Pripravte si melónové osvieženie na 4 spôsoby

Vodový melón je dokonalou potravinou v horúcich letných dňoch. Vyjedať samotnú sladkú dužinu však čoskoro omrzí. Melónové maškrtenie pritom môže vyzerať aj inak. Inšpirujte sa receptami na netradičné melónové osvieženie, ktoré vaše telo v lete ocení.

Osvieži vás, uhasí smäd a hravo nahradí aj plnohodnotné jedlo. To však nie je všetko, čo vodový melón zvládne. Táto sladká letná zelenina sa postará aj o vaše zdravie.

Je totiž hotovou zásobárňou vitamínov a prospešných látok. Nájdete v ňom napríklad:

  • vitamíny A, B a C,
  • železo
  • alebo vápnik.

Pravidelné melónové občerstvenie vám taktiež posilní imunitu, zlepší zrak aj pamäť. A i keď patrí medzi chuťovo najsladšie plody, obsahuje 90 % vody a len 3–10 % cukru – podľa odrody. Je preto ideálny aj pre športovcov alebo ak chcete zhodiť nejaké to kilo.

A ak chcete byť naozaj zdraví, nevypľúvajte ani čierne kôstky. Práve melónové semienka totiž obsahujú veľké množstvo proteínov, vlákniny a minerálnych látok ako horčík, draslík či zinok.

NÁŠ TIP: Ak melón nejete len tak, ale pripravujete z neho nápoje alebo pokrmy, kôstky radšej vydlabte. Mohli by vám upchať slamku alebo zaskočiť v krku.

Overte si v obchode, že kupujete zrelý melón. A radšej siahnite po neporciovaných plodoch, ktoré si lepšie zachovávajú vitamíny a ďalšie potrebné látky.Overte si v obchode, že kupujete zrelý melón. A radšej siahnite po neporciovaných plodoch, ktoré si lepšie zachovávajú vitamíny a ďalšie potrebné látky.

Pripravte si melónovú pochúťku na 4 spôsoby.

1. Melónové mojito

Na osviežujúci letný nápoj potrebujete:

  • melón,
  • ½ limetky,
  • 5 lístkov mäty,
  • 3 lyžičky trstinového cukru,
  • 30 ml bieleho rumu,
  • sódu
  • a ľad.

Postup:

  1. Melón bez kôstok nakrájajte na kúsky a rozmixujte – na jeden pohár postačí asi 7 väčších kociek. Nezabudnite ich ale predtým zbaviť kôstok! I keď sú zdravé, v kokteile by vám radosť neurobili.
  2. Do väčšieho pohára vhoďte lístky mäty, pár plátkov limetky a zasypte trstinovým cukrom. Všetko poriadne rozdrvte. Iba tak sa z limetky uvoľní šťava a mäta sa rozvonia.
  3. Do zmesi nalejte rozmixovaný melón, prilejte biely rum a dolejte sódou.
  4. Nakoniec pridajte ešte pár kociek ľadu, nech je letné osvieženie dokonalé.

Ak nápoj pripravujete aj pre deti alebo vodičov, urobte nealkoholický variant. Stačí rozmixovať melón s limetkovou alebo citrónovou šťavou a trstinovým cukrom, pridať mätu a limonáda je hotová.Ak nápoj pripravujete aj pre deti alebo vodičov, urobte nealkoholický variant. Stačí rozmixovať melón s limetkovou alebo citrónovou šťavou a trstinovým cukrom, pridať mätu a limonáda je hotová.

2. Studené gazpacho s melónom

Letné tridsiatky si priamo pýtajú poriadne osvieženie. Čo takto vyskúšať netradičnú studenú polievku? Na gazpacho si nachystajte:

  • melón (asi 3 hrnčeky nakrájaných kociek),
  • 1–2 ošúpané rajčiny,
  • cibuľu,
  • ½ uhorky,
  • červenú papriku,
  • lyžicu citrónovej šťavy,
  • 1–2 lyžice olivového oleja,
  • bazalku alebo koriander,
  • soľ, korenie a cukor podľa chuti,
  • mätu a kyslú smotanu na ozdobenie.

