Orechová nálož za zlomok ceny. To sú domáce tyčinky | Blog Mall.sk

Orechová nálož za zlomok ceny. To sú domáce tyčinky

Keď hlad zavolá, málokto odolá. Určite ale viete, že rýchle cukry z bežných sušienok vás uspokoja len na chvíľu. A to neriešime ich vplyv na rast bruška a ďalších partií. Orechové tyčinky zasýtia na dlhú dobu, sú zdravé a ak si ich vyrobíte doma, tak ani peňaženka nebude protestovať.

Prečo práve orechy?

Orechy sú plné antioxidantov, zdravých tukov, vitamínov a minerálov. Dodajú tak telu všetko potrebné pre každodenné správne fungovanie. Navyše:

  • zlepšujú náladu,
  • pomáhajú pri chudnutí
  • a dodajú rýchlo veľké množstvo energie.

Orechy prospievajú nášmu zdraviu i nálade. • 

Bez mixéra ani tyčinku

Existujú recepty, v ktorých pracovité a neúnavné ručičky dokážu nahradiť nejeden prístroj. Ak ale chcete pripravovať jemné orechové tyčinky, na ktorých si pochutnáte aj pri športovaní v mraze, nezaobídete sa bez poriadneho mixéra. Nebudete totiž musieť hrýzť veľké kusy tvrdých orechov.

Dobrá správa je, že ak ste si zatiaľ nezadovážili výkonného robota, vystačíte si aj so silným tyčovým mixérom a miskou s čepieľkami.

Nelezú do zubov, nebolí z nich čeľusť a nemusíte sa báť o svoj chrup. Dobroty z pomletých orechov si vychutnajú všetci. • 

5 rád, ktoré pomôžu pri príprave orechových pochúťok:

1. Pozor na škrupinky…

Kým do mixéra vložíte orechy, vysypte ich na tácku a prezrite, či sa medzi nimi neukrýva škrupina. A to platí aj pre kupované lúpané orechy. Vaše zuby vám poďakujú.

2. …a tiež na kôstky

Vo väčšine tyčiniek slúžia ako spojivo datle. Hoci kúpite balíček datlí bez kôstok, sem tam v jednej z nich môže zostať ukryté jadierko. A to svojmu mixéru urobiť nechcete. Každú datľu preto pretlačte medzi prstami.

3. Teplá voda pre ďatle, studená pre kešu

Datle aj kešu sa pred použitím oplatí aspoň na 30 minút namočiť. Kým datliam svedčí teplá voda, na kešu použite radšej studenú. Kešu po máčaní rýchlo prepláchnite v sitku, u datlí to nie je potrebné.

4. Porcovanie

Hotovú hmotu na budúce tyčinky dajte stuhnúť do plechu vyloženého potravinárskou fóliou alebo do zapekacej misky. Vďaka fólii stuhnutý obdĺžnik ľahko vyberiete. Prácu uľahčí aj rozkladacia forma.

Na narezanie tyčiniek použite veľký ostrý nôž. Čepeľ pred použitím zohrejte pod prúdom horúcej vody.

Do tvorby zdravých orechových desiat hravo zapojíte i deti. Výhodou je, že cesto môžu ochutnávať ihneď po vybratí z mixéra. • 

5. Skladovanie

Hotové tyčinky zabaľte celé alebo z polovice do papiera na pečenie, naskladajte do krabičky a uchovávajte ich v chladničke. Môžete urobiť aj väčšiu dávku a časť uskladniť v mrazničke.

Náš tip: Krabička plná pekne zabalených orechových tyčiniek previazaných kúskom špagátika sa skvele hodí ako pohotovostný jedlý darček. Len nezabudnite, ako dlho tyčinky v mrazničke máte. Viac ako pol roka by im neprospelo.

Zásoba pekne zabalených tyčiniek v mrazničke je pri neočakávanej nutnosti zohnať darček stávka na istotu. • 

Bonusová rada: najlepšia čokoládová poleva

Hotové tyčinky môžete dokončiť zdravou variantou čokoládovej polevy. Tú vytvoríte z:

  • ½ šálky rozpusteného kokosového oleja,
  • ½ šálky javorového sirupu,
  • ½ šálky kvalitného nesladeného kakaa.

Do misky s olejom pomaly prilievajte sirup. Zapracujte ho do oleja vidličkou. Keď sa obe tekutiny spoja (v sirupe nie sú bublinky oleja), okamžite prestaňte miešať. Do zmesi prisypte kakao a jemne vmiešajte. Vznikne hladká, mierne tekutá zmes bez hrudiek. Ak je príliš tekutá, pridajte kakao.

Čokoľvek v čokoláde získava detské body. Ak vyrobíte polevu podľa nášho receptu, budú deti navyše maškrtiť zdravo. • 

Domáce snickers

Výživnú imitáciu presladenej pochúťky získate navrstvením základu, karamelu podobnej druhej časti a preliatím čokoládou.

Na prvú vrstvu v mixéri zmiešajte:

  • 1,5 šálky jemne mletých mandlí,
  • 2 lyžice kokosového oleja,
  • 2 lyžice javorového, datľového alebo ryžového sirupu,
  • 2 lyžice arašidového masla (to si môžete aj vopred v mixéri vytvoriť dôkladným rozmixovaním arašidov s lyžičkou kokosového oleja),
  • 1 lyžička vanilkovej esencie,
  • ½ lyžičky morskej soli.

Na vytvorenie druhej vrstvy spojte v mixéri:

  • 2 šálky datlí (nasiaknuté na 30 minút v horúcej vode),
  • ½ šálky arašidov,
  • 1 šálka jemne mletých mandlí,
  • 4 lyžice arašidového masla,
  • 2 lyžičky soli,
  • ⅓ šálky kokosového oleja.

Karibské tyčinky

Kombinácia kokosu a čokolády osekanej o väčšinu cukrov dostane malých i väčších maškrtníkov. Na druhú vrstvu nezabudnite pridať čokoládovú polevu.

Kokos a kokosový olej pomáhajú pri chudnutí. • 

Na prvú vrstvu v mixéri spracujte:

  • ¾ šálky jemne mletých mandlí,
  • ¾ šálky jemne mletého kokosu,
  • 3 lyžice kokosového oleja,
  • 3 lyžice javorového, datľového alebo ryžového sirupu,
  • 2 lyžice kvalitného kakaa,
  • 1 lyžicu chia semienok,
  • štipku soli.

Na druhú vrstvu zmiešajte:

  • 1,5 šálky vopred namočených kešu orieškov,
  • 3 šálky jemne mletého kokosu,
  • 2 lyžice vanilkovej esencie,
  • ⅓ šálky kokosového oleja,
  • 3 lyžice javorového, datľového alebo ryžového sirupu.

Červená – biela – čierna

Brusnice, kešu a kakaové bôby. Jednoduché jednovrstvové tyčinky máte za 5 minút hotové.

V mixéri zmiešajte:

  • 1 šálku namočených datlí,
  • 2 šálky namočených kešu,
  • 1 šálku jemne mletých mandlí alebo vlašských orechov,
  • ½ šálky brusníc,
  • ¼ šálky drvených kakaových bôbov,
  • 1 lyžicu kokosového oleja
  • 1 lyžičku soli.

Náš tip: Vyskúšajte tieto tyčinky aj s iným sušeným ovocím, vynikajúce sú marhule.

Mandle v receptoch môžete obmeniť vlašskými či lieskovými orieškami alebo môžete zmesi kombinovať.

 

Top 5