V mnohých domácnostiach sa plnka pečie hlavne na Veľkú noc. Ale keď si nájdete svoj srdcový recept, uvidíte, že rodina sa bude plnky dožadovať častejšie – možno hneď ďalší víkend po Veľkej noci.
Pripravili sme pre vás tri obľúbené recepty. V každom z nich sa držte základných poučiek:
- Zelenými ingredienciami nešetrite.
- Pečivo použite aspoň jeden deň staré.
- Pečivo v mlieku nerozmáčajte.
- Každej plnke dodá šmrnc štipka rozlisovaného cesnaku alebo cibule.
- Plnky sa pečú v samostatnom pekáčiku, v roláde alebo aj vnútri kurčaťa či králika.
1. Plnka s údeným mäsom a petržlenom
Ingrediencie
- 400 gramov uvareného údeného mäsa,
- 8 rožkov,
- 5 bielkov,
- 3 žĺtky,
- 3 hrste nasekanej petržlenovej vňate,
- 2 lyžice masla,
- 1 cibuľa,
- 2 strúčiky cesnaku,
- 200 ml mlieka,
- strúhanka,
- korenie, muškátový oriešok, soľ.
Postup:
- V mlieku rozšľahajte žĺtky a trochu soli. Zmesou zalejte rožky nakrájané na kolieska. Pečivo bude vlhké, ale nie rozmočené.
- Vymažte formu maslom a vysypte strúhankou. K rožkom v mise pridajte nasekanú petržlenovú vňať, kocky údeného, prelisované strúčiky cesnaku a prelisovanú cibuľu (nakrájajte ju na veľké kocky a pretlačte lisom na cesnak), korenie, soľ a muškátový oriešok. Všetko zamiešajte.
- Vyšľahajte pevný sneh z bielkov a opatrne ho zmiešajte so zmesou v mise. Preložte do formy a zvyšné maslo, ktoré ste nespotrebovali na vymazanie, nakrájajte na tenké plátky a klaďte na plnku.
- Pečte v rúre vyhriatej na 180 stupňov približne pol hodiny. Hotová plnka je na povrchu zlatá, ale nemusí byť úplne tuhá – tuhne totiž ešte pri vychladnutí. Výborná je teplá s mäsom alebo aj studená napríklad sa šalátom.
Tip: Žihľava je síce až v nasledujúcom recepte, ale pokojne môžete už v prvej plnke nahradiť jednu až dve hrste petržlenu rovnakým množstvom žihľavy.
2. Žihľavová plnka
Ingrediencie
- 10 plátkov sendviča,
- 4 vajcia,
- 200 ml mlieka,
- 2 lyžice masla,
- 1,5 hrsti žihľavových lístkov,
- 100 ml smotany (stačí 12 %),
- strúhanka,
- korenie, muškátový oriešok, soľ.
Postup:
- Veku nakrájajte na kocky a namočte do mlieka s rozšľahanými žĺtkami a jednou lyžicou rozpusteného masla. Veka by nemala byť úplne premočená – do plnky ešte pridáte smotanu. Bielky si zatiaľ odložte.
- Lístky žihľavy na dve minúty povarte v osolenej vode. Prepláchnite ich studenou vodou a nakrájajte na asi 1 centimeter široké rezance. Žihľavu pridajte k veke s mliekom, prilejte smotanu, osoľte, okoreňte a pridajte štipku muškátového orieška.
- Bielky ľahko osoľte a vyšľahajte z nich tuhý sneh. Opatrne ho premiešajte s plnkou.
- Zvyšnú lyžicu masla využite na vymastenie formy, ktorú zároveň vysypte strúhankou.
- Pečte v rúre vyhriatej na 180 stupňov pol až trištvrte hodiny.
3. Plnka s medvedím cesnakom a kuracím mäsom
Medvedí cesnak kúpite na farmárskych trhoch a narazíte na neho i v prírode – vo vlhkých a tienistých lesoch už od začiatku marca. V miestach, kde sa mu darí, rastie vo veľkých trsoch a vytvára veľké koberce. Pri zbere buďte opatrní, nech si cesnak nepomýlite s jedovatou konvalinkou a nech ho nepošliapete – aby sa ušlo aj na ostatným.
Ingrediencie
- 6 rožkov,
- 4 vajcia,
- 200 g kuracieho mäsa,
- 200 g uvareného údeného mäsa,
- 100 g medvedieho cesnaku,
- 100 g masla + 1 lyžica na vymastenie formy,
- strúhanka,
- korenie, muškátový oriešok, soľ.
Postup:
- Uvarte si kuracie aj údené mäso a schovajte si jeden z vývarov. Údené mäso bez kože i kuracie nakrájajte na kocky, rožky na kolieska. Nasekajte medvedí cesnak a pažítku.
- Maslo si rozpustite na panvici a opečte na ňom rožky. Nechajte ich vychladnúť. Potom už stačí len rožky pokvapkať vývarom (pozor na rozmočenie) a zmiešať ich s bylinkami, mäsom, žĺtky, soľou, muškátovým orieškom a čiernym korením.
- Vyšľahajte bielky a sneh opatrne pridajte do zmesi.
- Plnku vo vymastenej zapekacej mise pečte v rúre vyhriatej na 180 stupňov asi tri štvrte hodiny.