Postup:

  1. Zeleninu nakrájajte na kocky a vhoďte do mixéru. Ale nie všetku! Pár kociek melóna si nechajte na ozdobenie. Pridajte bylinky a citrónovú šťavu a rozmixujte.
  2. Ochuťte soľou, korením a cukrom, pokvapkajte olivovým olejom a všetko premiešajte.
  3. Nakoniec pridajte celé kocky melóna a nechajte hotové gazpacho odležať v chladničke.
  4. Polievku podávajte vychladenú – iba tak vás v letnej horúčave osvieži. Ozdobte ju napríklad lístkom mäty a lyžicou kyslej smotany.

Ak nemáte čas nechať gazpacho pred podávaním vychladnúť, môžete do neho nakoniec pridať kocku ľadu a všetko rozmixovať.Ak nemáte čas nechať gazpacho pred podávaním vychladnúť, môžete do neho nakoniec pridať kocku ľadu a všetko rozmixovať.

3. Melónový letný šalát

Na prípravu letného šalátu s melónom si nachystajte:

  • ½ menšieho melóna,
  • červenú cibuľu,
  • cherry rajčiny,
  • 200 g syru Feta,
  • 100 g čiernych olív,
  • hrsť baby špenátu,
  • 3 lyžice olivového oleja,
  • bazalku a petržlen,
  • šťavu z jedného citróna,
  • soľ a korenie.

Postup:

  1. Melón očistite od kôstok, nakrájajte ho na menšie kocky a dajte do misy. Pridajte k nemu najemno nakrájanú červenú cibuľu, prepolené olivy, cherry rajčiny a špenátové lístky. Všetko premiešajte.
  2. Pripravte si syr Feta – môžete ho do šalátu nakrájať na kocky alebo aj nastrúhať. A ak ho práve nemáte poruke, použite pokojne balkánsky syr.
  3. Nakoniec šalát osoľte, okoreňte, zmiešajte s olivovým olejom a citrónovou šťavou.
  4. Pred podávaním ozdobte šalát bazalkou a petržlenovou vňaťou.

Šalát podávajte vychladený. Ak chcete, môžete do neho pridať aj nakrájanú uhorku alebo ľadový šalát.Šalát podávajte vychladený. Ak chcete, môžete do neho pridať aj nakrájanú uhorku alebo ľadový šalát.

4. Melónový ľadový sorbet

Ak sa chcete v horúčave naozaj ochladiť, nie je nič lepšie než kombinácia osviežujúcej sladkej dužiny a ľadovej drviny – melónový sorbet. Budete naň potrebovať:

  • 500 g melóna,
  • 80 g cukru,
  • 120 ml vody,
  • 2 lyžičky citrónovej šťavy,
  • citrónovú kôru.

Postup:

  1. Zmiešajte vodu s cukrom, pridajte citrónovú kôru a zmes priveďte do varu. Varte, dokiaľ sa cukor úplne nerozpustí. Potom nechajte sirup vychladnúť.
  2. Medzitým si nachystajte melón – odstráňte čierne semienka, nakrájajte ho na kocky a vhoďte do mixéra.
  3. K rozmixovanému melónu prilejte studený cukrový sirup a pridajte citrónovú šťavu.
  4. Všetko premiešajte a dajte na 3–4 hodiny do mrazničky. Nezabudnite však sorbet každých 30 minút skontrolovať a metličkou alebo vidličkou premiešať. Inak vám stuhne až príliš.
  5. Pred podávaním nechajte melónovú drvinu povoliť 15 minút v chladničke. Servírujte s kúskami ovocia.

Melónový sorbet podávajte poriadne vychladený. Ozdobiť ho môžete lístkami mäty alebo aj ovocím.Melónový sorbet podávajte poriadne vychladený. Ozdobiť ho môžete lístkami mäty alebo aj ovocím.

A keď vám pri príprave osviežujúcich maškŕt kus melóna zostane, urobte si z neho napríklad džem. V kombinácii so zázvorom a citrónovou šťavou vyčarujete z melóna dokonalú sladkú bodku nielen na leto, ale i na zimu.

Dobrú melónovú chuť!

A aké maškrty si pripravujete z melóna vy? Podeľte sa s nami o vaše recepty v komentároch.

 

Odporúčame