Osvieži vás, uhasí smäd a hravo nahradí aj plnohodnotné jedlo. To však nie je všetko, čo vodový melón zvládne. Táto sladká letná zelenina sa postará aj o vaše zdravie.
Je totiž hotovou zásobárňou vitamínov a prospešných látok. Nájdete v ňom napríklad:
- vitamíny A, B a C,
- železo
- alebo vápnik.
Pravidelné melónové občerstvenie vám taktiež posilní imunitu, zlepší zrak aj pamäť. A i keď patrí medzi chuťovo najsladšie plody, obsahuje 90 % vody a len 3–10 % cukru – podľa odrody. Je preto ideálny aj pre športovcov alebo ak chcete zhodiť nejaké to kilo.
A ak chcete byť naozaj zdraví, nevypľúvajte ani čierne kôstky. Práve melónové semienka totiž obsahujú veľké množstvo proteínov, vlákniny a minerálnych látok ako horčík, draslík či zinok.
NÁŠ TIP: Ak melón nejete len tak, ale pripravujete z neho nápoje alebo pokrmy, kôstky radšej vydlabte. Mohli by vám upchať slamku alebo zaskočiť v krku.
Pripravte si melónovú pochúťku na 4 spôsoby.
1. Melónové mojito
Na osviežujúci letný nápoj potrebujete:
- melón,
- ½ limetky,
- 5 lístkov mäty,
- 3 lyžičky trstinového cukru,
- 30 ml bieleho rumu,
- sódu
- a ľad.
Postup:
- Melón bez kôstok nakrájajte na kúsky a rozmixujte – na jeden pohár postačí asi 7 väčších kociek. Nezabudnite ich ale predtým zbaviť kôstok! I keď sú zdravé, v kokteile by vám radosť neurobili.
- Do väčšieho pohára vhoďte lístky mäty, pár plátkov limetky a zasypte trstinovým cukrom. Všetko poriadne rozdrvte. Iba tak sa z limetky uvoľní šťava a mäta sa rozvonia.
- Do zmesi nalejte rozmixovaný melón, prilejte biely rum a dolejte sódou.
- Nakoniec pridajte ešte pár kociek ľadu, nech je letné osvieženie dokonalé.
2. Studené gazpacho s melónom
Letné tridsiatky si priamo pýtajú poriadne osvieženie. Čo takto vyskúšať netradičnú studenú polievku? Na gazpacho si nachystajte:
- melón (asi 3 hrnčeky nakrájaných kociek),
- 1–2 ošúpané rajčiny,
- cibuľu,
- ½ uhorky,
- červenú papriku,
- lyžicu citrónovej šťavy,
- 1–2 lyžice olivového oleja,
- bazalku alebo koriander,
- soľ, korenie a cukor podľa chuti,
- mätu a kyslú smotanu na ozdobenie.
Postup:
- Zeleninu nakrájajte na kocky a vhoďte do mixéru. Ale nie všetku! Pár kociek melóna si nechajte na ozdobenie. Pridajte bylinky a citrónovú šťavu a rozmixujte.
- Ochuťte soľou, korením a cukrom, pokvapkajte olivovým olejom a všetko premiešajte.
- Nakoniec pridajte celé kocky melóna a nechajte hotové gazpacho odležať v chladničke.
- Polievku podávajte vychladenú – iba tak vás v letnej horúčave osvieži. Ozdobte ju napríklad lístkom mäty a lyžicou kyslej smotany.
3. Melónový letný šalát
Na prípravu letného šalátu s melónom si nachystajte:
- ½ menšieho melóna,
- červenú cibuľu,
- cherry rajčiny,
- 200 g syru Feta,
- 100 g čiernych olív,
- hrsť baby špenátu,
- 3 lyžice olivového oleja,
- bazalku a petržlen,
- šťavu z jedného citróna,
- soľ a korenie.
Postup:
- Melón očistite od kôstok, nakrájajte ho na menšie kocky a dajte do misy. Pridajte k nemu najemno nakrájanú červenú cibuľu, prepolené olivy, cherry rajčiny a špenátové lístky. Všetko premiešajte.
- Pripravte si syr Feta – môžete ho do šalátu nakrájať na kocky alebo aj nastrúhať. A ak ho práve nemáte poruke, použite pokojne balkánsky syr.
- Nakoniec šalát osoľte, okoreňte, zmiešajte s olivovým olejom a citrónovou šťavou.
- Pred podávaním ozdobte šalát bazalkou a petržlenovou vňaťou.
4. Melónový ľadový sorbet
Ak sa chcete v horúčave naozaj ochladiť, nie je nič lepšie než kombinácia osviežujúcej sladkej dužiny a ľadovej drviny – melónový sorbet. Budete naň potrebovať:
- 500 g melóna,
- 80 g cukru,
- 120 ml vody,
- 2 lyžičky citrónovej šťavy,
- citrónovú kôru.
Postup:
- Zmiešajte vodu s cukrom, pridajte citrónovú kôru a zmes priveďte do varu. Varte, dokiaľ sa cukor úplne nerozpustí. Potom nechajte sirup vychladnúť.
- Medzitým si nachystajte melón – odstráňte čierne semienka, nakrájajte ho na kocky a vhoďte do mixéra.
- K rozmixovanému melónu prilejte studený cukrový sirup a pridajte citrónovú šťavu.
- Všetko premiešajte a dajte na 3–4 hodiny do mrazničky. Nezabudnite však sorbet každých 30 minút skontrolovať a metličkou alebo vidličkou premiešať. Inak vám stuhne až príliš.
- Pred podávaním nechajte melónovú drvinu povoliť 15 minút v chladničke. Servírujte s kúskami ovocia.
A keď vám pri príprave osviežujúcich maškŕt kus melóna zostane, urobte si z neho napríklad džem. V kombinácii so zázvorom a citrónovou šťavou vyčarujete z melóna dokonalú sladkú bodku nielen na leto, ale i na zimu.
Dobrú melónovú chuť!
A aké maškrty si pripravujete z melóna vy? Podeľte sa s nami o vaše recepty v komentároch.