3 recepty na vynikajúce bylinkové plnky

Plnka je neodmysliteľne spätá s jarou a Veľkou nocou. Máme na mysli plnku, v ktorej podľa tradície nesmú chýbať zelené byliny a ktorá chutí po celý rok.

V mnohých domácnostiach sa plnka pečie hlavne na Veľkú noc. Ale keď si nájdete svoj srdcový recept, uvidíte, že rodina sa bude plnky dožadovať častejšie – možno hneď ďalší víkend po Veľkej noci.

Pripravili sme pre vás tri obľúbené recepty. V každom z nich sa držte základných poučiek:

  • Zelenými ingredienciami nešetrite.
  • Pečivo použite aspoň jeden deň staré.
  • Pečivo v mlieku nerozmáčajte.
  • Každej plnke dodá šmrnc štipka rozlisovaného cesnaku alebo cibule.
  • Plnky sa pečú v samostatnom pekáčiku, v roláde alebo aj vnútri kurčaťa či králika.

Rožky, bagety alebo žemle – je to na vás. Pečivo ale musí byť suché, preto sa používa aspoň jeden deň staré. Môžete si ho nakrájať na kocky už večer a nechať do ďalšieho dňa preschnúť.Rožky, bagety alebo žemle – je to na vás. Pečivo ale musí byť suché, preto sa používa aspoň jeden deň staré. Môžete si ho nakrájať na kocky už večer a nechať do ďalšieho dňa preschnúť.

1. Plnka s údeným mäsom a petržlenom

Ingrediencie

  • 400 gramov uvareného údeného mäsa,
  • 8 rožkov,
  • 5 bielkov,
  • 3 žĺtky,
  • 3 hrste nasekanej petržlenovej vňate,
  • 2 lyžice masla,
  • 1 cibuľa,
  • 2 strúčiky cesnaku,
  • 200 ml mlieka,
  • strúhanka,
  • korenie, muškátový oriešok, soľ.

Postup:

  1. V mlieku rozšľahajte žĺtky a trochu soli. Zmesou zalejte rožky nakrájané na kolieska. Pečivo bude vlhké, ale nie rozmočené.
  2. Vymažte formu maslom a vysypte strúhankou. K rožkom v mise pridajte nasekanú petržlenovú vňať, kocky údeného, prelisované strúčiky cesnaku a prelisovanú cibuľu (nakrájajte ju na veľké kocky a pretlačte lisom na cesnak), korenie, soľ a muškátový oriešok. Všetko zamiešajte.
  3. Vyšľahajte pevný sneh z bielkov a opatrne ho zmiešajte so zmesou v mise. Preložte do formy a zvyšné maslo, ktoré ste nespotrebovali na vymazanie, nakrájajte na tenké plátky a klaďte na plnku.
  4. Pečte v rúre  vyhriatej na 180 stupňov približne pol hodiny. Hotová plnka je na povrchu zlatá, ale nemusí byť úplne tuhá – tuhne totiž ešte pri vychladnutí. Výborná je teplá s mäsom alebo aj studená napríklad sa šalátom.

Tip: Žihľava je síce až v nasledujúcom recepte, ale pokojne môžete už v prvej plnke nahradiť jednu až dve hrste petržlenu rovnakým množstvom žihľavy.

Petržlenová plnka sa výborne hodí aj do kuracej rolády. Tam ale budete potrebovať približne polovičné množstvo plnky oproti receptu.Petržlenová plnka sa výborne hodí aj do kuracej rolády. Tam ale budete potrebovať približne polovičné množstvo plnky oproti receptu.

2. Žihľavová plnka

Ingrediencie

  • 10 plátkov sendviča,
  • 4 vajcia,
  • 200 ml mlieka,
  • 2 lyžice masla,
  • 1,5 hrsti žihľavových lístkov,
  • 100 ml smotany (stačí 12 %),
  • strúhanka,
  • korenie, muškátový oriešok, soľ.

Zdravé žihľavy sa hodia nielen do plnky.Zdravé žihľavy sa hodia nielen do plnky.

Postup:

  1. Veku nakrájajte na kocky a namočte do mlieka s rozšľahanými žĺtkami a jednou lyžicou rozpusteného masla. Veka by nemala byť úplne premočená – do plnky ešte pridáte smotanu. Bielky si zatiaľ odložte.
  2. Lístky žihľavy na dve minúty povarte v osolenej vode. Prepláchnite ich studenou vodou a nakrájajte na asi 1 centimeter široké rezance. Žihľavu pridajte k veke s mliekom, prilejte smotanu, osoľte, okoreňte a pridajte štipku muškátového orieška.
  3. Bielky ľahko osoľte a vyšľahajte z nich tuhý sneh. Opatrne ho premiešajte s plnkou.
  4. Zvyšnú lyžicu masla využite na vymastenie formy, ktorú zároveň vysypte strúhankou.
  5. Pečte v rúre vyhriatej na 180 stupňov pol až trištvrte hodiny.

Konzistencia plnky záleží na vašej chuti. Čím viac bielkov a mlieka pridáte, tým bude tekutejšia a po dopečení sa bude viac rozpadať.Konzistencia plnky záleží na vašej chuti. Čím viac bielkov a mlieka pridáte, tým bude tekutejšia a po dopečení sa bude viac rozpadať.

3. Plnka s medvedím cesnakom a kuracím mäsom

Medvedí cesnak kúpite na farmárskych trhoch a narazíte na neho i v prírode – vo vlhkých a tienistých lesoch už od začiatku marca. V miestach, kde sa mu darí, rastie vo veľkých trsoch a vytvára veľké koberce. Pri zbere buďte opatrní, nech si cesnak nepomýlite s jedovatou konvalinkou a nech ho nepošliapete – aby sa ušlo aj na ostatným.

Ingrediencie

  • 6 rožkov,
  • 4 vajcia,
  • 200 g kuracieho mäsa,
  • 200 g uvareného údeného mäsa,
  • 100 g medvedieho cesnaku,
  • 100 g masla + 1 lyžica na vymastenie formy,
  • strúhanka,
  • korenie, muškátový oriešok, soľ.

Postup:

  1. Uvarte si kuracie aj údené mäso a schovajte si jeden z vývarov. Údené mäso bez kože i kuracie nakrájajte na kocky, rožky na kolieska. Nasekajte medvedí cesnak a pažítku.
  2. Maslo si rozpustite na panvici a opečte na ňom rožky. Nechajte ich vychladnúť. Potom už stačí len rožky pokvapkať vývarom (pozor na rozmočenie) a zmiešať ich s bylinkami, mäsom, žĺtky, soľou, muškátovým orieškom a čiernym korením.
  3. Vyšľahajte bielky a sneh opatrne pridajte do zmesi.
  4. Plnku vo vymastenej zapekacej mise pečte v rúre vyhriatej na 180 stupňov asi tri štvrte hodiny.

Podlhovasté listy a drobné biele kvety – to je medvedí cesnak. Podporuje trávenie, upokojuje kŕče a ničí črevné parazity. Najlepší čas na zber je pred zakvitnutím – v čase kvitnutia už totiž listy nemajú takú silu.Podlhovasté listy a drobné biele kvety – to je medvedí cesnak. Podporuje trávenie, upokojuje kŕče a ničí črevné parazity. Najlepší čas na zber je pred zakvitnutím – v čase kvitnutia už totiž listy nemajú takú silu.

 

Odporúčame