Pripravte si melónové osvieženie na 4 spôsoby | Blog Mall.sk

Pripravte si melónové osvieženie na 4 spôsoby

Vodový melón je dokonalou potravinou v horúcich letných dňoch. Vyjedať samotnú sladkú dužinu však čoskoro omrzí. Melónové maškrtenie pritom môže vyzerať aj inak. Inšpirujte sa receptami na netradičné melónové osvieženie, ktoré vaše telo v lete ocení.

Osvieži vás, uhasí smäd a hravo nahradí aj plnohodnotné jedlo. To však nie je všetko, čo vodový melón zvládne. Táto sladká letná zelenina sa postará aj o vaše zdravie.

Je totiž hotovou zásobárňou vitamínov a prospešných látok. Nájdete v ňom napríklad:

  • vitamíny A, B a C,
  • železo
  • alebo vápnik.

Pravidelné melónové občerstvenie vám taktiež posilní imunitu, zlepší zrak aj pamäť. A i keď patrí medzi chuťovo najsladšie plody, obsahuje 90 % vody a len 3–10 % cukru – podľa odrody. Je preto ideálny aj pre športovcov alebo ak chcete zhodiť nejaké to kilo.

A ak chcete byť naozaj zdraví, nevypľúvajte ani čierne kôstky. Práve melónové semienka totiž obsahujú veľké množstvo proteínov, vlákniny a minerálnych látok ako horčík, draslík či zinok.

NÁŠ TIP: Ak melón nejete len tak, ale pripravujete z neho nápoje alebo pokrmy, kôstky radšej vydlabte. Mohli by vám upchať slamku alebo zaskočiť v krku.

Overte si v obchode, že kupujete zrelý melón. A radšej siahnite po neporciovaných plodoch, ktoré si lepšie zachovávajú vitamíny a ďalšie potrebné látky.

Pripravte si melónovú pochúťku na 4 spôsoby.

1. Melónové mojito

Na osviežujúci letný nápoj potrebujete:

  • melón,
  • ½ limetky,
  • 5 lístkov mäty,
  • 3 lyžičky trstinového cukru,
  • 30 ml bieleho rumu,
  • sódu
  • a ľad.

Postup:

  1. Melón bez kôstok nakrájajte na kúsky a rozmixujte – na jeden pohár postačí asi 7 väčších kociek. Nezabudnite ich ale predtým zbaviť kôstok! I keď sú zdravé, v kokteile by vám radosť neurobili.
  2. Do väčšieho pohára vhoďte lístky mäty, pár plátkov limetky a zasypte trstinovým cukrom. Všetko poriadne rozdrvte. Iba tak sa z limetky uvoľní šťava a mäta sa rozvonia.
  3. Do zmesi nalejte rozmixovaný melón, prilejte biely rum a dolejte sódou.
  4. Nakoniec pridajte ešte pár kociek ľadu, nech je letné osvieženie dokonalé.

Ak nápoj pripravujete aj pre deti alebo vodičov, urobte nealkoholický variant. Stačí rozmixovať melón s limetkovou alebo citrónovou šťavou a trstinovým cukrom, pridať mätu a limonáda je hotová.

2. Studené gazpacho s melónom

Letné tridsiatky si priamo pýtajú poriadne osvieženie. Čo takto vyskúšať netradičnú studenú polievku? Na gazpacho si nachystajte:

  • melón (asi 3 hrnčeky nakrájaných kociek),
  • 1–2 ošúpané rajčiny,
  • cibuľu,
  • ½ uhorky,
  • červenú papriku,
  • lyžicu citrónovej šťavy,
  • 1–2 lyžice olivového oleja,
  • bazalku alebo koriander,
  • soľ, korenie a cukor podľa chuti,
  • mätu a kyslú smotanu na ozdobenie.

Postup:

  1. Zeleninu nakrájajte na kocky a vhoďte do mixéru. Ale nie všetku! Pár kociek melóna si nechajte na ozdobenie. Pridajte bylinky a citrónovú šťavu a rozmixujte.
  2. Ochuťte soľou, korením a cukrom, pokvapkajte olivovým olejom a všetko premiešajte.
  3. Nakoniec pridajte celé kocky melóna a nechajte hotové gazpacho odležať v chladničke.
  4. Polievku podávajte vychladenú – iba tak vás v letnej horúčave osvieži. Ozdobte ju napríklad lístkom mäty a lyžicou kyslej smotany.

Ak nemáte čas nechať gazpacho pred podávaním vychladnúť, môžete do neho nakoniec pridať kocku ľadu a všetko rozmixovať.

3. Melónový letný šalát

Na prípravu letného šalátu s melónom si nachystajte:

  • ½ menšieho melóna,
  • červenú cibuľu,
  • cherry rajčiny,
  • 200 g syru Feta,
  • 100 g čiernych olív,
  • hrsť baby špenátu,
  • 3 lyžice olivového oleja,
  • bazalku a petržlen,
  • šťavu z jedného citróna,
  • soľ a korenie.

Postup:

  1. Melón očistite od kôstok, nakrájajte ho na menšie kocky a dajte do misy. Pridajte k nemu najemno nakrájanú červenú cibuľu, prepolené olivy, cherry rajčiny a špenátové lístky. Všetko premiešajte.
  2. Pripravte si syr Feta – môžete ho do šalátu nakrájať na kocky alebo aj nastrúhať. A ak ho práve nemáte poruke, použite pokojne balkánsky syr.
  3. Nakoniec šalát osoľte, okoreňte, zmiešajte s olivovým olejom a citrónovou šťavou.
  4. Pred podávaním ozdobte šalát bazalkou a petržlenovou vňaťou.

Šalát podávajte vychladený. Ak chcete, môžete do neho pridať aj nakrájanú uhorku alebo ľadový šalát.

4. Melónový ľadový sorbet

Ak sa chcete v horúčave naozaj ochladiť, nie je nič lepšie než kombinácia osviežujúcej sladkej dužiny a ľadovej drviny – melónový sorbet. Budete naň potrebovať:

  • 500 g melóna,
  • 80 g cukru,
  • 120 ml vody,
  • 2 lyžičky citrónovej šťavy,
  • citrónovú kôru.

Postup:

  1. Zmiešajte vodu s cukrom, pridajte citrónovú kôru a zmes priveďte do varu. Varte, dokiaľ sa cukor úplne nerozpustí. Potom nechajte sirup vychladnúť.
  2. Medzitým si nachystajte melón – odstráňte čierne semienka, nakrájajte ho na kocky a vhoďte do mixéra.
  3. K rozmixovanému melónu prilejte studený cukrový sirup a pridajte citrónovú šťavu.
  4. Všetko premiešajte a dajte na 3–4 hodiny do mrazničky. Nezabudnite však sorbet každých 30 minút skontrolovať a metličkou alebo vidličkou premiešať. Inak vám stuhne až príliš.
  5. Pred podávaním nechajte melónovú drvinu povoliť 15 minút v chladničke. Servírujte s kúskami ovocia.

Melónový sorbet podávajte poriadne vychladený. Ozdobiť ho môžete lístkami mäty alebo aj ovocím.

A keď vám pri príprave osviežujúcich maškŕt kus melóna zostane, urobte si z neho napríklad džem. V kombinácii so zázvorom a citrónovou šťavou vyčarujete z melóna dokonalú sladkú bodku nielen na leto, ale i na zimu.

Dobrú melónovú chuť!

A aké maškrty si pripravujete z melóna vy? Podeľte sa s nami o vaše recepty v komentároch.