3 recepty na vynikajúce bylinkové plnky | Blog Mall.sk

3 recepty na vynikajúce bylinkové plnky

Plnka je neodmysliteľne spätá s jarou a Veľkou nocou. Máme na mysli plnku, v ktorej podľa tradície nesmú chýbať zelené byliny a ktorá chutí po celý rok.

V mnohých domácnostiach sa plnka pečie hlavne na Veľkú noc. Ale keď si nájdete svoj srdcový recept, uvidíte, že rodina sa bude plnky dožadovať častejšie – možno hneď ďalší víkend po Veľkej noci.

Pripravili sme pre vás tri obľúbené recepty. V každom z nich sa držte základných poučiek:

  • Zelenými ingredienciami nešetrite.
  • Pečivo použite aspoň jeden deň staré.
  • Pečivo v mlieku nerozmáčajte.
  • Každej plnke dodá šmrnc štipka rozlisovaného cesnaku alebo cibule.
  • Plnky sa pečú v samostatnom pekáčiku, v roláde alebo aj vnútri kurčaťa či králika.

Rožky, bagety alebo žemle – je to na vás. Pečivo ale musí byť suché, preto sa používa aspoň jeden deň staré. Môžete si ho nakrájať na kocky už večer a nechať do ďalšieho dňa preschnúť. • 

1. Plnka s údeným mäsom a petržlenom

Ingrediencie

  • 400 gramov uvareného údeného mäsa,
  • 8 rožkov,
  • 5 bielkov,
  • 3 žĺtky,
  • 3 hrste nasekanej petržlenovej vňate,
  • 2 lyžice masla,
  • 1 cibuľa,
  • 2 strúčiky cesnaku,
  • 200 ml mlieka,
  • strúhanka,
  • korenie, muškátový oriešok, soľ.

Postup:

  1. V mlieku rozšľahajte žĺtky a trochu soli. Zmesou zalejte rožky nakrájané na kolieska. Pečivo bude vlhké, ale nie rozmočené.
  2. Vymažte formu maslom a vysypte strúhankou. K rožkom v mise pridajte nasekanú petržlenovú vňať, kocky údeného, prelisované strúčiky cesnaku a prelisovanú cibuľu (nakrájajte ju na veľké kocky a pretlačte lisom na cesnak), korenie, soľ a muškátový oriešok. Všetko zamiešajte.
  3. Vyšľahajte pevný sneh z bielkov a opatrne ho zmiešajte so zmesou v mise. Preložte do formy a zvyšné maslo, ktoré ste nespotrebovali na vymazanie, nakrájajte na tenké plátky a klaďte na plnku.
  4. Pečte v rúre  vyhriatej na 180 stupňov približne pol hodiny. Hotová plnka je na povrchu zlatá, ale nemusí byť úplne tuhá – tuhne totiž ešte pri vychladnutí. Výborná je teplá s mäsom alebo aj studená napríklad sa šalátom.

Tip: Žihľava je síce až v nasledujúcom recepte, ale pokojne môžete už v prvej plnke nahradiť jednu až dve hrste petržlenu rovnakým množstvom žihľavy.

Petržlenová plnka sa výborne hodí aj do kuracej rolády. Tam ale budete potrebovať približne polovičné množstvo plnky oproti receptu. • 

2. Žihľavová plnka

Ingrediencie

  • 10 plátkov sendviča,
  • 4 vajcia,
  • 200 ml mlieka,
  • 2 lyžice masla,
  • 1,5 hrsti žihľavových lístkov,
  • 100 ml smotany (stačí 12 %),
  • strúhanka,
  • korenie, muškátový oriešok, soľ.

Zdravé žihľavy sa hodia nielen do plnky. • 

Postup:

  1. Veku nakrájajte na kocky a namočte do mlieka s rozšľahanými žĺtkami a jednou lyžicou rozpusteného masla. Veka by nemala byť úplne premočená – do plnky ešte pridáte smotanu. Bielky si zatiaľ odložte.
  2. Lístky žihľavy na dve minúty povarte v osolenej vode. Prepláchnite ich studenou vodou a nakrájajte na asi 1 centimeter široké rezance. Žihľavu pridajte k veke s mliekom, prilejte smotanu, osoľte, okoreňte a pridajte štipku muškátového orieška.
  3. Bielky ľahko osoľte a vyšľahajte z nich tuhý sneh. Opatrne ho premiešajte s plnkou.
  4. Zvyšnú lyžicu masla využite na vymastenie formy, ktorú zároveň vysypte strúhankou.
  5. Pečte v rúre vyhriatej na 180 stupňov pol až trištvrte hodiny.

Konzistencia plnky záleží na vašej chuti. Čím viac bielkov a mlieka pridáte, tým bude tekutejšia a po dopečení sa bude viac rozpadať. • 

3. Plnka s medvedím cesnakom a kuracím mäsom

Medvedí cesnak kúpite na farmárskych trhoch a narazíte na neho i v prírode – vo vlhkých a tienistých lesoch už od začiatku marca. V miestach, kde sa mu darí, rastie vo veľkých trsoch a vytvára veľké koberce. Pri zbere buďte opatrní, nech si cesnak nepomýlite s jedovatou konvalinkou a nech ho nepošliapete – aby sa ušlo aj na ostatným.

Ingrediencie

  • 6 rožkov,
  • 4 vajcia,
  • 200 g kuracieho mäsa,
  • 200 g uvareného údeného mäsa,
  • 100 g medvedieho cesnaku,
  • 100 g masla + 1 lyžica na vymastenie formy,
  • strúhanka,
  • korenie, muškátový oriešok, soľ.

Postup:

  1. Uvarte si kuracie aj údené mäso a schovajte si jeden z vývarov. Údené mäso bez kože i kuracie nakrájajte na kocky, rožky na kolieska. Nasekajte medvedí cesnak a pažítku.
  2. Maslo si rozpustite na panvici a opečte na ňom rožky. Nechajte ich vychladnúť. Potom už stačí len rožky pokvapkať vývarom (pozor na rozmočenie) a zmiešať ich s bylinkami, mäsom, žĺtky, soľou, muškátovým orieškom a čiernym korením.
  3. Vyšľahajte bielky a sneh opatrne pridajte do zmesi.
  4. Plnku vo vymastenej zapekacej mise pečte v rúre vyhriatej na 180 stupňov asi tri štvrte hodiny.

Podlhovasté listy a drobné biele kvety – to je medvedí cesnak. Podporuje trávenie, upokojuje kŕče a ničí črevné parazity. Najlepší čas na zber je pred zakvitnutím – v čase kvitnutia už totiž listy nemajú takú silu. •