek nemusíte nutne použiť klasický kvetináč. Využijete aj dekoračné koreničky alebo starú formu na pečenie. Dokonca si doma môžete vytvoriť aj samozavlažovacie kvetináče z PET fliaš a pohárov.

4. Ako sa starať o bylinky

Okrem pravidelnej zálievky bylinky tiež zastrihávajte – vytvarujete tak pekné korunky. Vďaka zastrihávaniu bylinky naviac hustnú a sú bohatšie.

Hnojenie prichádza na rad až pri rozrastených rastlinách a až po niekoľkých rokoch. Používajte však len veľmi nízku koncentráciu hnojiva.

Bylinky môžete jedenkrát ročne presádzať. Je to vhodné v dobe, kedy je kvetináč pre rastlinu viditeľne malý alebo chcete, aby vaša rastlinka výraznejšie vyrástla. Väčším priestorom rastlinky vyburcujete k rastu.

5. Zber úrody

Na úrodu byliniek v kuchyni je najlepšie ísť so špeciálnymi nožnicami alebo krájačom, ktorý vám uľahčí spracovanie trsu petržlenu či pažítky. Bylinky využijete napríklad:

  • na čaje,
  • pod mäso,
  • na pizzu,
  • do pesta
  • alebo aj do nápojov.

Keď vám bylinková úroda prerastie cez hlavu, jednoducho lístky dajte sušiť alebo zamrazte a odložte do zásoby.

Konečne zber úrody! Kvety levandule nádherne prevoňajú čisté prádlo, rozmarín je vynikajúci na rybu alebo do zemiakov a do tymiánu naložte steaky. • 

 

Top 5