9 tipov, ako sa v lete doma ochladiť | Blog Mall.sk

9 tipov, ako sa v lete doma ochladiť

Vietor sa nehýbe a horúci vzduch by ste mohli krájať. Reč nie je o počasí na tropickej dovolenke, ale o klíme, ktorá vás v lete privíta po príchode domov. Našťastie, klimatizácia nie je jediný spôsob, ako si aj v lete doma udržať príjemnú klímu. Inšpirujte sa, ako na to!

1. Nevpustite teplo dovnútra

Najúčinnejšie sú rolety, ktoré zabránia prieniku až 85 % slnečných lúčov. Pomôžu tiež žalúzie, ktoré pohltia až 60 % slnečných lúčov. Tie hliníkové však na noc vytiahnite – cez deň zachytávajú teplo, lenže vďaka tomu večer fungujú ako kúrenie. Ak nechcete kupovať rolety či žalúzie, vystačíte si s tmavým závesom.

2. Správne vetrajte

Cez deň nechajte okná zatvorené a zatemnené. Vetrajte len skoro ráno, neskoro večer a cez noc. Najlepšie je aspoň na chvíľu urobiť prievan, ktorý do domácnosti vnesie príjemný večerný vzduch.

Cez deň nechajte okná zatvorené a ideálne zatemnené. Vetrajte cez noc a snažte sa vytvoriť prievan. • 

3. Schlaďte vzduch

Neznesiteľné horúčavy pri vetraní zmiernite tak, že namočíte plachtu do ľadovej vody a vyžmýkanú ju napnete medzi rám okna. Teplý vonkajší vzduch sa tak cestou do miestnosti krásne ochladí.

4. Vyrobte si sibírsky vietor

Stojanový ventilátor vzduch neochladí, ale aspoň ho príjemne rozptýli. Postavte pred vetrák vedro s ľadom, čím vzduchu dodáte ľadový nádych. Pomôže tiež, keď cez ventilátor prehodíte utierku namočenú v ľadovej vode.

5. Ľadová voda ochladí aj byt

Napustite do umývadiel, drezu a vane niekoľko centimetrov ľadovej vody. Tá sa bude v horúčave odparovať a nielen ochladí, ale tiež zvlhčí suchý vzduch.

Päť centimetrov ľadovej vody vo vani a umývadle pomôže ochladiť byt. • 

6. Spite bez periny a na zemi

Horúčava v noci bráni pohodovému spánku. Prikrývky odložte a spite len pod plachtou alebo obliečkou, ktorú pred spaním ochladíte v mrazničke. Pod chladnou látkou sa vám bude hneď lepšie zaspávať. Ak sa bez periny nezaobídete, siahnite po saténových obliečkach, ktoré chladia.

Chladnejšie je pri zemi, kde sa vám tiež bude lepšie spať. Keď sú horúčavy neznesiteľné, presťahujte matrac na zem – budete spať v chladnejšej klíme a ešte aj uľavíte chrbtu.

7. Vypnite čo sa dá

Televízia, sporák, počítač. Všetky spotrebiče hrejú, preto ich v lete púšťajte čo najmenej. Pri elektrických zariadeniach nestačí vypnutie ovládačom alebo uspanie, vypojte ich zo zásuvky – inak zostanú v pohotovostnom (stand-by) režime, ktorý zariadenie tiež zahrieva.

8. Ochladzujte zvnútra

Aby ste zbytočne nezahrievali sporák a rúru, pripravujte studené dobroty. Šaláty, studené polievky, smoothies či nepečené dezerty sú vynikajúce chuťovo, ochladia a odľahčia váš jedálny lístok, takže sa budete aj menej potiť.

V horúcich dňoch skvelo ochladí aj kúsok studenej uhorky alebo ľadovo vychladený melón.

Zelenina a ovocie vás v lete nielen zasýtia, ale aj ochladia a dodajú energiu. • 

9. Prvá chladivá pomoc

Ak vás po príchode domov zaskočí vlna horúčavy, vypite aspoň jeden veľký pohár príjemne vychladenej vody alebo čaju. V chladničke majte vždy pripravený ľad a džbán s obľúbeným nápojom. Vďaka studenému pitiu sa telo lepšie aklimatizuje a vy ľahko zvládnete teplotný šok. Vyhnite sa ale ľadovej triešti, z ktorej ľahko rozbolí hlava.

Po príchode domov si dajte vlažnú sprchu a ochlaďte sa zmrzlinou alebo studeným ovocím. • 

Aký je váš tajný tip na schladenie? Podeľte sa s nami na Facebooku

 

 

 

Top 5